zwangerDe meeste liefhebbers herkennen het plaatje aan de rechterzijde wel. Voor degenen die het zich niet goed meer kunnen herinneren, als je dochter met zo een foto naar je toekomt, is er dus gezinsuitbreiding op komst. In mijn geval betekent het de komst van nog een kleinkind. Net als bij onze duiven is het ook hiermee weer hopen dat het met alles erop en eraan gezond ter wereld komt.

Wat de duiven betreft: Het is weer de tijd van volle maan, en her en der kruipen de jongen uit het ei. Veel liefhebbers koppelen met volle maan zodat de eieren ook rond volle maan uitkomen en dat schijn goed te zijn. In de postduivensport zijn er in ieder geval melkers die er heilig in geloven, en ook in de sierduivenwereld koppelen een aantal melkers met volle maan. Ook ik heb dit jaar weer rond volle maan gekoppeld, enkele dagen later dan, en dat betekend dat de eieren nu aan het uitkomen zijn.

jonge duifMet een beetje geluk verloopt alles voorspoedig, maar het kan ook tegenzitten. Ook dit jaar werd er tegen wat onbevruchte eieren, gedeukte eieren en kapotte eieren aangelopen. Kleine tegenslagen dus. Aangezien bij twee koppels geen bevruchte eieren waren en/of kapot, werden deze weggedaan en mogen zij opnieuw aan de slag. Het vreemde hierbij was dat een duivin deze 2e ronde niet in haar eigen broedhok wilde leggen, ondanks enkele malen terugzetten in haar eigen broedhok slaagde zij er toch in een ei in een ander broedhok te leggen. Het bleef ook bij dat ene ei, waar nu overigens wel op gebroed wordt. Vreemd dat een duif zo ineens tussendoor besluit om niet in haar eigen broedschotel te leggen. Ook vorig jaar werd zo maar midden in het jaar een duivin zittend op een schotel in een ander broedhok gevonden, waar zij bij de twee eieren die er lagen er nog eentje bij had gelegd. Waar bij de postduiven elke vreemde duif meteen uit het broedhok wordt gegooid, zijn de mannelijke Oud Hollandse Meeuwen tegenover een vreemde duivin toch vrij coulant.

Vreemd is misschien ook dat in de 2 broedhokken waar de heren de meeste strijd om leverden, twee Roodzilvers die op een gegeven moment beide met bebloede koppen zaten, als eerste de jongen uit het ei zijn gekomen. De hevige knokpartijen voordat de eieren kwamen zijn dus toch niet geheel voor niks geweest.

Terugkijkend op 2016, van de jonge duiven die in 2016 95 of meer scoorden op de tentoonstelling werd er niet een voor mei geboren.

Show agenda

Juli 2022
M D W D V Z Z
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31