de 54We zijn weer een maandje verder en de kopzorgen wat de selectie betreft zijn ook weer voorbij. Hoewel kopzorgen wel een groot woord is, wat de jonge duiven betreft zijn het natuurlijk de keurmeesters die de richting bepalen, dus de beoordelingskaarten er maar bij gepakt. Nou valt het nog niet mee, zelfs niet met beoordelingskaarten. Want wat moet je nu als een duif op de ene kaart meer Jabot moet hebben en op de volgende staat: “Een fraaie Jabot”, toch lastig.

Maar het is uiteindelijk toch gelukt en, aangezien ik net als andere duivenmelkers ben, is komend seizoen ieder broedhok (12) weer gevuld. En heb ik uiteraard nog een duivin in reserve gehouden wat neerkomt op een duivenbestand van 25 op dit moment. Wie het begin van de site heeft gevolgd weet dat ik naar Blauwschild zwartgeband wil met wat Geelzilverschild geband en Roodzilverschild geband als aanvulling. Nu valt het met de Blauwschilden nog niet echt mee, in totaal zitten er daarvan nu 8 op het hok waarvan er een Blauwzilverschild donkergeband is. Plus dat de reserve ook een Blauwzilverschild is. De Roodzilvers zijn uitgekomen op zeven stuks verdeeld over 5 doffers en 2 duivinnen. Van de doffers weet ik van twee dat zij in ieder geval niet fok zuiver voor kleur zijn, daar kan dus ook blauwschild uit komen. De Geelzilverschild gebanden zijn in de meerderheid met negen stuks.

Na de selectie komt er dan weer een nieuw probleem, er moet gekoppeld worden, een stam moet worden opgebouwd. Een stam wil zeggen dat je een uniform hok met duiven verkrijgt die op de shows toch allemaal wel minimaal een 95 kunnen scoren, tenminste als dat je doel is. En die uiteraard het beste gedijen bij de verzorging die jij ze geeft. Mijn inziens kun je dit alleen verkrijgen door inteelt waarbij de basisregel is: “Als het maar gezond is en niet te nauw.” Voor wat het laatste betreft hoef ik mij voorlopig geen zorgen te maken met duiven van een zevental melkers op het hok, toch zal ik voorlopig ieder jaar wel proberen om er enkele nieuwe bij te halen want met een twaalftal koppels heb je toch snel veel aan elkaar verwante duiven.

Show agenda

Juli 2022
M D W D V Z Z
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31