jaap vraagtekenHet is inmiddels januari 2017, nog een show te gaan en hoog tijd voor de laatste selectie. Voor de meeste Oud Hollandse Meeuwen fokkers waarschijnlijk een peulenschil, zij weten immers waar op te letten en hoe de verschillende eigenschappen zich vererven. Voor mij ligt dat echter iets anders, er moet nog flink wat ervaring worden opgedaan.

Natuurlijk vindt er gedurende heel het jaar al een selectie plaats. Dieren die niet gezond kunnen blijven terwijl het hele hok gezondheid uitstraalt halen de eindselectie niet. Ook dieren met tekeningfouten zoals geen gekleurde duimveren of te bont zullen al voor de shows van het toneel verdwenen zijn, net als diegenen zonder Jabot en/of puntkap. Maar naarmate het jaar vordert worden de verschillen kleiner, de grote tekortkomingen zijn tegen dat de shows beginnen al weg en het wordt steeds lastiger om dieren wel of niet nog een jaar door te houden.

Met nog een 37 tal op het hok wat teruggebracht moet worden naar maximaal 24 is er nog werk aan de winkel. Keuzes zullen er gemaakt moeten worden. Waar moet er opgelet worden: Krom borstbeen, hangende en niet aangesloten staartpennen, bonte vlekken op de kop, schakelpennen, naveldruk, bonte benen, te veel of te weinig wit en met welke fouten daarvan kun je enig risico nemen en met welke minder. Of: Wat vererft sterk dominant en wat niet? Voor een beginner nog een vrij lastige materie, zeker aangezien het bovenstaande nog slechts echte fouten betreft. Daarnaast zijn er nog de wensen betreffende de: Kap (puntkap), Manen (Aaneengesloten), Vulling achter neusdoppen (Geen kneep), Kleur, Bandjes (Geen drie en duidelijk afgetekend) en nog wat meer eigenschappen.

Met één fout ga ik bewust wat risico nemen en dat is een krom borstbeen. Mocht het sterk vererven kost het een jaartje om zeker te zijn, en zo niet zal het net als met andere eigenschappen opletten zijn. Maar een duif welke met krom borstbeen nog 95 pnt haalt moet voor de rest toch dusdanig goed kwaliteiten bezitten dat het zonde zou zijn niet te proberen.

Met hangende niet goed aangesloten staartpennen echter niet, het schijnt sterk te vererven en op eigen hok had één oude doffer het en de twee zoons die ik eruit hebben dit euvel ook, zij het in mindere mate.

Voor wat de oude duiven betreft is het begin gemakkelijk, zij waarvan de jongen het goed gedaan hebben op de shows mogen blijven. Voor het selecteren van de overige wordt het wat lastiger, maar na een jaar weet je wat meer van de duiven en wat er uit gekomen is.

Eerst hebben we echter nog de Championshow te gaan.

Show agenda

Juli 2022
M D W D V Z Z
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31