de mooiste jonge blauwschild duivinAfgelopen weekend werd in Assen de Noordshow gehouden, ditmaal gegoten in een nieuw met zijn tijd meegaand jasje. Diverse kramen stonden er opgesteld en zeker voor de jonge jeugd maakte dit de show beduidend interessanter. De reptielen hadden veel bekijks net als de boerderijdieren, konijnen, kuikens en natuurlijk de snoepkraam. Dit jaar ook geen vogelgriep en in totaal zaten er dan ook zo’n 8500 dieren in de kooien, na enkele jaren van tobben ditmaal een succesvol jaar voor de jubilerende organisatie. Ook het weer werkte mee wat een flink aantal bezoekers opleverde, hierdoor was de aanwezige catering toch eigenlijk wat onvoldoende, maar nu hebben de Noordshow dames en heren toch een mooi verbeterpuntje voor volgend jaar.

Het was ook de laatste districtshow van de Oud Hollandse Meeuwenclub en er werden 70 Oud Hollandse Meeuwen ingebracht. Ikzelf vindt het een iets tegenvallend aantal, er zitten tenslotte toch een flink aantal Meeuwenfokkers in het noorden van het land, maar het is natuurlijk wel een mooie volle keuring. Geert de Vries was ditmaal de keurmeester die de predicaten mocht uitdelen en Geert was tevreden over de getoonde dieren, getuige de 16x 96 en eenmaal 97.

de mooiste gerrie kreeftAfgelopen weekend vond in Wijchen de Gelderlandshow plaats, voor de eerste maal was dit een district show van de Oud Hollandse Meeuwclub. Een vijftal clubleden bracht ditmaal 61 Oud Hollandse Meeuwen in de kooien, eigenlijk vindt ikzelf dat toch ietwat tegenvallend, maar het is een leuk aantal. Het is natuurlijk wel beter als het aantal wat twee jaar eerder op de SZN stond en er was natuurlijk de concurrentie van de Maasdalshow waar een week eerder ook een flink aantal Oud Hollandse Meeuwen stond.

Wijchen is vanaf Ridderkerk een uurtje rijden, als je na de file weggaat tenminste, en dus een mooie afstand. Het was ook mooi weer met in de zondagnacht een beetje sneeuw, alleen een beetje koud en dat was in de tentoonstellingshal ook te merken. Knap koud bij de kooien. Nadeel was ook ditmaal dat de duiven van de liefhebbers weer gegroepeerd bij elkaar stonden, persoonlijk heb ik liever een random verdeling, is toch leuker kijken je let dan ook meer op de duiven van andere liefhebbers. Gelukkig heb ik dan nog duiven in verschillende kleurslagen waardoor ik toch wat meer kooien te bezichtigen heb.

entree clubshowAfgelopen dagen werd in Amersfoort op de 46e Keistadshow de Clubshow van de Oud Hollandse Meeuwclub gehouden. Ditmaal werden er 1814 sierduiven voor de Championshow ingeschreven waarbij 21 Oud Hollandse Meeuw fokkers liefst 247 dieren in de kooien brachten. Een mooi aantal duiven dus op de clubshow, 31 meer nog als in 2017.

Er werd de nodige aandacht besteed aan het tachtig jarig bestaan van de club, de entree naar het Oud Hollandse Meeuwengedeelte werd mooi opgetuigd en Ane Visser zorgde voor een mooie collectie Meeuwen in de volière. Ik moet zeggen dat onze vogels weer mooi opgesteld waren.

duivensport in drachtenAfgelopen weekend was het Fries Congrescentrum in Drachten het toneel van de Sierduivenshow Noord-Nederland. Ditmaal duurde de show een dag korter en konden op de zaterdagmiddag de duiven weer uitgekooid worden. Goed voor de dieren die hierdoor een dag minder van huis zijn.

In totaal zaten er 1300 dieren in de kooien, een driehonderd minder als een jaar eerder. Bij de Oud Hollandse Meeuwen was er echter een lichte stijging te zien, een zestiental liefhebbers brachten ditmaal 140 dieren in de kooien. Dat de kwaliteit hoog was lieten de 27x 96 en de driemaal 97 zien. Gerrie Kreeft haalde tweemaal een 97 en had met een Blauwschild Zwartgebande jonge duivin de mooiste Oud Hollandse Meeuw van de show. Klaas de With had met een Geelzilverschild gebande jonge doffer de op een na mooiste Oud Hollandse Meeuw van de show. Naast de 97 zette Klaas nog een zevental Meeuwen die goed waren voor een 96 in de kooien.

de 157 kopAfgelopen weekend was de Van Pallandtshow in Varsseveld met daarop een 60 tal Oud Hollandse Meeuwen die, net als een jaar eerder, gekeurd werden door Ane Visser. Maar eerst nog even over de naweeën van de jongdierendag in Apeldoorn.

In mijn vorige berichtje schreef ik al dat de jonge doffers last van colli verschijnselen hadden, en nog te hopen dat de duivinnen hier gaan last van zouden krijgen. Helaas was dat laatste ijdele hoop, ook mijn duivinnen vielen ten prooi aan braken, geen eetlust en dientengevolge ook slechte mest en vermageren. Van het laatste hadden vooral enkele doffers last. Jammer genoeg ging het ook niet zo snel over als een jaar eerder en was het uiteindelijk zo dat ik met minder duiven naar Varsseveld vertrok als ik had ingeschreven. In begreep dat ik niet de enige melker ben die ten slachtoffer viel van colli, maar dat een 4 in 1 mix van Belgica de Weerd hiertegen goed helpt, en dat is een goede tip waar ik voor volgend jaar wat mee kan.

Klaas Nicolaij Ane VisserZaterdag 13 oktober was het dan zover, de eerste serieuze show van het seizoen, de Jongdierendag van de Oud Hollandse Meeuwclub. Op de vrijdag ervoor een vrije dag benut om alle duiven nog even na te kijken en schoon te maken voor de volgende dag. Meteen het hok ook maar weer eens goed schoongemaakt en de vloer geboend, schrapt daarna ook weer heerlijk schoon. Voordeel hiervan was ook dat ik op de zaterdag toch lekker tot 6.00 uur uit kon slapen.

Voor de show had ik ditmaal 20 dieren ingezet, sommige nog flink in de rui maar dat was nu eenmaal niet anders. Een tweetal ingeschreven duiven was echt nog te veel in de rui en daarvoor werden twee duiven gezet die normaal niet op de show zouden komen, dat leverde tweemaal een 92 op.

goed voor 96 pnt in Gouda de 546 bewDe kop van mijn 3e showseizoen is er af. Het laatste weekend van september benut om voor de eerste maal met wat jongen naar een jongdierenavond, en een jongdierenkeuring te gaan. Op vrijdag was er de jaarlijkse jongdierenavond van de Goudse Sierduiven Club en daar ben ik met een achttal Blauwschild zwartgebande naar toe gegaan. Dennis van Doorn was de keurmeester die de Oud Hollandse Meeuwen keurde.

Wat de opmerkingen betreft, daar kan ik weer wat mee en het kwam ook vrij aardig overheen met wat ikzelf al geconstateerd had. En dat laatste betekend dan toch dat ik in mijn eerste twee jaar aardig wat bijgeleerd heb. Wat punten betreft viel het niet mee, maar mocht ik ook niet klagen, de duiven zijn nog niet allemaal compleet door de rui. Met 4x 93, 1x 94, 2x 95 en eenmaal 96 kon ik toch weer tevreden naar huis.

Show agenda

Maart 2021
M D W D V Z Z
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31