16 3374Dit weekend de afsluitende show van het seizoen, de Championshow. Voor mij natuurlijk de mooiste show die er is, nog geen drie kwartier rijden en dat is toch ook wel lekker. Ditmaal dus op vrijdag maar eens wezen kijken hoe de duiven het eraf gebracht hebben. In totaal stonden er 83 Oud Hollandse Meeuwen, een mooi aantal dat een kleine 40 tal hoger lag als voorgaande jaren. Helaas lieten de toppers uit Friesland het ditmaal afweten, anders had dit aantal waarschijnlijk de 100 overschreden.

Tot mijn niet geringe verbazing had een van de eerste duiven van mij die ik bekeek, een Geelzilverschild gebande jonge doffer de 16-3370, een NBS Erecertificaat behaald met 96 pnt. En daarmee eindigde hij het seizoen met hetzelfde aantal punten als hij het begonnen was op de jongdierendag. Al stond hij toen wel tussen de jongen duivinnen.

16 3368In het eerste weekend van januari 2017 stond de Noorshow gepland. Op voorhand werd er voor gekozen om niet in te schrijven, Assen is toch een aardig eindje rijden vanaf Ridderkerk, en op de sluitingsdag van inschrijving stonden er nog slechts 37 Oud Hollandse Meeuwen ingeschreven. Nadat de sluitingsdatum i.v.m. de vogelgriep een tweetal weken verlengd was, en er inmiddels 72 Oud Hollandse Meeuwen ingeschreven stonden werd toch maar besloten om mee te doen. Een 12 tal werd ingeschreven en daarmee kwam het totaal aantal Oud Hollandse Meeuwen uiteindelijk op 94.

De Noorshow zet de catalogus pas na de show zelf online, dus moest ik tot de zaterdag wachten voor het resultaat. De weersomstandigheden lieten deze dag wel wat te wensen over maar gelukkig loste de gladheid in de loop van de zaterdag op.

15 16451Tussen de “serieuze shows” door in december nog deelgenomen aan de Open Provinciale Bondstentoonstelling in Boskoop. Ook hier werd de inschrijvingstermijn verlengd en kon ik de verleiding niet weerstaan, een viertal jonge duiven en acht oude duiven werden gezet.

In de tentoonstellingshal was het vrij koud waardoor de duiven zich toch niet echt toonden in de kooien. Maar financieel gezien was het wel interessant, een redelijke prijs per ingeschreven dier en geen entreegelden, en vooral dat laatste zou voor de deelnemers toch eigenlijk bij elke show moeten gelden.

In totaal stonden er 21 Oud Hollandse Meeuwen van drie liefhebbers, vergelijkbaar met de SZN dus. Voor de rest kon het niet met elkaar vergeleken worden, gezien de opmerkingen en het uitzicht van de duiven was ik de enige serieuze OHM deelnemer. Keurmeester was A.S.M. van Apeldoorn en wat de punten betreft mocht ik mij weer niet ontevreden tonen. 1x 92, 5x 93, 1x 94, 3x 95 en tweemaal 96. Twee jonge dieren die voor de 1e maal op een show stonden waren goed voor 95 en 96.

16-3362Voor ik met het beleven van mijn eerste showseizoen begint, eerst maar met een tweetal uitspraken:
“Tentoonstelling is teleurstelling” en “Er zijn geen slechte keurmeesters, maar sommige keurmeesters hebben gewoonweg wat minder ervaring met een ras.”

Wat het eerste betreft, dat is iets wat je zelf in de hand hebt natuurlijk. Wie veel verwacht zal eerder teleurgesteld worden. Aangezien 2016 mijn eerste seizoen is verwacht ik niet al te veel en ben ik al tevreden als ik een paar keer 95 scoor en niet al te vaak onder de 92 kom.

Wat het tweede betreft, je moet soms een beetje geluk hebben met welke keurmeester je duiven keurt. Het mooiste is natuurlijk een clubkeurmeester dan heb je, als het goed is, de minste variatie.

De eerste show waaraan ik met Oud Hollandse Meeuwen heb meegedaan was de Open Jongdieren Dag 2016 van de AKPV te H.I. Ambacht. Lekker kort bij huis, ’s ochtends brengen en ‘s middags weer mee terug naar huis. Met een zestal dieren scoorde ik tweemaal een 93, driemaal een 94 en eenmaal een 95. Niet slecht om mee te beginnen vond ik zelf. Mooi wat opmerkingen er op waar ik ook wat mee kan.

Show agenda

Maart 2021
M D W D V Z Z
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31