Fraaiste doffer oud Geelzilverschild gekrast 97 punten Wilfried van VoorenbergheAfgelopen weekend werd in Amersfoort de Keistadshow gehouden, waarbij de Oud Hollandse Meeuwclub zijn clubshow heeft ondergebracht. 216 Oud Hollandse Meeuwen werden ditmaal ingeschreven door 22 fokkers, een gemiddelde van bijna 10 dieren per liefhebber.

Een vijftal dieren werd met een 97 bekroond, Klaas de With, Erik Buter, Gerrie Kreeft, Wilfried van Voorenberghe en Jan van Dongen waren de fokkers die de “perfecte duif” naar de show brachten. Jan van Dongen zette de mooiste serie van de show neer, met 8 gezette duiven scoorde Jan naast de 97 ook nog 5x 96, 1x95 en 1x 94. Hiermee kwam zijn gemiddelde op bijna 96 per duif, toch een prestatie die het vermelden waard is.

Ikzelf bracht het er iets minder van af, in mijn 2e jaar Keistadshow moest ik mij tevreden stellen met 1x 90, 2x 92, 3x 93, 5x 94 en 5x 95. Niet wild, maar ik was er zeker tevreden mee. Ik ben op de vrijdag al naar de duiven wezen kijken en zag mijn “Krom borstbeen” voor de 3e maal in zijn carrière beloond worden met een 95, ik vind het uiteraard zelf ook een mooie duif en kon er weer om lachen. Ook had ik een jonge duivin gezet met twee gekleurde staartpennen welke toch nog beloond werd met 94, stiekem had ik op meer gerekend maar de keurmeester zag dan misschien niet de gekleurde staarveren maar vond het dier minder mooi als ikzelf.

Beetje pech met twee jonge Blauwschild duivinnen, eentje had haar 10e pen gegooid en daardoor nog maar 6 witte pennen terwijl de ander aan een kant die ene gekleurde duimveer miste, 94 en 93 pnt was hun deel. Volkomen terecht uiteraard en ik kwam daar eigenlijk nog goed mee weg. Ook had ik, en met mij meer liefhebbers, de opmerking dat er zichtbaar geknipt was en dat werd dan bestraft met een 90. Scherp opgelet van de keurmeester dat moet worden gezegd, maar tegelijkertijd zie je bij andere duiven dan ook de opmerking staan dat er nog wat bijgewerkt moet worden, blijft lastig dus om daar een goede middenweg in te vinden. Zeker als eerder keurmeesters er geen opmerking over maakten.

Verder gelukkig weer de nodige opmerkingen op de keurbriefjes waar ik wat mee kon en wat sommige zaken voor mij toch weer wat duidelijker maken. Zeker als de opmerkingen overeen komen met wat je zelf van iets vind geeft dat aan dat er in 2 jaar toch wat opgestoken is, al blijft er nog veel te leren.

Op zaterdag uiteraard weer naar Amersfoort, maar op zo’n dag is het vooral “melken” met de andere liefhebbers over de uitslagen (Behaalde Predicaten, punten), de duiven en de keurmeesters. Ook begin ik te beseffen dat er dus verschil bestaat tussen een “showduif” en een “fokdier”. In de postduivenwereld moet je gewoon zoveel mogelijk “goeie” op je hok zien te krijgen en daarmee wordt de kans om nog meer goede te kweken ook groter. In de Sierduivenwereld schijnt het dus niet zo te zijn dat een Mooie showduif meer kans geeft op het fokken van nog meer Mooie Showduiven. Al moeten de fokdieren natuurlijk toch ook wel van de nodige goede ras eigenschappen zijn voorzien. Overigens blijf ik zelf van mening dat ik uiteindelijk al mijn dieren met goed gevolg op een show in moet kunnen zenden, maar voorlopig duurt dat nog wel even.

Deze week is het de laatste week van inschrijven van de Noordshow in Assen. Op het moment dat ik dit tik staan er nog slechts 15 Oud Hollandse Meeuwen ingeschreven en met zo’n aantal is de kans dat ikzelf inschrijf niet zo heel groot.

de duiven worden bekeken

 

uitkooien

Show agenda

Juli 2022
M D W D V Z Z
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31