Appelazijn en knoflook.
De verzorging is vrij simpel, het hele jaar door wordt het hok tweemaal daags schoongemaakt met de ouderwetse schrapper. In verband met mijn werk gebeurt het ’s morgens aan het eind van de ochtend en ’s middags rond de klok van 5 uur. In de ochtend zou ik het liever eerder doen maar 4.30 uur vind ik toch weer net te vroeg. Misschien dat ik komend jaar tijdens de kweek voer in de bak doe in het donker zodat de duiven eerder hun jongen kunnen gaan voeren, op drukke dagen kom ik als er jongen liggen nu eigenlijk iets te laat op het hok.
Een of tweemaal in de maand, afhankelijk van de beschikbare tijd, wordt op maandag de vloer van het hok geboend en gaat de brander er doorheen. Voordeel is dat de vloer lekker schoon is, het gemakkelijk krabben blijft, en de brander erdoorheen is goed tegen ongedierte en besmettingen. De duiven krijgen regelmatig buiten in de volière een bad.
Als voer geef ik een mengeling zonder mais waar in de herfst en winter ongeveer 30% gerst aan toegevoegd wordt. Gedurende 2016 heb ik verschillende mengelingen uitgeprobeerd en heb geen echte voorkeur, maar gemakshalve is er gekozen voor Beyers Jonge duiven zonder mais (Olympia 48).
Het is mij opgevallen dat de duiven na een show soms thuiskomen met een lichte besmetting. Slechte mest en overgeven door enkele duiven, opvallend was dat dit in mijn eerste jaar vooral bij de duivinnen gebeurde. Dat 3 kwart van mijn geshowde duiven een duivin was zal hier ook debet aan zijn geweest. Na een show geef ik de duiven nu dan ook een paar dagen Appelazijn (eetlepel) en een paar teentjes knoflook in de drinkpan en tot nu toe heeft dat een goed effect.
Ook in de rest van het jaar worden er regelmatig een paar knoflookteentjes in het water gedaan. Ook appelazijn wordt nog wel eens toegevoegd, schijnt goed te zijn tegen het geel. Met het laatste wordt echter niet overdreven aangezien zuur kalk onttrekt aan het duivenlichaam. Overigens worden beide producten gewoon gekocht in de supermarkt, daar is het toch goedkoper als in de duivenspeciaalzaak.
Grit en kalk staat het hele jaar ter beschikking op het hok en regelmatig wordt Multimix van De Patagoon verstrekt.
Tijdens het eerste seizoen werd ook nog wel eens DipoBac probiotica in het drinkwater gedaan, maar de ervaring leerde dat op die dagen de drinkbak sneller leeg was als met alleen kraanwater.