Vandaag de dag zitten er dus Oud Hollandse Meeuwen in Ridderkerk. Een paar jaar geleden liepen wij tijdens een vakantie op landleven en kwamen daar langs een standje van Sierduiven. Een afbeelding van een sierduif trok mijn aandacht en ik wilde eigenlijk wel weten wat voor een dat was, iets wat de mannen in de stand verbazingwekkend genoeg eigenlijk niet zo meteen wisten te vertellen. Wel kon ik, tegen geringe vergoeding, een boekje meekrijgen met de beschrijving erin van verschillende sierduivenrassen. Ook daar stond de afgebeelde duif niet in, maar wel enkele rassen die ik wel mooi vond.
Thuis op het gemak nog eens doorgelezen en langzaam rees toch het plan om weer met duiven te beginnen. Postduiven zouden het niet meer worden, na een verhuizing hadden wij een wat kleinere tuin, het werk was ook dusdanig veranderd dat er veel minder tijd beschikbaar was voor de duiven en de familiaire uitbreiding had ook voor een wat vollere agenda gezorgd.
Na wat Sierduivententoonstellingen shows in het land bezocht te hebben werd het nog wat serieuzer en werd er gekeken naar welk ras nu toch het mooist/leukst gevonden werd. Op het www werd nog wat rondgeneusd, op een show in Friesland nog nagevraagd bij een serieuze fokker “Waarom de Oud Hollandse Meeuw” en het is uiteindelijk ook de Oud Hollandse Meeuw geworden.
Natuurlijk heb ik net als iedereen zo mijn voorkeur voor kleuren en zijn het de gebande geworden met als voorkeur Blauw. De opzet was een negental koppeltjes Oud Hollandse Meeuwen zien te krijgen waarbij aan de verdeling 6 Blauw en 3 Geel werd gedacht. Kon natuurlijk altijd anders uitvallen en een koppeltje meer of minder was ook geen probleem. Voor de zekerheid werden er meteen maar 12 broedhokken in het hok geplaatst.
Wat de Blauwgebanden betreft was er geen vuiltje aan de lucht, er werden enkele toezeggingen verkregen en in november zat er een tiental op het hok. In deze kleurslag werden duiven bekomen van Jan van Dongen, Joop Fidder en Wierd de Boer.
Wat de Geelzilver en Roodzilver gebande betreft was het echter een ander verhaal, het leek in eerste instantie toch nog lastig te worden om in deze kleurslag een drietal koppels op het hok te krijgen. Er werden wat liefhebbers benaderd, en zij wilden wel hun best doen om voor mij wat bijeen te krijgen. Na ook op een advertentie van John de Groot gereageerd te hebben ging het hiermee echter toch nog verrassend snel. Er kwamen duiven van Ad Schelling, John de Groot, Klaas de With en Walter de Graaf en eind december zaten er dan ook een twintigtal Geelzilver- en Roodzilver gebande en moest er in deze kleurslag zelfs geselecteerd worden. Altijd lastig als je er geen verstand van hebt natuurlijk.
Uiteindelijk is het eerste seizoen (2016), gestart met 12 koppels en met in het achterhoofd het advies ‘geen duiven van dezelfde liefhebber op elkaar te zetten’ kwam ik uit op drie koppels Blauwschild zwartgeband, liefst vier koppels Roodzilverschild geband / Geelzilverschild geband en enkele Geelzilverschild / Blauwschild zwartgeband uit.
Wat het resultaat hiervan was zult u kunnen lezen onder het menu De Fok, nog even geduld dus want deze site is nog volop in ontwikkeling.