conditionerenAfgelopen zaterdag 14 oktober was dan het de eerste serieuze show van het seizoen: De jongdierendag van de Oud Hollandse Meeuwclub. Vooraf was er minder heuglijk nieuws, Wierd de Boer ging stoppen, Joop Fidder is gestopt en ook Lex Meeuwissen schijnt zijn duiven weggedaan te hebben. Buitengewoon jammer natuurlijk, zeker daar het toch vooraanstaande topfokkers betreft, een aderlating voor de club. De duiven van Wierd werden op de Jongdierendag verkocht en ik was een van de gelukkigen die met een fokkoppel naar huis ging.

Voor de show had ik ditmaal 12 jonge dieren ingezet, niet allemaal geheel door de rui maar dat mocht de pret niet drukken. Helaas kwam de verwachting die ik vooraf van de resultaten had uit, het was pover gesteld met de gekweekte jongen. Hoewel er toch ook wel weer een positieve verrassing was, een Blauwschild zwartgebande duivin kreeg 96 punten.

Er werd ditmaal 2x 92, 5x 93, 4x 94 en 1x 96 behaald, ten opzichte van een jaar eerder kwam het gemiddelde per duif nog net iets hoger uit. Ik begreep dat enkele duiven nog wel iets hoger gewaardeerd hadden kunnen worden als ik iets aan “conditioneren” had gedaan. Net als een jaar eerder heb ik dat echter bewust niet gedaan, ik wil de duiven het liefst beoordeeld hebben zoals ze zijn, toch in ieder geval op de jongdierendag. Dit wil natuurlijk niet zeggen dat ik het hele seizoen hier niet aan doe. Het voordeel van niet “conditioneren” is voor een beginner als mijzelf dat je hier dan wel weer adviezen over krijgt.

Ook wat het fokken betreft weer wat advies gekregen, dat er ook gerust uit een wat kleinere duif gekweekt kan worden als deze over voldoende positieve punten beschikt. Zaak is dan natuurlijk wel om er een passende doffer/duivin bij te vinden.

Voor de mooiste dieren van de Jongdierendag kijkt u op de Oud Hollandse Meeuw site

De volgende show waar ik aan deelneem is de van Pallandtshow in Varsseveld over twee weken. En komende week wordt er natuurlijk ingeschreven voor de SNN.

Show agenda

April 2021
M D W D V Z Z
1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30