Klaas de With NBS bondsshow boskoopAfgelopen dagen werd in Boskoop de 110e Avicultura en tevens de NBS Bondsshow gehouden. Een vijftal Oud Hollandse Meeuw fokkers zonden gezamenlijk 41 Meeuwen in en D.C.J. (Dennis) van Doorn was de keurmeester. Dennis keurde positief, geen duif kwam onder de 92, maar gaf ook zeker niet te veel punten slechts zesmaal werd een 96 gegeven.

Bij de Blauwschild zwartgebanden had Gerrie Kreeft de mooiste jongen doffer met 96 terwijl ikzelf de mooiste jongen duivin had met ook een 96 score. Het enige verbeterpunt wat deze duivin kreeg was dat ik het snavelpuntje had moeten bijwerken. Ik was er tevreden mee, had eerder twee staartpennen getrokken omdat het hangpennen waren en deze waren goed terug gekomen.

Bij de Roodschilden en Geelschilden was Albert van Zijl de enige deelnemer, bij de roodschilden was 1x 95 de hoogste score. Bij de geelschilden scoorde Albert 1x 96 en 3x 95 als hoogste.

Fraaiste doffer oud Geelzilverschild gekrast 97 punten Wilfried van VoorenbergheAfgelopen weekend werd in Amersfoort de Keistadshow gehouden, waarbij de Oud Hollandse Meeuwclub zijn clubshow heeft ondergebracht. 216 Oud Hollandse Meeuwen werden ditmaal ingeschreven door 22 fokkers, een gemiddelde van bijna 10 dieren per liefhebber.

Een vijftal dieren werd met een 97 bekroond, Klaas de With, Erik Buter, Gerrie Kreeft, Wilfried van Voorenberghe en Jan van Dongen waren de fokkers die de “perfecte duif” naar de show brachten. Jan van Dongen zette de mooiste serie van de show neer, met 8 gezette duiven scoorde Jan naast de 97 ook nog 5x 96, 1x95 en 1x 94. Hiermee kwam zijn gemiddelde op bijna 96 per duif, toch een prestatie die het vermelden waard is.

Afgelopen weekend vond in Drachten de Sierduivenshow Noord-Nederland plaats. Een kleine 1600 duiven zaten in het Fries Congrescentrum waarvan 133 Oud Hollandse Meeuwen. Ane Visser had de mooiste Oude duivin van de show met een Geelzilver gebande Oud Hollandse Meeuw met 97 pnt. Bij de Blauwschild Zwartgebande Oud Hollandse Meeuwen werd ook tweemaal een 97 genoteerd. Erik Schonewille had de mooiste Jonge doffer terwijl ook Gerrie Kreeft in dezelfde klasse een 97 had zitten. Er werd ook 13x een 96 behaald waar dan weer 13x een 90 score tegenover stond.

Wat mijzelf betreft viel de uitslag niet mee maar ook niet tegen, wel werd er weer wat geleerd en kwam ik erachter dat ik toch al een paar maanden iets over het hoofd zag. Waar ik een jaar eerder op 11 gezette duiven nog 7x 94 of hoger scoorde kwam ik nu slechts tot 5x op 15 duiven. Ditmaal werd 2x 90, 1x 92, 7x 93, 2x 94, 2x 95 en 1x 96 behaald.

3370 16 goudaZaterdag 4 november werd de Clubshow van de Goudse Sierduivenclub gehouden. Inbreng van de duiven was op de vrijdag en op de zaterdagmorgen werden de duiven gekeurd, ditmaal werden de Oud Hollandse Meeuwen gekeurd door Johan Verdeuzeldonk. Een OHM clubkeurmeester en dat is dan toch mooi meegenomen, wel een beetje streng en echt veel ontging Johan ook ditmaal niet.

Bij het in de mand zetten op de vrijdag kwam ik erachter dat één van mijn gezette duiven met luis zat, uiteraard snel nog even gespoten in de hoop dat ’s nacht de luizen zouden verdwijnen maar dat was ijdele hoop. Netjes een opmerking hierover op het keuringslabel de volgende dag met daarbij ook nog dat de duif een krom borstbeen had. Overigens iets wat een jaar eerder op zes keuringen niet geconstateerd was. Wel apart dat er op je hok één duif rondloopt met luis.

17 157Afgelopen weekend werd in Varsseveld de Van Pallandt Show, georganiseerd door de V.K.P.V. Varsseveld gehouden. Een Open kleindier tentoonstelling met ruim 1100 inzendingen waarbij een 50 tal Oud Hollandse Meeuwen het aantal sierduiven op een kleine 200 bracht. De dieren stonden opgesteld in een mooie sporthal en het geheel was ook mooi opgesierd wat toch een leuk aanzicht gaf.

Afgelopen januari tijdens de Championshow vroeg Albert van Zijl ook eens langs te komen op deze Van Pallandt Show, na de jongdierendag de eerste districtshow van de Oud Hollandse Meeuwclub en het zou ook een leuke show zijn. Helaas is Lex Meeuwissen, die vorig jaar de mooiste Oud Hollandse Meeuw van de show had, afgehaakt. Maar de 16 ingezonden Meeuwen van mij brachten het aantal Oud Hollandse Meeuwen op 50 en dat is toch een leuk aantal. Ook de kwaliteit was beduidend beter als op de SZN een jaar eerder.

conditionerenAfgelopen zaterdag 14 oktober was dan het de eerste serieuze show van het seizoen: De jongdierendag van de Oud Hollandse Meeuwclub. Vooraf was er minder heuglijk nieuws, Wierd de Boer ging stoppen, Joop Fidder is gestopt en ook Lex Meeuwissen schijnt zijn duiven weggedaan te hebben. Buitengewoon jammer natuurlijk, zeker daar het toch vooraanstaande topfokkers betreft, een aderlating voor de club. De duiven van Wierd werden op de Jongdierendag verkocht en ik was een van de gelukkigen die met een fokkoppel naar huis ging.

Voor de show had ik ditmaal 12 jonge dieren ingezet, niet allemaal geheel door de rui maar dat mocht de pret niet drukken. Helaas kwam de verwachting die ik vooraf van de resultaten had uit, het was pover gesteld met de gekweekte jongen. Hoewel er toch ook wel weer een positieve verrassing was, een Blauwschild zwartgebande duivin kreeg 96 punten.

mooiste sierduif oud akpv 2017klHet showseizoen 2017 / 2018 is begonnen, her en der in den lande worden de eerste jongdierendagen gehouden, en voor mij was de eerste net als vorig jaar die van de AKPV te Hendrik Ido Ambacht. Net als een jaar eerder een zestal ingeschreven, meer kon ik er ook niet vinden die een beetje glad zaten, waarna er enkele van die zes toch nog even wat verder kaal vielen. Twee dagen voor het inkooien toch maar een mailtje naar de organisatie gestuurd of er nog een jonge doffer omgewisseld kon worden voor een oude duivin, (Sierduiven mochten zowel jong als oud) en dat mocht. Achteraf gezien een gouden greep.

Bij het in de mand zetten had ik nogmaals kunnen constateren dat het maar pover gesteld was met de 5 jongen die redelijk glad zaten, eentje met een schakelpen, eentje met te veel wit op de schouders en eentje met te veel kleur in de vleugel gaven niet echt veel vertrouwen.

Show agenda

Maart 2021
M D W D V Z Z
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31