16-3362Voor ik met het beleven van mijn eerste showseizoen begint, eerst maar met een tweetal uitspraken:
“Tentoonstelling is teleurstelling” en “Er zijn geen slechte keurmeesters, maar sommige keurmeesters hebben gewoonweg wat minder ervaring met een ras.”

Wat het eerste betreft, dat is iets wat je zelf in de hand hebt natuurlijk. Wie veel verwacht zal eerder teleurgesteld worden. Aangezien 2016 mijn eerste seizoen is verwacht ik niet al te veel en ben ik al tevreden als ik een paar keer 95 scoor en niet al te vaak onder de 92 kom.

Wat het tweede betreft, je moet soms een beetje geluk hebben met welke keurmeester je duiven keurt. Het mooiste is natuurlijk een clubkeurmeester dan heb je, als het goed is, de minste variatie.

De eerste show waaraan ik met Oud Hollandse Meeuwen heb meegedaan was de Open Jongdieren Dag 2016 van de AKPV te H.I. Ambacht. Lekker kort bij huis, ’s ochtends brengen en ‘s middags weer mee terug naar huis. Met een zestal dieren scoorde ik tweemaal een 93, driemaal een 94 en eenmaal een 95. Niet slecht om mee te beginnen vond ik zelf. Mooi wat opmerkingen er op waar ik ook wat mee kan.

Op 8 oktober was dan het eerste serieuze werk, de jongdierendag van de Oud-Hollandse Meeuw Club. Ook in de ochtend brengen en ’s middags weer terug naar huis. Hier werd er een elftal gezet. De keurmeesters waren iets strenger, of ze letten beter op. Er werd 90, 91, 2x 92, 3x 93, 2x 94, 1x 95 en 1x 96 gehaald. De 95 punten duif kreeg als opmerking “Fraaiste doffer” op het keurbriefje, niet slecht voor een duif met een krom borstbeen.

29 oktober was de verenigingstentoonstelling van de Goudse Sierduivenclub, ditmaal werden er negen ingezet. Hoewel niet gebruikelijk mocht ik schrijven bij de keurmeester die de Oud-Hollandse Meeuwen keurde. Bij het praatje vooraf vertelde de keurmeester nog dat hij al heel lang geen Oud-Hollandse Meeuwen had gekeurd en dat de animo voor keuren er ook een beetje af was. Wat opviel was dat deze keurmeester niet eerst lang de kooien liep om zich een beeld te vormen van de aanwezige kwaliteit. Scorend vielen enkele duiven wat tegen maar uiteindelijk bleek er niet een minder al 92 te halen. 3x 92, 3x 93, 1x 94. 1x 95 en 1x 96 werd er behaald. Ook deze keurmeester zag een krom borstbeen over het hoofd. De 2e Oud-Hollandse Meeuw van de show achter Ad Schelling.

jikke mirte duifEen week later de eerste “Grote” Show, de Sierduivenshow Zuid - Nederland (SZN) in Berkel Enschot, op donderdagavond inzetten en op zondagmiddag terug naar het hok. Ditmaal weer een club keurmeester, het enige wat tegenviel was het aantal Oud-Hollandse Meeuwen. Slechts 20 waarvan 12 van mijzelf. Scorend werd 1x 90, 1x 92, 2x 93, 5x 94, 2x 95 en 1x 96 behaald. Op de foto links Bert Broekman met mijn kleindochters Jikke en Mirte. Bert was er met zijn vliegkist, vooral voor de kleinen onder ons erg leuk om te zien hoe het een en ander in zijn werk gaat.

16 3368

In het weekend van 11/12 november stond in Drachten de Sierduivenshow Noord-Nederland op het programma, 1526 ingeschreven dieren waarvan 153 Oud Hollandse Meeuwen. Een mooi aantal meeuwen dus die gekeurd werden door 2 clubkeurmeesters. Op vrijdag uiteraard nieuwsgierig de catalogus bekeken voor de uitslagen. Tot mijn verbazing kreeg een van mijn ingezonden duiven liefst vier punten minder als een week eerder, en dit met dezelfde keurmeester. Uiteraard werd op de zondag eerst de betreffende duif bekeken om te zien waar dit verval in waardering aan te wijten was. Het bleek dat de keurmeester ditmaal iets bont aan een been had geconstateerd en daarop werden de duiven ditmaal op afgerekend, achteraf gezien had ik een week eerder dus enigszins geluk gehad, en moet er voor de Keistadshow nog een enkel veertje verwijderd worden. Bewijst maar eens te meer dat keurmeesters ook maar mensen zijn en dat één keuringsuitslag eigenlijk nog weinig zegt. Over de verleende punten mocht ik ook ditmaal niet ontevreden zijn, 2x 90 (Beiden bont aan de benen), 1x 92, 1x 93, 2x 94, 4x 95 en eenmaal 96. Een krom borstbeen werd ook ditmaal over het hoofd gezien. Uiteraard zijn de opmerkingen voor mij nog het belangrijkste, al is er soms wel wat variatie bij dezelfde duif.

16 3382Twee weken na Drachten stond de Keistadshow op het programma, voor een meeuwenliefhebber de show van het jaar, De Clubshow. 235 Oud-Hollandse Meeuwen stonden er tentoongesteld die gekeurd werden door Ane Visser, Martin van Uden en T.J.A. Rijks. Helaas stond de catalogus op zaterdag nog steeds niet online en kon ik pas in Apeldoorn de resultaten van mijn 8 ingezonden duiven bekijken. Uiteraard heeft dit ook zijn charme, maar echt van deze tijd is het niet meer.

Om te beginnen was ik natuurlijk nieuwsgierig naar het predicaat van de 16-3381 die op de Sierduivenshow Noord-Nederland vier punten minder haalde al op de Sierduivenshow Zuid - Nederland. Ditmaal dus wel een paar bonte veertjes aan het been verwijdert en het resultaat was er naar: 95 punten ditmaal. Dus weer vijf omhoog. De nestmaat van de 381 deed het ditmaal nog iets beter en na driemaal 95 werd ditmaal 96 behaald. Over het algemeen mocht ik ook ditmaal niet klagen, er kwam geen duif onder de 92 punten, op de gehele Meeuwencollectie was 92 ook de laagste score dus er was ook positief gekeurd. 1x 92, 2x 93, 2x 94, 2x 95 en eenmaal 96 was het resultaat.

Ook ditmaal was er weer een duif welke vier punten naar beneden ging, van 96 naar 92. Deze werd afgerekend op een vlekje op de snavel. Of het er eerder al gezeten heeft weet ik eerlijk gezegd niet, keurmeesters was het eerder in ieder geval niet opgevallen. Weer wat te doen voor de volgende show dus.

Ad Schelling had ditmaal de mooiste Oud-Hollandse Meeuw gevolgd door Jan van Dongen en John de Groot, alle drie een 97 duif.

Show agenda

Mei 2022
M D W D V Z Z
1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31