de 4033 duivinAfgelopen vrijdag 15 september werd in het clubgebouw van PV De Zwaluw te Oudewater de Jongdierenavond van de Goudse Sierduiven Club gehouden. Zo’n twee weken vroeger als eerdere jaren maar met 76 ingezonden dieren mocht de organisatie niet klagen, de jonge duiven zijn op dit moment over het algemeen nog niet helemaal door de rui.

Ik zelf bracht er ditmaal 16 in de kooien en dat is meer als in voorgaande jaren, 4x Geelzilver gehand, 4x Blauwzilverschild donkergeband en 8x Blauwschild zwartgeband. De blauwschild duivinnen over het algemeen wat gladder terwijl de geelzilverschilden nog niet helemaal mooi glad zaten.

Keurmeester van de Oud Hollandse meeuwen was Kees Wijsman. Eerder in 2019 had Kees ook mijn jonge dieren gekeurd, ik zette er toen 10 waarvan het hoogste predicaat 95 was en ik gemiddeld uitkwam op 93,4. Dus mijn verwachtingen waren navenant niet te hoog gesteld.

Maar inmiddels zijn we toch 4 jaar verder en is de kwaliteit van duiven op mijn hok iets verbeterd. Over het algemeen staan ze best vrij goed en dit jaar heb ik over de Jabots weinig klagen. Maar Kees is een gelegenheidskeurder van Oud Hollandse meeuwen en dat kun je aan de keurbriefjes zien. Geen opmerkingen over de keeluitsnijding en manen, echter best veel de wens “iets vlakker in achterkop”. Vreemd is natuurlijk ook een duif met een 95 predicaat zonder wens, ook de 2 x 96 hadden geen wensen op het keurlabel vermeld staan. Overigens liet ook Fred van Apeldoorn, die andere rassen keurde, de wensen bij een 96 achterwege.

Als ik naar de uitgedeelde predicaten kijkt houdt Kees van een wat grotere duif, de blauwschilden waren wel fraai, maar de geelschilden, die toch iets groter zijn, scoorden beter. Had ik alleen de geelschilden gezet was ik uitgekomen op een gemiddelde van 95,25, ik teken er voor als ze dat op de rest van het seizoen ook halen. In totaal kwam ik uit op 2x 92, 4x 93, 4x 94, 4x 95 en 2x 96, gemiddeld 94.

Maar ik ben weer tevreden, had de fraaiste op 2 na van de show met een geelzilver duivin en met nog een maand te gaan voor de JDD (Jong Dieren Dag) van de Oud Hollandse meeuwclub kunnen de jonge dieren alleen maar mooier worden.

Op showgebied was er het nieuws dat de Keistadshow een andere locatie heeft, zij raakten vanwege de verkiezingen sporthal De Zielhorst kwijt. Gelukkig hebben zij op korte termijn een andere, iets kleinere, sporthal kunnen vinden.

Ane Visser heeft helaas afscheid van zijn duiven moeten nemen, iets waarvan ik hoop dat het tijdelijk is en dat Ane over enige tijd toch weer gezond door het leven mag gaan. Hem wordt veel sterkte en beterschap toegewenst.

Op eigen hok zijn de Balearen weer verdwenen. Leuke duiven die je gewoon los kunt laten. Wat je echter nergens leest over die Spaanse kroppers is dat ze vooral op jonge leeftijd rustig hun jongen aten verkommeren als ze aan een volgend nest gaan beginnen. En met verkommeren bedoel ik dat ze gewoon stoppen met voeren.

Maar afgelopen week is er dan een ander ras bijgehaald, ook die kan ik gewoon loslaten zonder ze kwijt te raken als ze twee straten verderop komen, Horseman kroppers. Er schijnt flink wat postduivenbloed in te zitten en dat zorgt er voor dat je ze niet zo snel kwijtraakt en dat ze hun jongen gewoon goed zelf grootbrengen. Uiteraard zijn deze niet voor de show, maar ik ken mezelf.

Voor nu laat ik het hierbij, ik heb nog twee weken voor de inschrijving JDD en is het nog afwachten welke duiven straks glad in het pak zitten om op 14 oktober in Voorst in de showkooitjes te staan.

de 4006 doffer