1308 kleinIn het tweede weekend van december werd in Nijmegen de Gelderlandshow gehouden, met een goed kwartier rijden een thuiswedstrijd. 23 duiven werden er ingekooid waarbij een oude duivin in de kooi van een jonge vogel werd geplaatst. Net als op de Keistadshow waren de verwachtingen niet echt hoog gespannen, met voor de meeste ingezonden dieren dezelfde keurmeester werden er ook geen grote wijzigingen verwacht.

Positief verrassend was dan wel dat er ook op de Gelderlandshow een NBS ere-certificaat werd behaald. Ditmaal met een jonge blauwschild zwartgebande duivin die, net als op de Keistadshow, een 96 predicaat kreeg. Over het geheel werd het van de 96 ingekooide Oud Hollandse meeuwen de fraaiste op 1 na en ook de fraaiste ander geslacht.

Van de resterende duiven die ik ingekooid had ging er een jonge doffer nog van 93 (Keistad) naar 96 punten, maar de resterende 21 bleven of gelijk in predicaat of ze gingen naar beneden. Wat dat betreft lijkt het af en toe toch net een loterij wat de predicaten betreft. Jammer is ook dat er, net als op de Keistadshow, foutjes in de catalogus stonden wat zeker voor de liefhebbers die daardoor wegvallen teleurstellend is. Opvallend was ook dat op de clubshow bij de geelzilverschild jonge duivinnen 94 het laagste predicaat was en er ditmaal slechts één 95 kreeg en de rest lager gewaardeerd werd. Waarmee ik niet wil zeggen dat de keurmeesters niet goed keuren, maar wat uitdelen van predicaten betreft zitten ze zo af en toe wel ver uit elkaar.

Ditmaal verkregen mijn ingegooide dieren 1x 92, 8x 93, 5x 94, 7x 95 en 2x 96 als predicaat. Gemiddeld bleef mijn inzending daarmee toch weer net boven de 94. Mijn aangewezen topper kreeg ditmaal weer 95, maar de 93 op de clubshow maakt hem kansloos voor de top 5.

Aangezien het ditmaal een thuiswedstrijd betrof had ik mezelf ook maar opgegeven als schrijver. Opkomst rond 7 uur ‘s morgens was wel even slikken, maar de duiven zaten toch op de show en dus de wekker maar gezet. Ik had het geluk bij een bekende keurmeester, Jos de Poel, te mogen schrijven en dat verliep toch netjes en van een leien dakje. De verzorging van de schrijvers en de keurmeesters was ook goed te noemen en misschien zit er nog wel een vervolg in.

Er werd ook nog vers bloed aangeschaft om het hokbestand te verbeteren en hopelijk zal dit de kwaliteit van de fok in 2023 een goede impuls geven.

Het laatste nieuws van het showfront is dat de SNN volgend jaar in de Veemarkthal in Sneek zijn onderkomen heeft en dat hij een weekend naar voren schuift. Ook heeft de SNN weer een nieuwe (oud)voorzitter in Klaas de With zodat Wierd de Boer verlost is van zijn dubbelfunctie en nu alleen nog tentoonstellingssecretaris is.

Voor nu wens ik alle lezers fijne feestdagen toe en een goede jaarwisseling.

Klaas Johan Taco

fraaiste ohm op 1 na

Blauwzilverschild jonge doffer 95pnt 1870

jos de poel