varsseveld verzorgingAfgelopen weekend vond in Varsseveld de Van Pallandtshow plaats, de eerste districtsshow van de Oud Hollandse Meeuwclub. Met de gezondheid van de duiven gaat het tot nu toe goed, ditmaal geen last van Colli na de jongdierendag en nu even afwachten of dat ook na de Van Pallandtshow zo blijft. Ditmaal zette ik 22 duiven in de showkooien, eentje meer als in 2018 toen ik voor het laatst in Varsseveld mee deed.

Johan Verdeuzeldonk was ditmaal de keurmeester en Johan was weer scherp. Tot aan de laatste duif werd vrijwel alles gezien en genoteerd, pas bij de laatste werden niet gekleurde duimveren gemist, het blijft toch mensenwerk.

Bij de duiven die ik ingekooid had zag Johan bij Fraaie dieren toch wat tekortkomingen. Bij een fraaie Blauwzilver duivin telde Johan slechts 11 staartpennen en kwam er een “jammer!” op de keurkaart. Bij, wat ik zelf misschien wel mijn mooiste duivin vindt werd een krom borstbeen geconstateerd, daar een “helaas!” op de keurkaart. Het erge is natuurlijk dat ik mij nu afvraag of die duiven dat manco vorig jaar ook hadden of dat het later is opgetreden. Die staartpen kan nog komen, maar komt dat borstbeen nog goed? Het is vorig seizoen op 2 keuringen niet geconstateerd. Ook zag Johan een incomplete vleugel die hij eerder bij dezelfde duif op de jongdierendag over het hoofd zag, het betrof hier inderdaad een geknipte schakelpen. Voor de eerste maal dat een keurmeester het opvalt. Al weet je het bij de Oud Hollandse meeuwen natuurlijk nooit, ze gooien rustig de 5e of 6e pen voor een 2e maal als ze al bijna door de pennenrui zijn. Dat een jonge doffer 90 kreeg vanwege een bont been was ingecalculeerd, maar de uitkomst bij de twee oude duivinnen was verrassend en dus toch wel wat teleurstellend.

Naast de teleurstellingen waren er gelukkig ook de leuke positieve dingen. Met invullen van de inschrijflijst een foutje gemaakt, jonge doffer te weinig en een oude te veel, dat heb je wel eens met kopiëren – plakken. Maar de gezette man van 2018 kreeg een mooie beoordeling en 95 predicaat, dat de neusdoppen wat fijner kunnen zal mij bij een vierjarige doffer verder geen zorg zijn. Ook “Bertje” verraste weer positief. Hoewel ik niet alle bonte veertjes bij de vleugelaanzet geknipt had kreeg “Bertje” een 96 als beoordeling. De grootste verrassing was echter een oude doffer die een 97 ‘U’ als predicaat kreeg. Het blijft natuurlijk altijd extra leuk als een duif met een 97 bekroond wordt. Vorig seizoen was het de enige jonge Blauwschild man met 96, 2e fraaiste jonge doffer bij de Oud Hollandse meeuwen op de clubshow. Toch een leuk resultaat op maar 2x zetten. Ook de fraaiste blauwzilverschild van de jongdierendag 2021 kreeg weer 96 als predicaat. Naast de minder leuke beoordelingen, moet ik zelf ook wat scherper worden, waren er ook weer de leuke dingen.

blauwschild zwartgeband 97 jaap dijksman

In totaal behaalde ik ditmaal 2x 90, 3x 92, 7x 94, 7x 95, 3x 96 en eenmaal 97.

De fraaiste Oud Hollandse meeuw werd ingebracht door Albert van Zijl met een oude geelschild duivin die ook een 97 als predicaat kreeg. Albert zette daarnaast nog vijf 96 dieren in de kooi.

Hoewel de Van Pallandtshow ook op zondag nog is mocht ik op de zaterdag mijn duiven al uitkooien zodat ze toch een dagje eerder terug in het hok zaten.

Over anderhalve week is het al weer inkooien voor de SNN in Drachten waarvoor ik er 24 heb ingeschreven. Het is wel nog even spannend, vandaag is er weer een vogelgriep uitbraak in Friesland gemeld. Gelukkig nog ver genoeg van Drachten, maar voor enkele vaste inzenders is het wel pech hebben zij mogen met hun dieren de weg niet op. Het blijft voor iedereen, inzenders en organisaties een spannende tijd, ook dit jaar weer.

Hoop ik de meeste lezers straks in Drachten tegen het lijft te lopen. Een nieuwe locatie ditmaal, iets kleiner dus ook iets knusser waarschijnlijk. Er staan 142 Oud Hollandse meeuwen ingeschreven welke als alles goed gaat door Ane Visser en Jos de Poel beoordeeld gaan worden.

geelschild fraaiste varseveld albert