kop 013Het is al weer ruim een maand geleden dat ik wat geschreven heb en inmiddels is de zomer ook begonnen. Op de eerste zomerse dagen is de temperatuur wel even gedaald, maar het blijft mooi en vrij droog weer. Goed voor de duiven en voor onszelf.

Tussendoor weer wat vreemds meegemaakt, van een drietal koppels welke eind mei hebben gelegd waren alle eieren onbevrucht. Nooit eerder meegemaakt zo midden in het seizoen, misschien zat de hitte van die periode er voor wat tussen, blijft nog even een vraagteken. Inmiddels liggen er wel weer nieuwe eieren in de schotels en deze zijn gewoon weer bevrucht.

Wat de jonge duiven betreft, op dit moment zitten er 22 op het jonge duivenhok en terugkijkend naar een jaar eerder zijn dat er toch een achttal meer. Hier zitten dan nog wel een aantal fout getekende tussen, maar dat was een jaar eerder ook zo. Dit jaar heb ik wat meer jongen met een of meer gekleurde staartpennen gekweekt als andere jaren, daar staat dan weer tegenover dat ik nog maar een enkeling zonder gekleurde duimveren heb gekweekt.

Met de rui nog te gaan, er kan dus nog van alles veranderen, ziet het er kwalitatief gezien toch iets beter uit als een jaar eerder. Met nog een ronde te gaan die, naar ik verwacht, oud genoeg zal zijn om straks aan de shows deel te kunnen nemen verwacht ik straks toch om weer met een twaalftal jongen naar de shows te kunnen.

Wel heb ik ook ditmaal weer bij een enkeling een krom borstbeen geconstateerd, uiteraard jammer als het goed getekende duiven zijn die dit hebben. Ik heb wel gezien dat als het minimaal is het ook zo maar weer weg kan trekken. Toch maar eens op internet gezocht of er wat aan te doen is en om het toch maar eens uit te proberen of het helpt geef ik sinds heel kort twee dagen in de week levertraan en biergist over het voer.

Op de site van de Hollandse Kropper club kwam ik het volgende tegen:
KROM BORSTBEEN: VOEDING OF ERFELIJKE FACTOREN, of ALLEBEI ?????
Even een klein stukje biologie.
Het skelet/geraamte bestaat voor een groot deel uit kalk.
We geven duiven kalk, roodsteen en mineralen voor een goede spijsvertering en voor de opbouw van het skelet. De ene duif neemt aanzienlijk meer grit tot zich dan de ander, let er maar eens op. Om te zorgen dat elke duif en dus ook de jongen ruim voldoende kalk krijgen, heb ik al twee fokseizoenen mijn duivenvoer aangelengd met yoghurt (veel kalk) en biergist (bruinachtig poeder van granen dat aminozuren en B-vitaminen bevat en de groei van de jongen sterk bevordert).
Ook zorg ik dat mijn duiven altijd duivengrit vermengd met Vitalith ter beschikking hebben.
Zo nu en dan ook nog wel eens een levertraancapsule.

Hoe doe ik dat met de yoghurt en biergist?
Ik vul een emmer met ongeveer 8 liter voer, daar giet ik een volle theekop yoghurt overheen en roer dit met de hand, zodat de hele emmer voer plakkerig is. (mijn hand ook trouwens) Dan strooi ik er 1 a 2 dekseltjes biergist over en vermeng dat weer met de inhoud van de emmer "yoghurtvoer.
Het geheel is dan nog wel een beetje plakkerig maar het droogt vrij snel.
Volgens deskundigen blijven de zure en kalkdeeltjes hun werking behouden.
Het schijnt dat de zure deeltjes ook de groei/het ontstaan van E-coli bacteriën sterk tegengaat en dat is een zeer plezierige "bijwerking.
Meestal maak ik dan 2 a 3 emmers klaar, zodat je een tijdje vooruit kan.

Maar wat zijn nu mijn ervaringen met dit mengsel?
Erg positief!
Vorig jaar had slechts 1 jong een borstbeen dat niet onberispelijk was en 16 anderen waren helemaal goed.

Misschien dat er Oud Hollandse Meeuwenfokkers zijn die dit wel eens uitgeprobeerd hebben, of een andere methode hebben die goede resultaten geeft. Ik hou me aanbevolen voor goede tips.
Misschien is het eigenlijk het slimst om gewoon alle dieren met een krom borstbeen uit te selecteren, maar krijg je het er dan helemaal uit is weer de vraag.

Wat de kleur betreft overheerst dit jaar Blauwschild, 15 Blauwschilden, 3 Roodzilvers en 4 Geelzilvers lopen er momenteel. De enige kleur zie ik dit seizoen nog niet gefokt hebt is Blauwzilver. In voorgaande twee seizoenen kweekte ik er telkens vijf maar tot nu toe heeft er nog niet een in de schotel gelegen.

Roodzilverschild Blauwschild 2018