Fraaiste raseigenschappen de 1897We zitten begin november en we hebben net als een seizoen eerder last van een virus. Het coronavirus waart nog steeds rond, ook al is inmiddels ruim 80% van de Nederlanders gevaccineerd. In de regio Grave ligt dat percentage zelfs op 86%. Dat vaccinaties meestal wel helpen tegen ernstig ziek worden wil helaas niet zeggen dat men geen Covid-19 meer kan krijgen of dat men het niet meer door kan geven aan anderen. Het is jammer, maar het is niet anders, we zullen er mee moeten leren leven. Jammer is dat we blijkbaar ook moeten leren leven met een QR-code of anders buitengesloten gaan worden.

En buiten het coronavirus hebben de meeste shows ook last van een virus, de vogelgriep is weer geconstateerd in Nederland en een ophokplicht, vervoersverbod en showverbod voor hoenderachtigen (zoals kippen), watervogels en loopvogels is momenteel van kracht en dat is voor diverse shows funest voor het doorgaan.

Om deze redenen zijn de Delta-show in Vlissingen en de Van Pallandtshow in Varsseveld al afgelast. Voeg daarbij dat de Sierduivenshow Noord-Nederland ook niet door kon gaan en de eerste drie districtshows van de Oud-Hollandse Meeuwclub zijn al afgevallen. Nu kan er natuurlijk tegen de vogelgriep gevaccineerd worden, maar net als met de normale griep onder mensen geeft dit geen volledige zekerheid en aangezien er geen handel is toegestaan met gevaccineerde dieren wordt er vrijwel niet gevaccineerd en is het voor de farmacie ook niet interessant om te investeren in de ontwikkeling van een goed vaccin.

Op eigen hok heb ik ook dit seizoen de jonge duiven weer gevaccineerd met het PMV-Circo-Adeno vaccin. Deze combinatie van 3 vaccins die tegelijkertijd wordt ingespoten zorgt ervoor dat de virussen die vaak aan de basis liggen van de hoge sterfte bij jonge duiven (circovirus / adenovirus) vroegtijdig worden uitgeschakeld. Het is na deze enting niet zo dat de jonge duiven geen E. Coli-infecties meer kunnen krijgen, maar wel dat wanneer ze E.coli krijgen er een veel snellere en betere reactie op eventueel toegediende antibiotica plaatsvindt! (doktersraad februari 2019)

En inderdaad, het is geen garantie dat de jonge dieren geen last van coli krijgen zoals ik afgelopen week op eigen hok mocht ervaren. Afgelopen week toch last van een flink aantal vooral jonge dieren die hun voer weer uitbraakten, niet aten en er niet erg florissant meer bijzaten. Bijgevolg wordt de mest ook wat groen en slijmerig. Het vreemde was dat de eerste verschijnselen pas meer als een week na Goudse Sierduivenclub show optraden en dan vooral bij de duivinnen, later volgden de doffers dan ook. Wat ook opviel is dat er ditmaal ook wat oude duiven last van hadden en dan vooral die van 2020. Misschien dat dat komt omdat die in hun geboortejaar bij gebrek aan shows geen contact met andere dieren hebben gehad.

Fraaiste doffer fraaiste blauwschild de 1890

Nu na een paar dagen gekuurd te hebben met Belgamco van De Weerd gaat het de goede kant weer op. De meeste duiven eten weer en controle in het donker liet geen uitgebraakt voer meer zien. Nog even afwachten voor de vlag uitgaat, maar het ziet eruit dat er in ieder geval gewoon aan de Keistadshow deelgenomen kan worden. Al zou dat best eens met QR-code kunnen worden. Als keurmeesters van de Oud-Hollandse Meeuwen staan de Vries, de Poel en Verdeuzeldonk in het vraagprogramma.

Ik hoop in ieder geval op de Keistadshow de Oud-Hollandse Meeuw fokkers weer gezond en wel te zien en dat er toch een mooi aantal duiven gezet worden.