jongen voeren2018 is al weer drie maanden onderweg, de duiven zitten hebben jongen in de schotel en de eerste eieren van de 2e ronde zijn ook al gelegen, tijd voor nog even een terugblik op seizoen 2017 / 2018.

Het 1e clubnieuws van 2018 is uit en daarmee zijn de eindstanden van het afgelopen seizoen ook bekend. Albert van Zijl heeft het fokkerskampioenschap 2017 / 2018 op zijn naam geschreven en is daarmee de opvolger van Wierd de Boer. Albert haalde 70 punten en met dat aantal werd Ad Schelling 2e. Albert gebruikte echter meer jongen dieren voor zijn punten en dat geeft dan de doorslag. Ikzelf eindigde ditmaal op een 8e plaats met 63 punten, een plaatsje lager met een punt minder als in het 1e seizoen. Ditmaal waren er slechts 13 clubleden, van de 111, die aan tenminste 3 shows deelnamen.

Het aangewezen kampioenschap werd ditmaal gewonnen door Ane Visser, zijn duif haalde 18 punten. Ook Gerrie Kreeft haalde 18 punten met zijn aangewezen duif, maar Gerrie had met zijn overige aangewezen dieren een lager gemiddelde als Ane. Ikzelf eindigde net als een seizoen eerder op een gedeelde 3e plaats met 16 punten. Voor mezelf een goed resultaat aangezien het mij ook ditmaal lukte om de mooiste jongeling op eigen hok eruit te halen.

17 157Ditmaal had ik met de 16-3370 de mooiste oude doffer, tevens de mooiste sierduif van de show, op de clubshow van de Goudse Sierduivenclub. Op de Van Pallandtshow in Varsseveld was de 17 – 157 de Fraaiste Oud Hollandse Meeuw op 1 na.

Terugkijkend kan ik wel concluderen dat het 2e seizoen wat uitslagen en kweek betreft minder was als het 1e seizoen. Wat de kweek van 2017 betreft had ik dat wel al verwacht, de kwaliteit was gewoon wat minder en ik had ook vrij veel fout getekende jongen gekweekt. Ook vielen de behaalde predicaten van wat oude duiven die het als jong goed deden wat tegen. Ik heb het idee dat de oude toch wat strenger beoordeeld worden als de jonge dieren.

Vooruitkijkend op komend seizoen ga ik ervan uit dat op de shows hetzelfde resultaat behaald kan worden, al moet ik natuurlijk nog wel even de kwaliteit van de kweek afwachten. Wat de fok betreft zal het aantal jongen toch eigenlijk wel beter moeten als in 2016 en 2017, met hopelijk ditmaal wat minder fout getekende dieren ertussen. In principe wil ik natuurlijk gewoon dieren die ik zonder “conditioneren” op de shows kan tonen, maar waarschijnlijk ben ik daar niet de enige in.

Eerst is er op 7 april de club dag / jaarvergadering. In de broedschotels liggen op dit moment al weer alle kleuren gebande, alleen Blauwzilverschild ligt er nog niet bij, maar ook daarvan zal ik er dit seizoen wel een paar fokken. In het eerste clubblad van dit jaar een mooi artikeltje van Ad Schelling over deze kleurslag, en misschien ga ik die uitdaging wel aan. Zal ik er alleen eerst wel weer een paar moeten fokken, en dan liefst eens zonder tekenfouten.duiven in bad