bad te kleinJawel, ik doe even optimistisch en begin met het positieve. De vraagprogramma’s van de jongdierenshows vallen op de mat. De AKPV, de Goudse Sierduivenclub en de Oud-Hollandse Meeuwclub organiseren ook in het jaar van de 1,5 meter een jongdierenshow en dat is goed nieuws in een jaar waarin de nodige shows afgelast zijn. Voor mij zal het dit jaar de Goudse op 25 september en de Oud-Hollandse Meeuwclub op 10 oktober zijn waarop de jonge meeuwen voor het eerst in de kooien komen. De Goudse is een beetje een gewenningsgebeuren voor de jonge dieren waarna de jongdierenshow van de Oud-Hollandse Meeuwclub het meer serieuze werk is.

Op het hok zitten nog 56 meeuwen, veel te veel natuurlijk, dat zouden er toch eigenlijk al 20 minder moeten zijn. Probleem is natuurlijk dat ik er geen verstand van heb en de duiven nog druk aan het ruien zijn. En wat laat ik zitten? Die doffer met die mooie oograndjes en wat mindere jabot, of zijn broer met een mooie jabot en wat mindere oogranden. Meer borstdiepte of een meer ronde duif, een iets groter model of juist de iets kleinere? Weet u wat, ik laat het de keurmeesters wel uitzoeken. Ik heb wel gezien dat mijn jonge blauwzilver donkergebande aan het bijtrekken zijn, nu ze wat ouder worden beginnen ze toch wat meer model te krijgen.

Inmiddels is alles weer luisvrij gemaakt met Vermin U200 van Tollisan. Bij de oude dieren liepen er wel al een paar die wat luisjes hadden, maar die zijn toch bijna een jaar luisvrij gebleven. Van de PMV-Circo-Adeno enting ook geen naweeën gehad, dat is om te beginnen ook positief. Als ze nu nog ook nog van alles gevrijwaard blijven is het helemaal top natuurlijk.

Het clubnieuws is ditmaal ook bij mij in de bus gevallen, en dat is ook weer een vooruitgang. Het 1e kwartaal moest ik via een omweg krijgen. Nu weet ik wel al wat er instaat, maar als je het dan doorleest op papier zie je toch foutjes die je eerder zelf over het hoofd hebt gezien. En we lopen met het papieren nieuws altijd achter de feiten aan. Het doek is gevallen, de Keistadshow, met daarop onze clubshow, gaat niet door. Ook in Amersfoort kunnen de mannen geen show neerzetten waarop de 1,5 meter aangehouden kan worden, en dat was wel verwacht maar toch jammer. Blijven er op dit moment nog twee shows staan die in ieder geval doorgaan, de SNN en de Noordshow. Zolang onze regering geen wijzigingen in de Corona regels aanbrengt tenminste. Maar na het Grapperhaus feestje zal dat toch niet meer gebeuren.
Gezien de korte tijdspanne is er besloten de clubshow van de Oud-Hollandse Meeuwclub dit jaar bij de SNN onder te brengen. Aangezien Drachten toch wat verder weg ligt voor de zuidelijke clubleden is het ditmaal niet verplicht om aan de clubshow deel te nemen om voor de kampioenschappen in aanmerking te komen. Ook tellen er dit jaar nog maar de 2 beste resultaten in plaats van drie. Het is jammer, maar in dit bijzondere 1,5 meter jaar is het niet anders. Wel wordt de SZN een districtshow. Voor de mannen uit de zuidelijke regionen van de club, en mijzelf, zal dat toch zeer welkom zijn na het afvallen van alle zuidelijke shows.

De NBS heeft afgelopen dagen ook een beslissing genomen in verband met het wegvallen van de Gelderlandshow waarop ook de bondsshow was. Dit jaar worden er 4 provinciale bondsshows gehouden. De SNN in Drachten, Oneto in Enschede, Noordshow in Assen en de SZN in Waalwijk zijn tot bondsshow opgewaardeerd. Uiteraard geld ook hiervoor dat zij wel door moeten gaan. Het prijzenpakket van de NBS is hierop ook aangepast.

baddagHeb ik nog meer nieuws? Jawel, ik maak een flitsende carrière bij de Oud-Hollandse Meeuwclub. Het is nu wel al ruim een jaar geleden dat ik door John de Groot gebeld werd met de vraag of ik in het bestuur wilde toetreden als vervanger van Johan Verdeuzeldonk. Ik heb erover nagedacht en toegezegd, en uiteraard waren alle leden op de vergadering blij dat er iemand bereid was om iets bestuurlijks te gaan doen. Ik had ook het idee dat het nooit veel kon zijn wat van mij verwacht werd. Inmiddels mag ik het nieuws op de website bijhouden, het clubboekje tot aan de drukker verzorgen en de certificaten maken. Dat is mooi, want ik moet zeggen, het zijn allemaal dingen die ik leuk vind. En nu is daar het secretariaat van onze jongdierendag bijgekomen, het verdelen van de kooinummers en keurmeesters en kijken of ik nog een catalogus kan maken. Gelukkig is ook dat iets wat ik leuk vindt. De reden waarom is minder leuk, Minnie de vrouw van Roel Staats heeft problemen met haar gezondheid en Roel heeft dan ook even wat belangrijker zaken aan zijn hoofd als een jongdierenshow. Gezondheid en gezinsgeluk gaan natuurlijk altijd voor. Ik wens beiden dan ook veel sterkte en voorspoed toe bij het herstel.

Voor de lezers hier, bezorg mij werk en schrijf in voor de jongdierendag op 10 oktober. U hebt hiervoor de tijd tot 28 september. Mijn eigen jonge dieren zijn al in voorbereiding en in bad gegaan.