de 96 kreeg ook 96 pntAfgelopen weekend vond in Drachten dan de Sierduivenshow Noord-Nederland plaats. Toch een van de grotere shows met ditmaal 122 inzender die 1400 duiven, waarvan 143 Oud-Hollandse Meeuwen, in de kooien brachten. Ikzelf had ditmaal 24 dieren ingeschreven.

In de aanloop naar Drachten zat het echter toch onverwachts flink tegen. Na een mooie Jongdierendag zonder problemen had ik met wat oude een enkele latere jongen meegedaan aan de Clubshow van de Goudse Sierduivenclub, en een paar dagen na die show begonnen de problemen. Jongen die hun voer uitbraakten, slechte mest hadden en die weinig eetlust hadden. Na de jongdierendag van de Oud-Hollandse Meeuwclub had ik een viertal dagen met Belgamco gekuurd maar dat waren blijkbaar toch een dag of drie te weinig, anders had ik nu toch geen last meer mogen hebben.

In de week voorafgaand aan Noord-Nederland dus de gehele week Belgamco in het water en langzaam aan verbeterde de toestand van de duiven toch. Na een paar dagen werd het braken minder en begonnen ze weer wat beter te eten, hoewel er enkel bij waren die toch wel een week nodig hadden om weer een beetje terug te herstellen. Op de inkooidag aten ze gelukkig weer allemaal, maar er waren enkele vooral jongere dieren tussen die flink aan gewicht hadden ingeleverd. Er werden dan ook enkele ingeschreven dieren thuisgehouden en eentje gezet die eigenlijk niet meer op een show zou verschijnen (Geen Jabot). Echt veel vertrouwen in een goede uitslag had ik dan ook niet meer. Na de jongdierendag en Gouda was ik dik in mijn nopjes en vol vertrouwen, maar een week later was dat gevoel toch vrijwel naar het nulpunt gedaald. Gelukkig heb je dan nog wel je oude dieren die gewoon goed aan voelden en nog enkele jonge vogels die lekker rond zaten maar het echte vertrouwen had wel een flinke deuk gekregen.

Op de vrijdagmiddag was ik dus nog niet zo nieuwsgierig om te gaan kijken en werd er pas op zaterdag naar de showzaal gegaan. Jos de Poel en Johan Verdeuzeldonk waren ditmaal de mannen die de keuring verrichten waarbij Jos de Blauwschilden, zwartschilden en wit, onder zijn hoede kreeg. Bij de Blauwschild oude doffers kreeg mijn drietal 94 en tweemaal 95 terwijl Gerrie Kreeft de enige 96 in de kooi bracht. Bij de oude duivinnen kregen mijn duiven 94, 95 en 96, in deze klasse had Gerrie Kreeft de andere twee 96 duiven. Bij de jonge doffers kreeg mijn duif zonder Jabot 90, maar was ik de enige die een 96 duif in de kooi zette, de andere twee haalden 93 en 95.

Bij de jonge Blauwschild duivinnen bracht Gerie Kreeft de mooiste in met 97, Koen Steen kreeg met 96 de nummer twee en ikzelf mocht mijzelf verblijden met de volgende twee met 96 punten. In deze klasse ook nog 2x 92 van mijzelf.

Bij de jonge roodzilverschild gebande had ik een drietal doffers en deze kregen alle drie als Type (in de hand genomen meer body) op de kaart, en dat had Johan toch wel bij het goede eind. Hier bleef de waardering dan ook steken op 2x 92 en eenmaal 93.

Bij de Geelzilverschild gebande had Klaas de With de fraaiste (97) met een oude duivin en kreeg Walter de Graaf 97 met een jonge duivin. Dit werden ook de fraaiste en fraaiste Oud-Hollandse Meeuw op 1 na. Ikzelf haalde 93, 94 en 95 bij de Geelzilverschild gebande.

In totaal haalde ik dus 1x 90, 4x 92, 3x 93, 5x 94, 5x 95 en viermaal 96 en dat is toch gewoon een verbetering van een jaar eerder.

In totaliteit vielen er ditmaal bij de Oud-Hollandse Meeuwen minder 96 ‘ers. 17 tegenover 29 een jaar eerder. Of er nu strenger gekeurd werd of een jaar eerder gewoon een puntje meer werd gegeven kan ik ook niet zeggen, wel bleef het aantal 97 ‘ers gelijk met drie stuks.

Vandaag, de zondag na de show, zit alles al weer in bad en kan ik met weer wat meer vertrouwen richting de Keistadshow gaan. Voor de Oud-Hollandse Meeuw fokkers natuurlijk “de show” waarop de Clubshow gehouden wordt. Het is de show waarmee het fokkerskampioenschap en het aangewezen staat of valt. Voor mijzelf is het daar vooral weer kijken naar wat er als positieve punten en wat er als wens op de keurkaarten komt te staan, uitermate belangrijk voor de selectie en de toekomstige koppelingen in 2020.

Willem de Wal Mooiste oude doffer Oosterse roller

Willem de Wal had de mooiste Oude Doffer van de Show.
Met een Oosterse Roller.

Show agenda

Mei 2022
M D W D V Z Z
1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31