nicolaij visserDe zomer zit er weer op, de vakantie is voorbij, en de herfst staat voor de deur. Voor het hok is het goed te zien, een wit verenkleed op straat als teken dat de duiven goed ruien. Doordat ik dit jaar vrij laat, in augustus, nog jongen in de schotel had liggen zijn enkele oude duiven wat later gestart met de rui en dat is dan ook wel te zien. Die duiven laten gewoon versnelt de veren vallen en zijn ongetwijfeld straks gewoon op tijd weer klaar.

Volgens planning eind augustus alle jongen tegen Paramixo geënt en na onderzoek door Drs. Stephan Göbel een geelkuur gegeven. De afgelopen week dan met U200 Nekdruppels van Tollisan de luizen te lijf gegaan. De duiven die meer last van luis hadden als anderen werden ook bespoten met Natural Anti ongedierte spray en ik verwacht toch nu het hele showseizoen geen luisje meer tegen te komen. Volgens de U200 informatie zal ik er tot de zomer van 2020 geen last meer van hebben.

In het clubnieuws van de Oud-Hollandse Meeuwclub het bericht dat Arno Cuijpers helaas in verband met hartproblemen moet stoppen met zijn Meeuwen. En dat is dan natuurlijk jammer, niet in de laatste plaats voor Arno zelf. Noodgedwongen stoppen met je hobby is nooit leuk en zeker niet als het voor het behoud van je gezondheid nodig is. Uiteraard wens ik Arno nog veel sterkte en beterschap toe.

Komende jongdierendag van de Oud-Hollandse Meeuwclub dus weer een deelnemer minder en dat is sinds mijn eerste deelname in 2016 al weer de 5e afvaller van fokkers die regelmatig op de shows te zien waren.

Voor mijzelf start het showseizoen op vrijdag de 27e op de JDD van de Goudse Sierduiven Club. Ik heb er voor deze show een tiental ingeschreven, 8 Blauwschilden zwartgeband een roodzilverschild geband en een Blauwzilverschil donkergeband. Enkele hiervan zullen nog wel niet helemaal glad zitten, maar zij pakken vast de ervaring van de mand, het reizen en in een showkooitje zitten mee. Een jaar geleden deed ik dan op de zaterdag met geelzilver geband en roodzilver geband ook nog mee aan de JDD in H.I. Ambacht, maar die laat ik ditmaal aan mij voorbijgaan, ik heb ook geen geelzilver gebande zitten die door de rui zijn en ook de moeite van het showen waard zijn.

Op 19 oktober is er de Jongdierendag van de Oud-Hollandse Meeuw Club. Het vraagprogramma hiervoor is in het clubnieuws te lezen en staat ook online en tot 8 oktober kan men ook online inschrijven. Met een beetje geluk zullen er die dag weer een 200 tal Jonge Meeuwen te bewonderen zijn in Apeldoorn. Twee dagen later sluit dan de inschrijving voor de Sierduivenshow Noord-Nederland. Toch zeker wat de Oud-Hollandse Meeuwen betreft een mooie show met een flink aantal Meeuwen in de kooien.

Ook 7 oktober staat er een deadline, de ringnummers aangewezen Oud-Hollandse Meeuwen moeten dan binnen zijn bij onze secretaris Seerp Broersma, tot die tijd heb ik dus nog om de mooiste op eigen hok uit te zoeken. Tot nu toe is het mij op eigen hok alle jaren gelukt de mooiste er vooraf uit te halen, alleen was er altijd wel iemand die een net iets mooiere had zitten al had mijn mooiste afgelopen seizoen wel hetzelfde puntentotaal als de winnaar.
Komende tijd dan toch maar even wat scherper zijn, ik heb al enkele mooie zien zitten, maar die hebben dan weer geen, of heel weinig, Jabot. En dan nog alle doffertjes tussen de duivinnen uit vissen, op een totaal van 46 is de stand nu 18 om 28 en dat zal best nog wel naar elkaar toe kruipen. En die 46, ja dat zullen er eind januari toch ook nog maar 24 moeten zijn, nog werk genoeg voor de keurmeesters en mezelf dus.

Voor nu laat ik het hierbij, ik groet al mijn lezers en hoop iedereen gezond en wel 19 oktober op de Jongdierendag weer te zien.