Het is alweer een drietal weken geleden dat de Clubshow plaatsvond en de inschrijving voor de Noordshow is inmiddels ook gesloten. Ik heb er nog even over nagedacht om, net als vorig seizoen, ook ditmaal in te schrijven voor de Noordshow, echter het feit dat Johan Verdeuzeldonk in Assen keurt en dat het in januari nog wel eens wat minder weer wil zijn hebben mij doen besluiten om ditmaal toch maar niet in te schrijven.

Wat het weer betreft hoef ik na afgelopen dagen niemand uit te leggen wat het risico is. En over Johan Verdeuzeldonk ook geen kwaad woord, prima keurmeester die zijn mening netjes weet te verwoorden en goede opmerkingen op de keurbriefjes plaatst. Maar Johan heeft een groot gedeelte van mijn duiven al tweemaal gekeurd dit jaar, en ook op de Bondsshow in Boskoop keurt Johan de Oud Hollandse Meeuwen. Dat wil zeggen dat, mocht ik meedoen aan de Bondsshow, een gedeelte van mijn duiven in 1 seizoen al driemaal gekeurd zal worden door dezelfde keurmeester. En daar word ik natuurlijk niet veel wijzer van, ik kan bij wijze van spreken zelf de keurbriefjes al invullen.

Wat ik wel heb gedaan is de laatste hand aan de selectie leggen en het aantal duiven op het hok naar 25 terug gebracht, 12 doffers en 13 duivinnen. Een wat later jong mocht als reserve nog aanblijven, ik wil toch wel weten hoe zij uit gaat groeien. Wat doffers betreft wil het met de fok nog niet erg vlotten en er werden nog twee mooie Blauwschilden bij Jan van Dongen gehaald. Om de een of andere reden wil het fokken van leuke doffers op eigen hok niet erg vlotten. In mijn eerste twee jaar als Oud Hollandse Meeuwfokker heb ik nog weinig mooie doffers gekweekt. Ik heb nog slechts 2 eigen kweek doffers van 2016 en 1 van 2017 zitten. Bij de duivinnen is dat anders, nog 5 van 2016 en 7 van 2017 bevolken het hok.

Dat de keuze op Blauwschilden viel is niet zo moeilijk te verklaren, de oorspronkelijke bedoeling was om een 8 á 9 tal fokkoppels Blauwschild op het hok te krijgen en een drietal Roodzilver / Geelzilver geband. Voor komend seizoen zal de kleurverdeling ongeveer 50/50 bedragen. Zeven Blauwschild duivinnen en 5 doffers brengen het totaal Blauwschilden op 12 en dan zit er ook nog 1 Blauwzilverschild duivin. De Geelzilverschild gebande zijn in de minderheid, twee doffers en evenzoveel duivinnen. Van de Roodzilverschild gebande zitten er 5 doffers en drie duivinnen. En hoewel het nog wel even duurt voor er gekoppeld gaat worden kijk ik nu al uit naar het resultaat van de fok in 2018.

Maar eerst moeten de koppels nog samengesteld gaan worden, dus ik heb voor de komende tijd nog een leuk klusje in het vooruitzicht: De juiste duivin bij de juiste doffer zetten. Uiteraard is het met mijn kennis van zaken voor 90% geluk als er wat goeds gekweekt gaat worden, maar het plezier zal er niet minder om zijn.

Het is nog een lang verhaal geworden, maar voor ik afsluit wil ik alle voorbij komende lezers een prettige en fijne kerst toewensen en een fantastische jaarwisseling. Kijk vooral uit met vuurwerk.

kerstkaart