de mooiste jonge blauwschild duivinAfgelopen weekend werd in Assen de Noordshow gehouden, ditmaal gegoten in een nieuw met zijn tijd meegaand jasje. Diverse kramen stonden er opgesteld en zeker voor de jonge jeugd maakte dit de show beduidend interessanter. De reptielen hadden veel bekijks net als de boerderijdieren, konijnen, kuikens en natuurlijk de snoepkraam. Dit jaar ook geen vogelgriep en in totaal zaten er dan ook zo’n 8500 dieren in de kooien, na enkele jaren van tobben ditmaal een succesvol jaar voor de jubilerende organisatie. Ook het weer werkte mee wat een flink aantal bezoekers opleverde, hierdoor was de aanwezige catering toch eigenlijk wat onvoldoende, maar nu hebben de Noordshow dames en heren toch een mooi verbeterpuntje voor volgend jaar.

Het was ook de laatste districtshow van de Oud Hollandse Meeuwenclub en er werden 70 Oud Hollandse Meeuwen ingebracht. Ikzelf vindt het een iets tegenvallend aantal, er zitten tenslotte toch een flink aantal Meeuwenfokkers in het noorden van het land, maar het is natuurlijk wel een mooie volle keuring. Geert de Vries was ditmaal de keurmeester die de predicaten mocht uitdelen en Geert was tevreden over de getoonde dieren, getuige de 16x 96 en eenmaal 97.

mooiste ohmeeuw klaas de withKlaas de With was ditmaal toch wel “de man”, Klaas zette zeven Oud Hollandse Meeuwen in de kooien en behalve de mooiste Oud Hollandse Meeuw (97) behaalden zijn dieren nog viermaal 96 en tweemaal 95. Een heel mooi resultaat als afsluiter van het seizoen voor Klaas.

Van de resterende 96 ‘ers waren er vier van Gerrie Kreeft, drie van Jaap Dijksman, twee van Ane Visser en John de Groot en Walter de Graaf bracht er een in de kooi.

De Geelzilver gebande zetten ditmaal de toon, van de 16 gezette behaalden er liefst 11 een predicaat van 95 of hoger. Zesmaal viel er een 96 in deze klasse, naast het viertal van Klaas zetten ook Walter de Graaf en Jaap Dijksman een 96 duif in de kooi. Bij de 9 gekraste was John de Groot de man met tweemaal een 96.

Bij de Roodzilverschild gebande slechts een zestal dieren, Ane Visser en Jaap Dijksman brachten beiden een 96 ‘er in de kooi. Slechts een drietal Blauwzilver donkergeband werd ingebracht, Ane Visser was hierbij hoog met 94. Er werden twee zwartschilden gezet door H. Jager en deze behaalden 95 en 93.

De Blauwschild Zwartgebande besloegen met 34 stuks bijna de helft van de Oud Hollandse Meeuwcollectie. Gerrie Kreeft was hier de man met viermaal 96 terwijl ook in deze klasse Ane Visser en Jaap Dijksman er elk een inbracht.

Op de druk bezochte slotdag werd er tussen de kooien zoals gewoonlijk weer druk gediscussieerd over de uitkomsten, meningen en ideeën werden uitgewisseld, adviezen ingewonnen, en ook de nodige duiven verwisselden op de valreep van het seizoen nog van eigenaar. Terugkijkend denk ik dat toch iedereen wel terug kan kijken op een geslaagde show. Misschien niet voor iedereen met het gewenste resultaat, maar dat valt nu eenmaal ook wel eens mee.

mooiste kras john de grootWat mijzelf betreft kan ik terugkijken op een geslaagde show. In 2018 heb ik niet meegedaan en ten opzichte van 2017 werden mijn 12 gezette duiven nu gemiddeld een punt hoger gewaardeerd. Ik mocht mij ditmaal tevreden stellen met 5x 93, 1x, 94, 4x 95 en 3x 96. Het enige wat mij ditmaal nog maar eens bevreemde was dat ik een duif met alleen maar positieve punten en totaal geen wensen bekroond zag worden met “slechts” 96, voor de duif in kwestie de tweede maal dat dit gebeurde. Overigens zette deze duif, de 16 – 3370, een mooie serie neer dit seizoen met 96, 96, 92, 95 en 96 met 4 verschillende keurmeesters. Van mijn jonge dieren zette een van mijn aangewezen vogels, de 18 - 547, de mooiste serie neer met 95, 96, 95, 95, 96, 93 en 95 met 6 verschillende keurmeesters. Zouden beiden nu eenmaal last hebben gehad van een “verkeerde” keurmeester, of hebben beiden eenmaal niet goed gezeten?

Voor mij zit het showseizoen er nu ook op. Het wordt nu nog even alle keurbriefjes met positieve punten en wensen per duif nog even bekijken, duiven erbij nemen, en koppels op papier gaan samenstellen. Ook weer een mooie tijd in het seizoen, dromen dat je de goede bij elkaar zet en hopen op dat beetje geluk wat je daarbij nodig hebt. Toch?