de mooiste gerrie kreeftAfgelopen weekend vond in Wijchen de Gelderlandshow plaats, voor de eerste maal was dit een district show van de Oud Hollandse Meeuwclub. Een vijftal clubleden bracht ditmaal 61 Oud Hollandse Meeuwen in de kooien, eigenlijk vindt ikzelf dat toch ietwat tegenvallend, maar het is een leuk aantal. Het is natuurlijk wel beter als het aantal wat twee jaar eerder op de SZN stond en er was natuurlijk de concurrentie van de Maasdalshow waar een week eerder ook een flink aantal Oud Hollandse Meeuwen stond.

Wijchen is vanaf Ridderkerk een uurtje rijden, als je na de file weggaat tenminste, en dus een mooie afstand. Het was ook mooi weer met in de zondagnacht een beetje sneeuw, alleen een beetje koud en dat was in de tentoonstellingshal ook te merken. Knap koud bij de kooien. Nadeel was ook ditmaal dat de duiven van de liefhebbers weer gegroepeerd bij elkaar stonden, persoonlijk heb ik liever een random verdeling, is toch leuker kijken je let dan ook meer op de duiven van andere liefhebbers. Gelukkig heb ik dan nog duiven in verschillende kleurslagen waardoor ik toch wat meer kooien te bezichtigen heb.

geen jabot maar wel 96 de554 18Jos de Poel was ditmaal de man die zijn keurend oog over de collectie Meeuwen mocht laten gaan en de predicaten mocht uitdelen. Aan het eind van de keuring waren er 8 duiven met 96 gewaardeerd en eentje met 97. Het was een jonge doffer van Gerrie Kreeft die de mooiste Oud Hollandse Meeuw van de show werd, voor Gerrie al de vierde 97 van dit seizoen. Voor de vierde maal ook met een andere duif, zegt toch iets over de kwaliteit in de breedte op zijn hok. Daarnaast bracht Gerrie ook nog een drietal 96 ‘ers in de kooien en deed daarmee weer goede zaken voor het fokkerskampioenschap.

Ikzelf zette ditmaal ook een drietal 96 ‘ers in de kooien terwijl Johan Verdeuzeldonk en Jan Kastelein de andere twee inbrachten. Jan had met zijn oude Geelschild duivin wel de 2e Oud Hollandse Meeuw van de show.

Bij de witte Oud Hollandse Meeuwen was het Seerp Broersma die er zes zette waarbij tweemaal 94 het hoogst was. Bij de Blauwschild zwartgeband was het Gerrie Kreeft die met 97 en driemaal 96 de toon zette. Bij de Blauwzilverschild donkergeband waren het Johan Verdeuzeldonk die 96 haalde met een Jonge doffer terwijl ikzelf 96 haalde met een oude duivin.

De Roodschilden en Geelschilden waren van Jan Kastelein. Bij de Roodschilden was 94 het hoogste predicaat terwijl Jan bij de Geelschilden een 96 in de kooi zette, goed voor de 2e OH Meeuw dus. Bij de Roodzilverschild gebande en Geelzilverschild gebande brachten ikzelf en Johan Verdeuzeldonk de duiven in de kooien, waarbij ikzelf in beide kleurslagen met 95 de mooiste zette.

Wat mijn totaalscore betreft mocht ik mijzelf ditmaal tevreden stellen met 2x 92, 5x 93, 2x 94, 4x 95 en 3x 96. Tegenvaller was dat mijn aangewezen duif met 93 voor de eerste maal minder als 95 kreeg, meevaller was dan weer dat een duif met weinig/geen jabot een 96 kreeg en dat een wat latere Roodzilverschild ook met 95 gewaardeerd werd.

97 maasdalshow klaas de withEen week eerder was er in Vlodrop De Maasdalshow waar ook de clubshow van onze Duitse vrienden gehouden werd. Een behoorlijk aantal Oud Hollandse Meeuwen in Vlodrop dus, al is dat het enige wat ik ervan gehoord of gezien hebt. Wel heb ik dan nog een foto (hier rechts) gezien van een mooie Geelzilverschild gebande van Klaas de With die 97 haalde, maar van een catalogus nog geen spoor.

Over foto gesproken, op Facebook is er een “Oud Hollandse Meeuwen” groep waarop diverse foto’s van duiven die een “U” 97 behaalden. Deze wordt bijgehouden door onze Belgische Nederlander Bertus Kok. Mooi werk van Bertus en de groep leden groeit ook zienderogen. Helaas kan ik geen lid worden, geen Facebook he. ;-)

Op het moment dat ik dit zit te tikken hebben we de kerstdagen nog te gaan, de jaarwisseling, en over tweeëneenhalve week weer inkooien voor de Noordshow. Ook daar zal ik “IJs en weder dienende” aanwezig zijn, de laatste show van dit seizoen. Nu hoop ik eerlijk gezegd dat er in die week van IJs geen sprake zal zijn en ook Sneeuw mag van mij wegblijven.

Wens ik iedereen fijne feestdagen toe, een prettige jaarwisseling en een goed, gezond en voorspoedig 2019.

fijne feestdagen 526