entree clubshowAfgelopen dagen werd in Amersfoort op de 46e Keistadshow de Clubshow van de Oud Hollandse Meeuwclub gehouden. Ditmaal werden er 1814 sierduiven voor de Championshow ingeschreven waarbij 21 Oud Hollandse Meeuw fokkers liefst 247 dieren in de kooien brachten. Een mooi aantal duiven dus op de clubshow, 31 meer nog als in 2017.

Er werd de nodige aandacht besteed aan het tachtig jarig bestaan van de club, de entree naar het Oud Hollandse Meeuwengedeelte werd mooi opgetuigd en Ane Visser zorgde voor een mooie collectie Meeuwen in de volière. Ik moet zeggen dat onze vogels weer mooi opgesteld waren.

Wat de keuring betreft viel er weer genoeg te discussiëren, er werd in enkele categorieën blijkbaar toch wat anders beoordeeld als twee weken eerder in Drachten. Ik zag een liefhebber van zevenmaal 96 of meer, terugvallen naar één magere 96. Ook ikzelf had een geelzilver die na viermaal 96 of meer op rij, nu beloond werd met een 92 en dat valt dan even tegen natuurlijk. Stond dan weer een jonge duivin tegenover die na 92 in Drachten nu beloond werd met 95. En ik kreeg bij één duif de opmerking dat hij aan beide zijden slechts 6 witte slagpennen had, goed voor een 90 score, terwijl mijn telraam toch echt aan beide zijden zichtbaar zeven mooie witte pennen aanwees. Maar zoals eerder al eens gezegd, als het in je voordeel uitpakt hoor je mij niet.

Wat mezelf betreft overtroffen mijn Blauwschild Zwartgebande mijn verwachting, een jonge doffer kreeg na eerder 93, 95 en 94 ditmaal een “U”, 97 dus. Hij groeit dus mooi uit naarmate hij ouder wordt. Achteraf heeft de concurrentie geluk gehad dat hij in Drachten niet stond. Mijn aangewezen duif kreeg na driemaal 95 nu voor de 2e maal 96 en dat is met vijf verschillende keurmeesters toch mooi constant. Detail is dan wel dat hij op de eerste vier shows als duivin in de kooi zat.

Wat mezelf betreft kan ik terugkijken op een geslaagde clubshow, uiteindelijk mocht ik mij tevreden stellen met 1x 90, 4x 92, 3x 93, 3x 94, 6x 95, 2x 96 en eenmaal 97 en dat is weer beduidend beter als in 2017. Langzaam maar zeker ga ik toch met stapjes vooruit.

In totaal werd er ditmaal viermaal een “U” (97) gegeven. Rainer Bertlich, Gerrie Kreeft, ikzelf en John de Groot waren de gelukkigen die een “perfecte” duif inzonden. Van dit viertal spande Rainer de kroon, hij had ook nog vier 96 ers in de kooi gezet. Gerrie Kreeft, ikzelf en John de Groot moesten het doen met tweemaal een 96 score erbij. Ad Schelling, die op de Delta-show de mooiste had met een Roodzilver gebande (97) deed het ook nu goed met o.a. vijfmaal een 96 en zesmaal een 95 score. Ad scoorde van de 16 gezette duiven liefst 14x 94 of hoger. Ook onze voorzitter, John de Groot, zette een mooie serie neer. Van de acht gezette duiven haalden er zes 94 of meer.

internationaal gezelschapMet dat de clubshow voorbij is zijn ook de kanshebbers op het fokkerskampioenschap bekend, de clubshow is verplicht en daarnaast tellen nog twee andere district shows mee. Doe je het slecht op de clubshow ben je eigenlijk al gezien, en dat is dan weer een beetje jammer. Met nog drie shows te gaan heeft Rainer Bertlich het natuurlijk in eigen hand, met 25 punten is hij de man van de clubshow. Wel is al bekend dat we dit seizoen een nieuwe fokkerskampioen krijgen en dat er minimaal 73 punten voor nodig zijn.

Terugkijkend kan er toch weer gesproken worden van een mooie show waarbij de een wat meer tevreden is als de ander, maar dat is nu eenmaal op elke show. Het blijft allemaal mensenwerk en misschien maakt dat het wel zo mooi. Het enige min puntje waar iedereen het over eens was, de duiven van elke melker zaten bij elkaar gerangschikt in de kooien i.p.v. verdeeld. Maar ongetwijfeld zal dit volgend jaar weer beter zijn.

In de verkoophoek zaten ditmaal een flink aantal Oud Hollandse Meeuwen waarbij ik me soms enigszins verbaasde over de aangeboden vogels. Duiven zonder gekleurde duimveren, gaatjes in de slagpennen, zwaar onder de luis. Dieren waarvoor ik me zou schamen als ik ze in een kooitje aanbood. Maar gelukkig zaten er ook leuke vogels tussen die duidelijk een betere verzorging genoten, en daarvan zit er nu toch ook eentje in Ridderkerk.

Nog een kleine update over een eerder verslag. Albert van Zijl gaf na jongdierendag tegen colli geen 4 in 1 van Belgica de Weerd maar Belgamco van dezelfde firma. Ook bij Ad Schelling gaf dit een goed resultaat. Doe er in geval van nood volgend jaar uw voordeel mee.

Afgelopen week heb ik dan nog ingeschreven voor de Gelderlandshow, schijnt druk te worden in Wijchen. En ik heb mijn inschrijflijstje voor de Noordshow ingeleverd en dat wordt voor dit seizoen dan de laatste show waaraan ik deelneem. De Maasdalshow, die een week voor de Gelderlandshow zit, sla ik nog maar een jaartje over.

de voliere

jan seerp en

werkt de flits eindelijk

zwartschilden

druk met uitkooien ane visser gerrie kreeft jan kastelijn ad schelling

nog even wachten wierd houdt overzicht

best druk zo

Optuigen van de entree

tot volgend jaar