duivensport in drachtenAfgelopen weekend was het Fries Congrescentrum in Drachten het toneel van de Sierduivenshow Noord-Nederland. Ditmaal duurde de show een dag korter en konden op de zaterdagmiddag de duiven weer uitgekooid worden. Goed voor de dieren die hierdoor een dag minder van huis zijn.

In totaal zaten er 1300 dieren in de kooien, een driehonderd minder als een jaar eerder. Bij de Oud Hollandse Meeuwen was er echter een lichte stijging te zien, een zestiental liefhebbers brachten ditmaal 140 dieren in de kooien. Dat de kwaliteit hoog was lieten de 27x 96 en de driemaal 97 zien. Gerrie Kreeft haalde tweemaal een 97 en had met een Blauwschild Zwartgebande jonge duivin de mooiste Oud Hollandse Meeuw van de show. Klaas de With had met een Geelzilverschild gebande jonge doffer de op een na mooiste Oud Hollandse Meeuw van de show. Naast de 97 zette Klaas nog een zevental Meeuwen die goed waren voor een 96 in de kooien.

de mooiste blauwzilver john de grootWat mijzelf betreft, ik had de mooiste Oude Geelzilver gebande doffer in de kooien. Het was wel de enige 96 duif die ik gezet had. De resterende 16 waren goed voor 1x 92, 3x 93, 7x 94 en 5x 95. Ten opzichte van een jaar eerder toch een flinke verbetering. Wel had ik ditmaal enkele opmerkingen over bijgewerkt aan de benen op de kaarten, en daarmee was ik niet de enige. En de keurmeester zag enkele van mijn jonge duivinnen voor doffer aan, maar dat mag de pret niet drukken de tijd zal leren wie er gelijk heeft.

Seerp Broersma had met 96 de mooiste witte in de kooien terwijl Tonnie Bosch met 96 de mooiste roodschild en de mooiste en enige geelschild in de kooien bracht. John de Groot had met 95 de mooiste Blauwzilverschild gebande met een jonge doffer. Ook bij de gekraste bracht John de mooiste in de kooi met tweemaal 96. Bij de Roodzilverschild gebande bracht Rudi de Bruin met 95 de mooiste in, ikzelf haalde in deze kleurslag ook nog tweemaal 95. Bij de geelzilverschild gebande heerste Klaas de With met zijn 97 jonge doffer en een hele serie 96 ers. In deze kleurslag zette ook Dick Kalverla een paar mooie 96ers in de kooien.

De Blauwschild zwartgebande Oud Hollandse Meeuwen vormden weer de grootste groep, en deze viel dus ten prooi aan Gerrie Kreeft met tweemaal 97 en een serie 96 duiven.

De show zelf was weer goed geregeld met een mooie opstelling van de dieren waarbij alle rassen mooi waren opgesteld. Voor de eerste maal werden na de keuring de namen van de liefhebbers op de keurkaart geplaatst en dat is toch wel mooi. Iets meer werk, maar het scheelt een hoop zoekwerk in de catalogus als je langs de kooien loopt. Ook verwisselden er tijdens deze show weer de nodige dieren van eigenaar en diverse Oud Hollandse Meeuwen zullen in 2019 dan ook op een ander hok voor mooi nageslacht moeten gaan zorgen.

Klaas de With had overigens naast de op een na mooiste Oud Hollandse Meeuw, met een Giant Homer de Mooiste Jonge Duivin van de show. Toch een mooie prestatie en de felicitaties voor Klaas met dit mooie resultaat.

klaas de with met de wethouider sportzaken van smallingerland

Komende week moet er gekeken worden of er nog ingeschreven wordt voor de Gelderlandshow, het zullen er in ieder geval wat minder zijn als in Drachten.

meeuwenfokkers de bruin buter en dijksman

De voorzitter John de groot

foto's: Sierduivenshownoordnederland.nl