Klaas Nicolaij Ane VisserZaterdag 13 oktober was het dan zover, de eerste serieuze show van het seizoen, de Jongdierendag van de Oud Hollandse Meeuwclub. Op de vrijdag ervoor een vrije dag benut om alle duiven nog even na te kijken en schoon te maken voor de volgende dag. Meteen het hok ook maar weer eens goed schoongemaakt en de vloer geboend, schrapt daarna ook weer heerlijk schoon. Voordeel hiervan was ook dat ik op de zaterdag toch lekker tot 6.00 uur uit kon slapen.

Voor de show had ik ditmaal 20 dieren ingezet, sommige nog flink in de rui maar dat was nu eenmaal niet anders. Een tweetal ingeschreven duiven was echt nog te veel in de rui en daarvoor werden twee duiven gezet die normaal niet op de show zouden komen, dat leverde tweemaal een 92 op.

In totaal stonden er ditmaal 237 Oud Hollandse Meeuwen ten toon. Van een behoorlijk niveau zoals de kenners mij vertelden. Er werd dan ook 29 maal een 96 gegeven. Vijf hiervan waren van Arno Cuijpers die zich de fokker mocht noemen van de Beste roodschild, de beste zwartschild en de beste Blauwschild zwartgeband. Ad Schelling zette vier 96’ers in de kooi en mocht zich de fokker noemen van de Beste witte en de Beste roodzilverschild geband die ook de Beste jonge doffer werd.

de mooiste uitzoekenMooie dieren stonden er ook van Albert van Zijl, Gerrie Kreeft en Dieter Gossen die allen driemaal een 96 in de kooi brachten. Klaas de With haalde met twee dieren een 96 en had de Beste Geelzilverschild geband die ook de beste jonge duivin van de show werd.

Wat mijzelf betreft, er werd ditmaal op een beter resultaat gerekend als een jaar eerder en gelukkig kwamen mijn verwachtingen ook uit. Misschien niet voor elke duif, er zijn er altijd bij waarvan je zelf verwacht dat ze een betere beoordeling krijgen, maar daar staan er dan ook weer positieve tegenover. Er werd ditmaal 3x 92, 7x 93, 3x 94, 5x 95 en 2x 96 behaald.

Het is nu inmiddels een paar dagen na de show en helaas bleken er vanmorgen toch wat duiven hun voer uitgebraakt te hebben en wat mindere mest te hebben, toch een vorm van colli opgelopen blijkbaar. Een jaar eerder was dit ook al het geval, al begon het toen iets eerder na de jongdierendag. Op dit moment is het alleen bij de jonge doffers en hoop ik dat de duivinnen er geen last van krijgen. Komende dagen maar weer wat appelazijn in het drinkwater en Oregano over het voer. Vorig jaar ging het daarmee na een paar dagen ook weer over.

Komende week staat de van Pallandtshow in Varsseveld op het programma, maar eerst zal ik deze week nog in schrijven voor de SNN in Drachten.de 547