de 31 van de 547 x 3374Het is dus warm, maar daarmee vertel ik u ook niets nieuws. Afgelopen weekend werden er weer warmterecords gebroken, de 37 graden werd gehaald en ik kan u vertellen dat het dan op een Limburgse heuvel in het zonnetje echt warm is. Gruwelijk warm, persoonlijk vind ik een graad of 21 / 22 al genoeg en ik heb het idee dat mijn Oud Hollandse Meeuwen dat ook vinden. Maar gelukkig kunnen we zelf niets aan het weer veranderen dus we doen het er mee.

De coronacrisis duurt nog even voort, er blijven nog steeds besmettingen bij komen. Jammer maar het is niet anders, we moeten er maar mee leren leven. Ik was er zelf in maart vanuit gegaan dat we er ergens in deze tijd wel vanaf zouden zijn, maar we zitten toch nog even met de 1,5 meter samenleving. Mijn huisarts had me al gewaarschuwd dat het waarschijnlijk langer zou gaan duren, heeft zij helaas toch gelijk gekregen. Het probleem zit hem vooral in het niet hebben van een goed werkend medicijn en een deugdelijk vaccinatie middel.

de 1276Jawel, It giet oan las ik op sierduivenshownoordnederland.nl en dat is vast het eerste goede nieuws op showgebied dit jaar. Nu weet iedereen dankzij Henk Kroes wat dit betekend, het gaat door. De uitdrukking komt overigens uit het Kaatsen heb ik begrepen, maar in dit geval gaat de Sierduivenshow Noord-Nederland op 6 en 7 november in Drachten in ieder geval door, ook als de 1,5 meter standhoud tot in november of nog later. Ruimte genoeg in het Fries Congrescentrum Drachten. Het is ook een van mijn favoriete shows waarop een 140 tal Oud Hollandse Meeuwen tentoongesteld wordt, dus ik ben er blij mee. Van andere shows heb ik nog geen nieuws gelezen, zij wachten nog even af denk ik, of zijn nog in overleg hoe alles moet lopen met een 1,5 meter afstand. De verwachting is hier en daar toch dat het wel tot eind 2020 kan duren, de 1,5 meter. Afhankelijk van de ruimte kan dit nog een heel gepuzzel opleveren, inkooien, uitkooien, opstelling, looproutes, allemaal zaken waar je bij een 1,5 meter rekening mee moet houden.

 

als het dan toch regentWe zitten in een roerige tijd blijkt, 2020 het jaar van de omwenteling, de “corona” crisis, de demonstraties en de 1,5 meter samenleving. Voeg daarbij dat er hier en daar wat beelden omgegooid worden en we blijkbaar de geschiedenisboeken moeten gaan herschrijven. Een tijd ook waarin de menselijke kant soms iets te veel terzijde geschoven wordt ten gunste van de “intelligente” lockdown. Maar laat ik het daar niet te veel over hebben, we gaan vooruit en ik zie nog geen 2e corona golf aankomen. En dat betekent dat ik wat dat betreft toch hoopvol naar het komende showseizoen uitkijk. Misschien nog met hier en daar wat aanpassingen en protocollen die gevolgd moeten worden, maar dat zien we dan over een paar maanden wel weer. Voor de organisaties is dat natuurlijk wel al eerder iets om rekening mee te houden, zij zullen er eventueel hun programma’s en locatie indeling op aan moeten passen.

wit uit roodzilverWe schrijven eind mei, nog steeds in het “nieuwe normaal” en de 3e ronde ligt in de schotel. De oudere jongen zijn inmiddels zo ver dat ze zichzelf goed kunnen redden en ook weer wat beter te beoordelen zijn. Vanaf dit moment heb ik dan ook jonge duiven te koop. Voor degenen die Oud Hollandse Meeuwen voor op de til zoeken heb ik mijzelf ook maar eens aan een marktplaats advertentie gewaagd. Het gaat hierbij om dieren die niet naar de show kunnen vanwege een tekening fout. Heb je belangstelling voor Oud Hollandse Meeuwen kun je ook via deze site een mailtje sturen.

Soms heb je er lastige duiven tussen zitten. Normaal zitten die bij een ander maar ditmaal heb ikzelf er ook een duivin tussen lopen met een vervelende eigenschap: ‘te vroeg van de eieren af lopen’.

De eerste ronde zat ze op dag 19 ‘s morgens niet meer op de eieren en afgelopen week bij de 3e ronde hetzelfde verhaal, op de dag dat de eieren uit moeten komen het nest verlaten.

tweetal eerste rondeJawel, en als het dondert in mei, valt er dikwijls regen bij. Nu is mei twee dagen oud en beide gezegdes zijn al opgegaan, onweer, regen en hagelbuien hebben we al gehad. Net als een flinke portie zonneschijn. We zitten nog steeds in een bijzondere tijd met een virus dat ons het leven toch een beetje lastiger maakt, het is nog steeds een beetje uitkijken in een anderhalvemetersamenleving maar er zit vooruitgang in. De natuur trekt zich ondertussen weinig van dit virus aan en gaat gewoon zijn gang. In Rhenen is de eerste Reuzenpanda in Nederland geboren en wie buiten een rondje maakt zal overal jong grut rond zien lopen en zwemmen.

Op eigen hok gaat alles zijn gangetje, de tweede ronde wordt deze tijd bij de eerste ronde gezet en de eieren van de 3e ronde liggen in de schotel. Bij een koppel was het helaas misgegaan, een ei achter de schotel gelegen en ook in het 2e ei een deukje. Die mogen in de herkansing. Verder heb ik nog een doffer die nog niet bevrucht heeft, als het deze keer ook niet raak is zal ik toch nog moeten overkoppelen om zeker te zijn. In mijn eerste fokseizoen had ik twee koppels die de eerste drie ronden geen bevrucht ei hadden, nadat ik ze verwisseld had lagen er vier jongen in de schotel. Waar het dan eerder mis is gegaan weet ik ook niet, maar het kan gewoon.

jongen op uitkijkOok in een wereld die er, tijdelijk, iets anders uitziet is het lente geworden. Mooi weer met een temperatuur die richting de 20 graden gaat en half Nederland binnen achter de geraniums, een vreemde tijd. We zijn weer een toespraak van onze minister president verder en de “intelligente lockdown” is nog wat verder uitgebreid, we mogen nog wat langer afstand houden van elkaar en scholen, horeca en talloze andere gelegenheden blijven tot na Koningsdag dicht. Geen sporten en samenscholingen van meer als drie man, tenzij het een gezin betreft. Vooral voor onze ouderen is het ook zaak om een beetje uit te kijken, zij lopen het meeste risico bij een besmetting met het coronavirus.

wegwezen jijWe zijn een maand verder sinds het vorige stukje en de wereld ziet er heel anders uit. Het Coronavirus heeft zijn kop nu serieus opgestoken en bijna heel Nederland ligt plat. Brabant ligt al even plat en nu gaan ook restaurants, cafés, scholen, sportclubs en fitnescentra de komende drie weken dicht. Bij de coffeeshops vanmiddag rijen wachtenden om nog even een voorradje in te slaan want die moeten ook drie weken dicht. Supermarkten blijven wel open en dus is hamsteren (nog) niet nodig. Oppassen is voorlopig even de boodschap en gezond door deze periode zien te komen. Aangezien ook Blijdorp en de Efteling de hekken gesloten hebben wordt het voor de thuiszitters vooral rummikuppen, Mens erger je niet en monopolie.

Alles verloopt vlotjesIn het weekend dat heel Nederland het over Ciara heeft is voor mij het 5e seizoen met de Oud-Hollandse Meeuwen begonnen. Afgelopen vrijdagavond zijn de duiven weer bij elkaar gezet in de nieuwe broedhokken. Het is even wennen voor de duiven, en ook voor mezelf, met wat grotere broedhokken heb ik toch een andere indeling in het hok gekregen. Maar na een tweetal dagen weten de koppels toch alweer aardig hun plekje te vinden. Ook liggen de duivinnen gelukkig niet echt dwars, er zaten er toch wat samen te broeden en dan is het altijd even afwachten of ze wel snel aan de man willen.

Bij één koppeltje gaat het wat minder vlot. Beide dieren zijn van augustus en willen eigenlijk niet samen opgesloten worden in een broedhok, het doffertje is ook wat fel. Samen in het jonge duivenhok gaat het echter wel goed dus laat ik ze daar maar even zitten.

Show agenda

Maart 2021
M D W D V Z Z
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31