de 1500Er is weer een maand voorbij en na wat vrij warme dagen zitten we in het Nederlandse zomerweer, zon en af en toe een flinke bui. En die regen hebben we natuurlijk nodig om alles om ons heen toch een beetje groen te houden. Voor menigeen zit de vakantie er al weer op, maar voor mij zit hij er aan te komen. Mooi weer in september dus.

Over september gesproken, vandaag viel het eerste vraagprogramma in de bus. Op de laatste zaterdag van september houdt de A.K.P.V. haar 7e Open Jong Dierendag, maximaal 700 inschrijvingen. De A.K.P.V. is een bloeiende 75 jarige kleindiervereniging, ze mogen zich verheugen ook nog wat jeugdleden te hebben en vorig jaar werd het aantal van 700 ingekooide dieren ook gehaald. Bij de sierduiven mogen ook oude dieren worden ingeschreven.

Op het hok gaat alles nog zijn gangetje, de duiven zitten nog bij elkaar en de laatste jongen liggen in de schotel. Daarmee ben ik met het scheiden van de duiven wel flink wat later als een jaar geleden, toen zaten ze eind juli al gescheiden.

laatste rondeDe langste dag is weer voorbij en alle jongen die met enig kans op succes aan de shows kunnen deelnemen, zullen nu wel geboren zijn. Op eigen hok zitten er nu 24 Oud Hollandse Meeuwen in het jonge duivenhok, en liggen er nog een tiental in de schotels, met een beetje geluk kan ik nog aan een twaalftal showduiven komen. Ja, ik denk niet dat er veel meer geschikte showduiven tussen zullen zitten, het aantal fout getekenden overstijgt dit jaar toch wel de 50%.

Als voorbeeld, ik heb op dit moment vijf blauwzilver donker gebande lopen en daarvan is er slechts een goed getekend. Het valt voor mij ook niet mee om een goed getekende blauwzilver te fokken. In mijn eerste jaar, 2016, fokte ik er ook vijf en ook daarvan was er slechts een goed getekend.

broedhokken 2Ja, vooruit maar, op weg naar 2020 zult u denken. De langste dag moet nog komen, we hebben alle shows nog te gaan, de jongen die nu geboren worden kunnen hier nog aan deelnemen, en Jaap is al met 2020 bezig. En natuurlijk klopt dat allemaal, maar aangezien ik het aantal gefokte jongen ook dit jaar wat aan de kleine kant vindt ben ik maar vast begonnen met nieuwe broedhokken maken voor volgend jaar. Iets groter zodat er ook met twee broedschotels nog ruimte genoeg is, en met een andere ingang waarvan ik hoop dat hij minder vechtpartijen, en dus minder kapotte eieren, op zal leveren.

Wat aantal jongen betreft heb ik er nu een 23 tal apart zitten en er liggen er nog een aantal in de schotels. Met een beetje geluk heb ik er straks toch nog een aantal waarmee ik aan de shows kan deelnemen. Nu heb ik wel een flink aantal fout getekende dieren, bont op de borst, zwarte staartpennen, schakelpennen, te weinig witte pennen, vlekjes in ooghoeken en zelfs een Roodzilver met een halve witte vleugel. Wat kleur betreft dit jaar minder variatie als in eerdere jaren, drie roodzilvers, drie blauwzilvers en voor de rest is het blauw wat er in het hok loopt.

staat er mooi bijHet is alweer een twee maanden geleden dat ik hier iets geschreven heb en ik kreeg afgelopen week van een medefokker, Ad Schelling, dan ook de vraag of het goed ging met de kweek. Welnu, het gaat helaas weer niet helemaal naar wens, te veel eieren kapot gevochten of gewoon niet bevrucht en/of uitgekomen. Nu leert mijn administratie mij dat er een jaar geleden om deze tijd 29 jongen het ei hadden verlaten en dat zijn er dit jaar 25, veel verschil is er nu dus weer niet met een jaar eerder.

Ook had ik jaar eerder bij de eerste ronde slechts één goed getekende, en dat komt overeen met dit jaar, eentje weer. Nu werden mijn mooiste jonge vogels vorig jaar geboren in de maanden april, mei en juni en ga ik er maar vanuit dat dat ook nu weer zo zal zijn. En mocht het dit jaar wat minder zijn als een jaar eerder is dat nu ook weer geen ramp, het onverwachte overlijden van Bertus Kok laat zien dat er toch echt belangrijker zaken zijn als onze hobby.

de 374 met jong 2019We hebben een Supermaan en het eerste kievitsei wordt dit jaar op 22 februari gevonden, en dat is aanstaande vrijdag, nooit eerder werd er werd er zo vroeg een kievitsei gevonden. De BFVW (Bond Friese VogelWachten) heeft dit laatste berekend en die mannen zitten er altijd heel kort bij met hun voorspelling. Het is maar dat u het weet.

Nu heeft dit laatste niet zo heel veel met onze duiven te maken, maar natuurlijk wel de omstandigheden waardoor de kieviten zo vroeg aan de slag gaan. We hebben een behoorlijk zachte winterperiode en de natuur bloeit dan ook helemaal op. Het lijkt zo af en toe in het zonnetje en uit de wind wel zomer, bijzonder zacht voor de tijd van het jaar. Ter vergelijk, in 1985 en 1986 werd in deze week de Elfstedentocht gereden en waren het heel andere temperaturen. Dit jaar dus eigenlijk optimaal weer voor degenen die wat vroeger gekoppeld hebben.

de eerste eierenEigenlijk kunt u op het plaatje rechts zien dat het al begonnen is, het kweekseizoen. In sierduiventermen, Het Fokseizoen. Waar postduivenliefhebbers het over de kweek hebben, praten de sierduiven mannen over de fok. Voor diegenen die zeggen dat het eigenlijk nog te vroeg is, morgen kan de slee tenslotte weer tevoorschijn gehaald worden, het plaatje rechts is van een vrij uitvliegend koppeltje dat zelf beslist heeft in deze tijd een nestje te maken. Ik kreeg het plaatje van Nathalie die vorig jaar een drietal Oud Hollandse Meeuwtjes bij mij haalde, het gaat goed met het drietal.

En ikzelf heb inmiddels ook gekoppeld, natuurlijk begon het toen ook meteen te vriezen. Maar ik wilde koppelen zo ronde volle maan, schijnt een goede invloed te hebben als straks de eieren uitkomen. Bovendien liepen mijn duivinnen tegen de muur op, ze klonterden gewoon al in groepjes bij elkaar, en ik moest iets te veel eieren rapen naar mijn zin. En als ik eieren wil rapen ga ik wel kippen houden.

Show agenda

Maart 2021
M D W D V Z Z
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31