blauwschild 4025 4026klHet is half juli, vierdaagse week, mooi weer met een zonnetje en af en toe een buitje voor het stof. Tenminste in Grave dan, elders kan het heel anders zijn. De kweek voor dit jaar zit er nagenoeg weer op, de laatste Oud Hollandse meeuw die geringd werd is geboren op 2 juli en was nr. 81 van dit seizoen. Alle 80 ringen die ik besteld had zijn dus op + 1. Die ene ring was eigenlijk voor de Balearen (Spaanse kroppers), maar die laten hun jongen na een dag of 10 echt verrekken en zijn dus weer met de noorderzon vertrokken. Dieren die hun eigen jongen niet grootbrengen hebben we niets aan.

Maar goed, 81 jonge Oud Hollandse meeuwen dit jaar in een viertal kleurslagen, Blauwschild zwartgeband, Blauwzilverschild donkergeband, Geelzilverschild geband en Roodzilverschil geband. De roodzilverschilden waren met 4 stuks in de minderheid en daarvan was er ook niet een goed getekend, daarom geen roodzilver voor de shows.

In geelzilverschild kwamen er liefst 16 uit het ei en daarvan zitten er nu nog 10 op het hok, die zullen niet allemaal goed getekend zijn maar een zestal voor de shows haal ik wel. Een mooi aantal om mee te beginnen. In blauwzilverschild kwamen er 18 op de wereld en daarvan heb ik er nog 11 in het bezit. Ook deze zijn niet allemaal goed getekend maar een zestal voor de shows moet kunnen.

Bij de blauwzilverschilden en de geelzilverschilden is het ook nog afwachten hoe de schildkleur straks gaat worden en of ze voldoende vulling achter de neus krijgen, maar ik denk dat er wel leuke dieren tussen zitten.

De blauwschilden vormen uiteraard de meerderheid met 42 stuks waarvan er nog 26 op het hok zitten. Ook hiervan zitten er nog enkele niet goed getekenden en ook zullen er nog wel tussen zitten die gewoon niet goed genoeg voor de shows zijn. De keurmeesters willen uiteindelijk toch ook wel kwaliteit in de kooitjes hebben om te beoordelen.

Wat aantal jonge Oud Hollandse meeuwen betreft zit het voor de shows dus wel goed, een mandje vol moet haalbaar zijn. En er zitten ook nog wat oude dieren op het hok die de gezien mogen worden. Afwachten is het hoe de keurmeesters er komend seizoen tegen aan zullen kijken, komt er een beetje eenheid in de predicaten of wordt het wat dat betreft weer een wisselvallig seizoen. We hebben ook een paar nieuwkomers als clubkeurmeesters bij de OHM club. John Hartman, Rikus Hagenauw en Klaas de With, zij maken als het meezit straks in Voorst op de JDD van de Oud Hollandse meeuwclub hun eerste optreden als clubkeurmeester.

De eerste show staat voor mijzelf gepland op 15 september, jongdierenavond van de Goudse Sierduivenclub ditmaal in het clubgebouw van P.V. De Zwaluw te Oudewater.

Maar eerst volgende week de tweede serie jongen inenten tegen paramixo en die mogen dan meteen voor de eerste maal kennismaken met de mand en showkooitjes. En de duivinnen weghalen bij de doffers, het wordt weer een vroege scheiding dit jaar.

De berichten over de fok bij andere liefhebbers zijn wel wat divers, maar over het algemeen is het toch vrij positief en verwacht ik toch een flink aantal dieren op de shows. Hopelijk gaat er komend seizoen geen virus dwarsliggen, krijgen we geen uitsluitingen en kan gewoon iedereen deelnemen.

Voor nu laat ik het weer hierbij, blijf gezond,  geniet van een fijne vakantie en hopelijk een weerzien op zaterdag 14 oktober in Voorst op onze jongdierendag.

geelzilverschild 4006

blauwschild 4025 4026

tuin hokken