Blauwzilver donkergebandHet is al weer even geleden dat ik een stukje schreef, er viel ook niet echt veel te melden. Koningsdag is inmiddels ook al voorbij, een dag met mooi zonnig weer maar wel met een paar koude nachten met nachtvorst. Het jaar opende met leuke temperaturen maar we zijn weer terug naar normaal, fris en vochtig.

De kweek verloopt best redelijk vlot zonder al te gekke dingen. Af en toe een onbevrucht eitje of een ei wat niet uitkwam. Een ei wat uit het nest gelopen werd, dat was wel zonde, van een oude duivin (2016) die de volgende ronde maar 1 eitje lag wat ook nog kapot ging. Alhoewel, ik heb wel een koppel met drie ronden onbevrucht, de 4e keer beide eieren wel raak. En een meevaller, een doffer die in drie jaar slechts twee jongen van zichzelf opleverde heeft nu twee ronden op rij bevrucht. Jawel, drie jaar, in die tijd slechts twee jongen van zichzelf en dan nog op het hok zitten, het kan raar lopen. Met sommige duiven heb je gewoon net iets meer geduld.

Op dit moment heb ik toch al een goede 30 jongen meeuwen geringd en apart gezet. Eén daarvan wilde blijkbaar echt niet eten, hij zag het blijkbaar gewoon niet, die is weg. En ik heb ook een jong waarvan de achterste teen bij het spenen ook naar voren stond, waarschijnlijk heeft de ring daar een tijdje verkeerd om gezeten. Na een week met een gebogen spalkje gelopen te hebben staat die teen toch ook weer goed en kan het duifje goed lopen. Ook bleek er 1 bij het spenen een gat in de vleugel te hebben tussen de slagpennen en broekpennen, ik ben benieuwd hoe dat verder gaat uitgroeien. Het betreft een dier wat toch al niet goed getekend is dus wakker zal ik er niet van liggen.

Uiteraard zitten er ook weer de nodige jongen met schakelpennen, kleur in de staart en of geen gekleurde duimveren. En iets te veel bont op of voor de benen. Ik heb echter de indruk dat het aantal goed getekende dieren hoger is als in 2022. Een jaar geleden stond het aantal goed getekende dieren in mei op 8.

Wat de kleuren betreft blijven de geelzilver geband in aantal iets achter, slechts twee stuks waarvan dan wel de helft goed getekend. Het aantal blauwzilver donkergeband staat op 6 waarvan er zo maar vier goed getekend kunnen zijn. De rest is blauwschild. Maar als ik naar de jongen kijk die nu bedonsd in de schotel liggen komen er nog wel wat geelzilvers bij.

dat worden geelzilvers

Om ook wat duiven rond het hok te hebben vliegen heb ik wat kroppers aangeschaft, Balearen. De bedoeling is om ze eerst een ronde groot te laten brengen en daarna los te laten, kijken wie er van de oude blijft. Maar met Spaanse kroppers fokken is weer een verhaal apart. Die denken na 10 dagen niet: “Zullen we eens aan een nieuw nest beginnen”, nee, die stoppen gewoon met voeren en gaan opnieuw beginnen. Nu is dat natuurlijk de bedoeling niet, degenen die dat tweemaal doen zullen geen lang leven beschoren zijn.

Voor nu gaan we richting de zomer en is het hopen dat we toch weer een “ouderwetse” Nederlandse zomer krijgen. Af en toe mooi weer met zon en af en toe wat regen want te warm en te droog zoals de laatste jaren is ook niet goed.

Blauwschild duivin

Mooie kleur Blauwzilver

Geelzilver geband

Blauwzilver donkergeband