jonge dieren 2023Terwijl ik deze letters op papier zet is het koud en nat, vanmorgen sneeuwde het. De eerste jongen liggen in het nest en de oudste daarvan zijn geringd. Erger, ik heb al een doffer gezien die er, met jongen van 10 dagen in de schotel, al aan denkt om aan het volgende broedsel te starten.

Maar goed, ook ditmaal verliep de koppeling vrij soepel met weinig vechtpartijen of fanatieke dwarsliggers. De broedhokken, 80 breed met de opening in het midden, bevallen goed. Ook viel het aantal onbevruchte eieren mee. Waarmee ik niet wil zeggen dat alles vlekkeloos verliep. Een duivin van 2016 lag maar 1 ei en dat was helaas onbevrucht. Bij een ander koppel ging een eitje stuk, een jonge duivin lag slechts één klein ei, wat dan wel bevrucht was en een oude duivin lag een ei buiten de broedschotel en geen tweede gezien. Zeven dagen later heeft ze dan toch twee eieren in de broedschotel gedeponeerd. En ook kwamen er wat eieren niet uit, net als eerdere jaren werden enkele eieren tegen het uitkomen aan gedeukt.

Maar goed, ik hoef ook niet van alle koppels jongen te hebben en van een viertal “top”koppels werden de eieren overgelegd. En “top”koppels wil dan zeggen dat ik er graag jongen van zie, hetgeen nog niet wil zeggen dat er ook fraaie jonge dieren uit gaan komen. Als ik dat wist zou ik er kijk op hebben, maar dat heb ik dus niet. Blijft dus afwachten, maar slechter als in 2022 zal het kwalitatief gezien zeker niet zijn.

Al met al laat het er zich naar uitzien dat ik twaalf jonge vogels zal ringen de eerste ronde. Dat is al een mand vol in diverse kleuren. Het is nog even afwachten welke Geelzilverschild dan wel Blauwzilverschild zullen worden, de koppels zitten ook gemengd wat kleur betreft. Alleen van Blauwschild x Blauwschild zitten er een zestal. Maar de overigen zitten niet kleurgebonden, slechts 1x twee Blauwzilverschild bij elkaar. Met de Geelzilverschilden hoop ik dit seizoen de kuif en manen te verbeteren bij Blauw en Blauwzilverschild, dan wel meer vast te leggen. En ik had vorig seizoen een paar fraai gekleurde Blauwzilverschild doffers uit Geelzilverschild x Blauwzilverschild, helaas zagen ze er voor de rest minder fraai uit. Dit jaar herkansing, zelfde doffer, andere duivin.

Eén koppel heeft helaas voor de 2e maal onbevrucht, terwijl bij de koppels waarvan de eieren overgelegd werden alles bevrucht is. Misschien wordt het overkoppelen, het is ook geen koppel waarbij de vonken eraf vlogen in het begin. Dat wordt nog even nadenken, het is een fraaie duivin en ook een leuke doffer.

Afgelopen zaterdag nog naar de voorjaarsbeurs in Houten geweest en daar toch ook meerdere sierduivenfokkers tegen het lijf gelopen, het is altijd wel weer een gezellig en druk gebeuren. Duiven stonden er weer genoeg te koop net als de nodige flesjes, potjes en emmers die de postduivenmannen er van verzekeren top te gaan presteren. Ook een fraai duivenhok, drie afdelingen en gangetje voor €12000,-. De fraaiste broedhokken, kwalitatief van prima Duitse kwaliteit, waren van Hermes. Er hangt een leuk prijskaartje aan, maar het is wel topkwaliteit.

Jouke v.d. Siepkamp was ditmaal afwezig en behalve met wat fraaie folders en een paar duivenbladen kwam ik met lege handen thuis, maar het blijft een leuk en gezellig gebeuren.

Het volgende evenement is de clubdag / jaarvergadering van de Oud Hollandse meeuwclub op 1 april in Amersfoort. Al moet ik natuurlijk niet de bespreking van de Oud Hollandse Meeuw op de clubavond van de SKK niet vergeten. Maandagavond 13 maart in het clubgebouw van P.V. De Luchtpost te Wijchen door Johan Verdeuzeldonk.

Wegwezen met dat fototoestel

In de bak voerenAlles netjes in de bak

dr. GöbelZe hadden genoeg duiven bij zichDe Meeuwenclub was aanwezigEmmers vol

Belgica De WeerdJonge duiven genoeg 

Potjes, flesjes, pilletjes

HerbotsPrima verlichting bij de kooien