de 31 van de 547 x 3374Het is dus warm, maar daarmee vertel ik u ook niets nieuws. Afgelopen weekend werden er weer warmterecords gebroken, de 37 graden werd gehaald en ik kan u vertellen dat het dan op een Limburgse heuvel in het zonnetje echt warm is. Gruwelijk warm, persoonlijk vind ik een graad of 21 / 22 al genoeg en ik heb het idee dat mijn Oud Hollandse Meeuwen dat ook vinden. Maar gelukkig kunnen we zelf niets aan het weer veranderen dus we doen het er mee.

De coronacrisis duurt nog even voort, er blijven nog steeds besmettingen bij komen. Jammer maar het is niet anders, we moeten er maar mee leren leven. Ik was er zelf in maart vanuit gegaan dat we er ergens in deze tijd wel vanaf zouden zijn, maar we zitten toch nog even met de 1,5 meter samenleving. Mijn huisarts had me al gewaarschuwd dat het waarschijnlijk langer zou gaan duren, heeft zij helaas toch gelijk gekregen. Het probleem zit hem vooral in het niet hebben van een goed werkend medicijn en een deugdelijk vaccinatie middel.

Voor veel shows is het een jaartje overslaan, zij kunnen niet aan de 1,5 meter voldoen wegens ruimtegebrek en hebben dit jaar al moeten afgelasten. Het lijstje met vervallen shows op de tentoonstellingsrooster wordt steeds langer, er staan er wekelijks meer in het rood. Van onze districtsshows gaan de Delta-show, de Maasdalshow en de Europese-Meeuwenclub show niet door. Het bestuur van de Van Pallandtshow hakt aanstaande woensdag de knoop door en ook bij de Keistadshow, waar onze clubshow bij is ondergebracht wordt er naar de mogelijkheden gekeken. Zij hebben deelnemers uit voorgaand seizoen al benaderd om een mogelijke inschatting van deelnemers te kunnen doen. In het lokale showgebeuren heeft de AKPV al besloten dit jaar geen Open Jong Dieren Dag te organiseren, deze wordt dan wel voor de leden gehouden met een maximum aantal dieren van 6 per deelnemer. En bij “lokaal” denkt u misschien aan een mini-show, vorig jaar stonden er 700 dieren, toch een aardig aantal zou ik zeggen.

de 476 uit 633x530Naast de minder leuke dingen heb ik toch ook nog wel goed nieuws te melden, naar alle waarschijnlijkheid gaat de Jong Dieren Dag van de Oud Hollandse meeuwclub gewoon door. In het Dorpshuis te Voorst heeft men aan ruimte blijkbaar geen gebrek. Komende zaterdag nog een bestuursvergadering van de club over het reilen en zijlen en het hoe, en het sein kan gegeven worden. Uiteraard zal het er iets anders uit komen te zien als in voorgaande jaren, maar in deze tijd is alles anders toch. Met de Sierduivenshow Noord Nederland er bij heb ik dan toch in ieder geval al twee shows waarop mijn dieren gekeurd worden. Voor mezelf heb ik al het idee dat ik altijd nog aan de SZN in januari kan deelnemen, Waalwijk is niet zo heel ver rijden en het schijnt een leuke locatie te zijn.

“En hoe gaat het nu met de duiven Jaap?” Zult u denken. “Heb je daar ook nog wat over te melden?”.
Met de duiven gaat alles goed, de hele straat is bezaaid met veren en dat zie ik in deze tijd maar graag. Het betekend dat ik even wat vaker moet bezemen maar dat mag toch geen ramp genoemd worden. Afgelopen week heb ik er 28 laten vaccineren, 1 oude en 27 jonge dieren, ditmaal met een PMV-Circo-Adeno vaccin en daarmee hoop ik dan dit jaar toch minder last te hebben van Adeno verschijnselen bij de jonge dieren. Ik ent mijn dieren eenmaal, die oude is een aangeschafte die er volgend jaar ook nog wel zal zitten.

de eerste witteBij die 27 jonge dieren zaten overigens een drietal Oud Hollandse Meeuwtjes van goed drie weken, goed getekend maar te jong om nog aan de shows te kunnen deelnemen. Misschien eentje in januari. Ik heb gisteren het laatste jong geringd, kon het niet laten en misschien kan ik er later nog iemand blij mee maken. Vorig jaar kroop de laatste op 12 augustus uit het ei, ik heb hem nog lopen, dit jaar zit alles op 1 koppel na gescheiden. Het is toch nog steeds een beetje zoeken naar de juiste tijd om te scheiden.

In totaal bedraagt mijn hokbestand nog 57 dieren en daar zit ook de laatst geringde bij. Twee geelzilver geband, drie roodzilver geband, drie witte, 16 blauwzilver donkergeband en 33 blauwschild zwartgeband. Bij elkaar nog een flink aantal wat ik terug moet zien te brengen naar een 24 tal. Nu zitten hier nog een tiental fout getekende dieren tussen, die vallen al af. Kwalitatief steken de Blauwschild zwartgebanden er op dit moment toch wel wat bovenuit ten opzicht van de Blauwzilver donkergebanden. Nu zijn de Blauwzilvers over het algemeen wel wat jonger en met de ruiperiode te gaan kan hier nog wel wat aan veranderen.

Over het algemeen ben ik, wat ook het uitgangspunt was, meer naar blauwschild gegaan. In mijn eerste fokjaar kweekte ik 49 Oud Hollandse Meeuwen waarvan 27 Rood/Geel. Dit jaar zijn dat er 66 geworden waarvan nog slechts 6 Rood/Geel en 57 Blauw/Blauwzilver gekleurd.

Rest mij nu nog alle lezers / bezoekers een fijne vakantie toe te wensen. Blijf vooral gezond en houdt rekening met anderen en afstand.

de 28 uit 3370xbertje

met de 476Foto gemaakt door Wim Kulik van de GSC

Show agenda

Mei 2022
M D W D V Z Z
1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31