de 1276Jawel, It giet oan las ik op sierduivenshownoordnederland.nl en dat is vast het eerste goede nieuws op showgebied dit jaar. Nu weet iedereen dankzij Henk Kroes wat dit betekend, het gaat door. De uitdrukking komt overigens uit het Kaatsen heb ik begrepen, maar in dit geval gaat de Sierduivenshow Noord-Nederland op 6 en 7 november in Drachten in ieder geval door, ook als de 1,5 meter standhoud tot in november of nog later. Ruimte genoeg in het Fries Congrescentrum Drachten. Het is ook een van mijn favoriete shows waarop een 140 tal Oud Hollandse Meeuwen tentoongesteld wordt, dus ik ben er blij mee. Van andere shows heb ik nog geen nieuws gelezen, zij wachten nog even af denk ik, of zijn nog in overleg hoe alles moet lopen met een 1,5 meter afstand. De verwachting is hier en daar toch dat het wel tot eind 2020 kan duren, de 1,5 meter. Afhankelijk van de ruimte kan dit nog een heel gepuzzel opleveren, inkooien, uitkooien, opstelling, looproutes, allemaal zaken waar je bij een 1,5 meter rekening mee moet houden.

 

nu nog goed door de rui komenOp eigen hok gaat alles intussen gewoon zijn gang, de duiven hebben er zin in en het aantal gefokte jongen staat inmiddels op 60. Ondanks de problemen met de 1e ronde is dit een groter aantal als in voorgaande jaren. Helaas ligt het aantal foutief getekende dieren ook beduidend hoger als in andere jaren, dat aantal zal dit jaar boven de 50% uitkomen. Als ik bedenk dat ik slechts twee niet goed getekende oude dieren heb zitten, een schakelpen en te weinig witte pennen, en dan bij de jongen een flink aantal dieren met gekleurde staartpennen, geen gekleurde duimveren en/of kleur op borst en buik heeft, valt dat toch wat tegen. Voeg daarbij nog goed getekende dieren met een spleetstaart of geen jabot en je hebt op voorhand al een flink aantal afvallers voor de shows. Evengoed niet getreurd, er zijn erger dingen in het leven als een fout getekende Oud Hollandse Meeuw. Zeker in deze coronatijd.

Het enige waar ik nu nog over denk is of ik de duiven nog een laatste ronde jong groot laat brengen. Om ze te scheiden vind ik het nog wel iets te vroeg in het jaar. En jongen die in juli geboren worden kunnen straks gewoon nog naar de shows, tenminste, als ze goed getekend zijn. Vorig jaar heb ik de geslachten ook in augustus gescheiden en alles is dan ook gewoon op tijd door de rui. Klein nadeel is dat de laatste jonge dieren tussen de duivinnen lopen die dan eigenlijk weer te ruim gevoerd worden.

de 530 blauwzilversOverigens heb ik een paar blauwzilverschilden liggen bij een koppel blauwschilden, en ditmaal heb ik toch wel mijn twijfels over de duivin. Het zou natuurlijk kunnen, maar een jaar eerder haalde ik gewoon negen blauwschilden uit de doffer die toen ook tegen een blauwschild duivin stond. Maar misschien kan ik later aan het uiterlijk zien wie eventueel de vader zou kunnen zijn.

kiekeboeMijn eerste Oud Hollandse Meeuw in wit is ook niet meer alleen, hij heeft er een broertje of zusje bij. Ik weet eigenlijk niet hoe de vererving roodzilver x wit gaat. Ik heb de eerste als doffer opgegeven voor de facebook Challenge in Drachten.

De eerste luisjes zijn gezien, bij de jonge dieren dan. Bij de oude dieren heb ik nog geen luisje gezien en kan dan ook wel zeggen dat de U-200 nekdruppels van Tollisan goed werken.

 

Voor juli laat ik hier weer bij.
Blijf gezond, houdt afstand en houdt vooral uw plezier in de duiven. Natuurlijk hoop ik alle Oud Hollandse Meeuwfokkers in oktober gezond en wel weer te zien op de jongdierendag. Als afsluiting ditmaal een gedichtje voor diegenen die het even tegenzit en die afscheid hebben moeten nemen van een geliefde.

het werd stil

Show agenda

Mei 2022
M D W D V Z Z
1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31