wegwezen jijWe zijn een maand verder sinds het vorige stukje en de wereld ziet er heel anders uit. Het Coronavirus heeft zijn kop nu serieus opgestoken en bijna heel Nederland ligt plat. Brabant ligt al even plat en nu gaan ook restaurants, cafés, scholen, sportclubs en fitnescentra de komende drie weken dicht. Bij de coffeeshops vanmiddag rijen wachtenden om nog even een voorradje in te slaan want die moeten ook drie weken dicht. Supermarkten blijven wel open en dus is hamsteren (nog) niet nodig. Oppassen is voorlopig even de boodschap en gezond door deze periode zien te komen. Aangezien ook Blijdorp en de Efteling de hekken gesloten hebben wordt het voor de thuiszitters vooral rummikuppen, Mens erger je niet en monopolie.

Op het hok verliep na de koppeling alles in eerste instantie op rolletjes, na zes dagen het eerste ei en na negen dagen hadden 11 van de 12 duivinnen gelegen. Nou ja, 12 duivinnen, ik had een koppeltje wat latere duiven bij elkaar gezet en dat werd geen succes, het bleken dan ook twee doffertjes. Jammer natuurlijk want ik had ook al een latere doffer als reserve zitten. Eentje werd dan weggedaan en voor de andere twee dan toch maar een duivin gezocht. Twee loslopende doffers zijn toch iets te veel van het goede. Gelukkig werden er op de Oud-Hollandse Meeuwsite nog wat duiven aangeboden en kon ik nog twee duivinnen ophalen in het Friese Tzum. Wel niet mijn kleur, maar ik was er blij mee. Eén van de twee doffertjes zat al vrij snel gepaard, bij de andere heeft het toch nog een paar weekjes geduurd, duiven zijn ook niet allemaal even snel rijp.

de 157 met jongNu de duiven op eieren zaten en er ook wat nieuwkomers op het hok kwamen toch maar in Vlaardingen langs bij Stephan Göbel (v.d. Sluis) voor een mestonderzoek en een keeluitstrijkje. En natuurlijk wat voorlichting voor later in het seizoen wat te doen tegen Coli / Andeno en dan vooral het voorkomen daarvan. Met de eerste shows in het laatste oktober weekend en direct het weekend er na op het programma wil ik dan geen problemen krijgen net als afgelopen seizoen. De jongdierendag zit nu dan wel een drie weken eerder, maar daar zitten waarschijnlijk nog niet alle jonge dieren. Op dit moment loop ik te denken aan een combinatie van paramyxo-adenovirus-circovirus enting, en dat is ook wat Stephan Göbel adviseerde.

In de mest werd niets aangetroffen, geen coccidiose of wormen en op paratyfus had ik niet laten controleren. Dat laatste had ik misschien beter wel kunnen laten doen want na het uitkomen van de eieren had ik toch wat problemen. Jongen die al snel, 1e en 2e dag, dood in de schotel lagen, een doffer die mank ging lopen en een bijgehaalde duivin die slechte mest had. Bij de eerste jongen dacht ik eerst nog dat de oude dieren niet gevoerd hadden, maar na die doffer vertrouw ik het toch niet helemaal meer. Twee duiven werden weggedaan en er wordt gekuurd met Baytril. Niet echt een juist moment natuurlijk, er liggen toch nog wel een tiental jongen in de schotel, maar het is niet anders. De duiven zijn levendig, eten goed en gooien dons, wat wil een duivenmens nog meer. Nu even afwachten of de jongen verder goed op blijven komen en of de duivinnen die weer moeten leggen dat op tijd en bevrucht doen.

Wat wel weer opvalt, is dat de duiven die vorig seizoen zes of meer jongen grootbrachten er nu toch ook tenminste een in de schotel hebben liggen. Die duiven hebben van de natuur blijkbaar toch net iets meer meegekregen. Jammer is dat ik al twee jongen heb gespot die aan een kant geen gekleurde duimveren krijgen.

Voor nu laat ik het hierbij.
Doe rustig aan, denk aan uw gezondheid en blijf gezond.
Een goede kweek toegewenst en hopelijk zie ik iedereen in oktober met een flink aantal mooie Oud-Hollandse Meeuwen op de jongdierendag van de club.

Bertje heeft er twee

Show agenda

Mei 2022
M D W D V Z Z
1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31