Alles verloopt vlotjesIn het weekend dat heel Nederland het over Ciara heeft is voor mij het 5e seizoen met de Oud-Hollandse Meeuwen begonnen. Afgelopen vrijdagavond zijn de duiven weer bij elkaar gezet in de nieuwe broedhokken. Het is even wennen voor de duiven, en ook voor mezelf, met wat grotere broedhokken heb ik toch een andere indeling in het hok gekregen. Maar na een tweetal dagen weten de koppels toch alweer aardig hun plekje te vinden. Ook liggen de duivinnen gelukkig niet echt dwars, er zaten er toch wat samen te broeden en dan is het altijd even afwachten of ze wel snel aan de man willen.

Bij één koppeltje gaat het wat minder vlot. Beide dieren zijn van augustus en willen eigenlijk niet samen opgesloten worden in een broedhok, het doffertje is ook wat fel. Samen in het jonge duivenhok gaat het echter wel goed dus laat ik ze daar maar even zitten.

Ik ben uiteraard nu al weer benieuwd naar de kleuren die er straks in de schotel komen te liggen. Met twee geelzilvers, zes blauwzilvers en 16 blauwschilden kan ik alle gebande kleuren weer verwachten. Heb ik ook nog een roodzilver doffertje als reserve zitten, ook dat is een wat later jong.

na 2 dagen netjes in het hokHet is nu vooral afwachten wanneer de eerste eieren gaan komen, hopelijk niet voor de 7e dag want dan willen ze nog wel eens onbevrucht zijn. Een jaar geleden had ik ook nogal last van een duivin die na het leggen van de eieren plotseling besloot terug naar het broedhok van een jaar eerder te gaan en dat koste wat eieren. Maar met een geheel nieuwe indeling verwacht ik daar minder last van te hebben, al zit de desbetreffende duivin er nog wel en is ze nu verhuisd van boven naar beneden.

Over eieren gesproken. Op de Noordshow kreeg ik nog een tip van Geert Strijker. Geef je duiven Calcium en je zult betere eieren krijgen, en dan praten we natuurlijk over de schaal, minder breekbaar. Nu ben ik als nog steeds betrekkelijk nieuwkomer altijd in voor tips en heb dan ook maar eens op calcium gezocht en kwam het volgende tegen: Het belang van grit, waarschijnlijk het voornaamste bijproduct voor duiven. Calcium (mineralen) zijn van onschatbare waarde en dat er weinig mee geadverteerd wordt komt omdat het zwaar en onhandig is en' geen handel omdat het niet 'schuift' (Ad Schaerlaeckens).
“Het voedsel van postduiven bestaat uitsluitend uit granen en zaden en is vergeleken bij voeding voor mensen zeer eenzijdig. Vooral aan de verhoogde behoefte aan calcium, welke niet alleen belangrijk is bij bot- en eierschaalvorming, wordt niet door het duivenvoer voorzien. (Dr. Mariën )”

En grit kun je dus het beste een paar maal per week verversen want als het eenmaal een tijdje staat hoeven onze duiven het ook niet meer, te veel stof er op. Wat Calcium betreft kon ik eigenlijk maar één redelijk duivensupplement vinden: Garvo Calcium, twee keer in de week een theelepeltje over een kilo voer. Ik moet zeggen, de duiven krijgen er in ieder geval goede mest van.

mooi koppel de 08 en de 01

De agenda is ook weer bijgewerkt, wordt in het begin weer lastig kiezen, vier shows in twee opeenvolgende weekenden. In het laatste weekend van oktober staan de Van Pallandtshow en een Europese Meeuwenshow in Vlodrop gepland. Ik ga er even vanuit dat ook de Europese een districtshow van de Oud-Hollandse meeuwclub wordt. Ongetwijfeld zal ook de clubshow van de Goudse Sierduivenclub in dit weekend komen. En een weekend later staan de Deltashow in Vlissingen en de Sierduivenshow Noord Nederland in Drachten gewoon weer gelijktijdig op het program.

Voor nu laat ik het hierbij, ga nog even kijken of alles in het donker toch wel in het goede broedhok zit.

blauwzilver maal blauw

Show agenda

Mei 2022
M D W D V Z Z
1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31