misschien wordt het wel watWe zijn weer een maand verder en beginnen langzaam aan de balans op te maken wat de kweek betreft. Vergeleken met een jaar eerder mag ik ditmaal zeker niet klagen, en dat doe ik dan ook niet, al moet er natuurlijk nog wel afgewacht worden hoe alles er na de rui uitziet. Maar met nog een laatste ronde van een elftal jongen die er binnen een week afgaan, verwacht ik toch wel met een leuk aantal jonge dieren naar de shows te kunnen.

Afgelopen woensdag dan toch maar eens geënt tegen Paramixo. Vorig jaar was het al de bedoeling om te enten maar kwam er niks van, nu er even tijd voor uitgetrokken en maar begonnen met 18 jonge vogels en 6 ouden die in ieder geval naar de show gaan te laten enten. Ook nog wat entstof aangeschaft om straks ook de laatste jongen en de resterende oude dieren te enten.

Meteen een keeluitstrijkje laten doen waarbij geen geel (Trichomonas) werd geconstateerd. Of dat komt omdat er regelmatig knoflook in de drinkpan zit of omdat ze nooit wat tegenkomen weet ik niet, maar feit is wel dat ik al twee jaar niet gekuurd heb en er intussen toch ook vreemde duiven bij zijn gekomen.

kop 013Het is al weer ruim een maand geleden dat ik wat geschreven heb en inmiddels is de zomer ook begonnen. Op de eerste zomerse dagen is de temperatuur wel even gedaald, maar het blijft mooi en vrij droog weer. Goed voor de duiven en voor onszelf.

Tussendoor weer wat vreemds meegemaakt, van een drietal koppels welke eind mei hebben gelegd waren alle eieren onbevrucht. Nooit eerder meegemaakt zo midden in het seizoen, misschien zat de hitte van die periode er voor wat tussen, blijft nog even een vraagteken. Inmiddels liggen er wel weer nieuwe eieren in de schotels en deze zijn gewoon weer bevrucht.

Wat de jonge duiven betreft, op dit moment zitten er 22 op het jonge duivenhok en terugkijkend naar een jaar eerder zijn dat er toch een achttal meer. Hier zitten dan nog wel een aantal fout getekende tussen, maar dat was een jaar eerder ook zo. Dit jaar heb ik wat meer jongen met een of meer gekleurde staartpennen gekweekt als andere jaren, daar staat dan weer tegenover dat ik nog maar een enkeling zonder gekleurde duimveren heb gekweekt.

zwarte staartpenHet is zaterdag, de zon schijnt en de duiven genieten er net als wij van, na eerst in bad te zijn geweest. Op het hok heerst er rust en gaat alles zijn gangetje, al zijn er tussendoor wel wat wijzigingen geweest met enkele koppels. Een koppel had driemaal onbevruchte eieren, deze duivin heeft een andere doffer toegewezen gekregen en nu liggen er twee bevruchte eieren. En in maart lag er een doffer dood in het hok, onbegrijpelijk er was niets aan te zien en er lagen twee kerngezonde jongen in het nest. Deze duivin heeft ook een nieuwe partner gekregen, nog even afwachten wat dit koppel gaat brengen, de eerste eieren waren onbevrucht en zij mogen nu eerst een jong van een ander koppel grootbrengen. Hiermee is het dofferoverschot wat ik had ook wel meteen weggewerkt.

kweek manWe zitten alweer in de laatste week van februari, de Olympische spelen zitten er bijna op, de duiven zijn gekoppeld en de winter heeft alsnog zijn intrede gedaan.

We hebben het nog niet over de tocht der tochten gehad, maar Friesland heeft besloten het varen op vaarten en sloten te verbieden, vanuit Siberië komt 'de Russische beer' er aan, en komende week wordt het dus nog wat kouder. Met het zonnetje erbij overdag wordt het dan wel prachtig winterweer.

Voor onze duiven geen probleem, die koude. Ze zitten vast op nest en als de eieren uitkomen, blijft dat ook wel zo. Minder wordt het als de jongen net iets groter worden, en nog niet goed in de veren zitten als de doffers al weer aan het volgende nest gaan denken, maar zo ver is het nog niet.

Show agenda

Maart 2021
M D W D V Z Z
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31