vlek op kopWe zitten in de eerste week van juli en ik denk dat alle jongen die met enig kans op succes aan redelijk wat shows deel kunnen nemen nu toch wel uit het ei gekropen zijn. Afgaande op mijn eigen bevindingen, van nog slechts een seizoen, zijn jongen die eind juni begin juli geboren worden in november gereed om aan de shows deel te nemen. Moeten het ook weer geen trage ruiers zijn, want dan wordt het vooruitzicht toch wat minder.

Met nog negen jongen in de schotel, in leeftijd variërend van 2 dagen tot 3 weken, heb ik de 20 die ik apart heb zitten dan maar eens in een “trainingskooi” gezet en wat nauwkeuriger bekeken. Uiteraard waren enkele fouten me zo al opgevallen, maar in een kooitje zie je toch wat meer en krijg je ze allemaal eens in handen. En ik moet eerlijk zeggen: ” Het viel niet mee”.

Ik had al van een koppeltje leuke Geelzilvers gezien dat ze beiden een mooi kuifje hadden, maar geen of een minimale Jabot. Zonde natuurlijk aangezien ze beiden goed getekend zijn en gekleurde duimveren hebben. Eén van de 2 zal nog net gaan, maar het is minimaal en geloven dat er na de rui wel een Jabot op zal zitten doe ik niet.

bonte vleugelVoor de rest waren er natuurlijk al enkele schakelpennen opgevallen en een bonte vleugel, maar ik kwam nu ook wat duiven tegen met Bont op de borst en een enkel krom borstbeen. Nu had ik tot vorig seizoen nog nooit gekeken of een duif een krom borstbeen had, maar na opmerkingen van John de Groot en Jan Kastelein heb ik er bij enkelen toch eens opgelet. Evengoed heb ik een duif met een enorm krom borstbeen die vorig jaar gewoon 96 kreeg, het kan dus gewoon wel, wordt niet altijd bestraft.

In ieder geval hadden er ook een vijftal aan een kant geen gekleurde duimveren, eentje te weinig witte pennen aan een zijde en loopt er ook nog eentje tussen met een zwarte vlek bij het oog. In totaal kwam ik er op uit dat er 13 rondlopen die op voorhand al niet naar de shows kunnen. Blijven er nog zeven over en dan heb ik het verder nog niet over te klein of geen goede kuif gehad, laat staan over de kop. Nu is over het laatste ook nog niet veel te zeggen, er moet nog geruid worden en ze kunnen dus nog alle kanten opgaan hiermee.

Van de duiven in de schotel zag ik dat er twee goed getekend waren en eentje een schakelpen heeft dus kom ik al op 9 kanshebbers die verder zouden kunnen gaan naar de shows.

Wat opviel was dat ze wel weer enorm veel veerluis hebben, daar dus meteen maar wat tegen gedaan. Ook bij de oude duiven zaten er enkele die er behoorlijk wat hadden, als er nog iemand een tip heeft om die dingen binnen te perken te houden hou ik mij hiervoor aanbevolen.

Met dat we de jongen voor de shows gaan selecteren wordt er natuurlijk ook gekeken van welke ouderdieren zij afkomstig zijn. Koppels die meerdere goed getekende jongen voortbrengen hebben toch wat meer kans om aan te blijven als andere koppels. Maar daarover later meer.

geen jabot

Show agenda

Mei 2022
M D W D V Z Z
1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31