ruitijdWe zitten inmiddels al weer in de vierde week van augustus en dus midden in de vakantietijd, hoewel hij voor de meeste mensen al weer voorbij is. De scholen zijn alweer begonnen. Ook de ruitijd is al weer even bezig, voor de wat oudere jongen zit het er alweer bijna op. Het mooie van deze tijd is dat als je er even tussenuit knijpt om vakantie te houden, het altijd weer een verrassing is hoe sommige duiven er bij thuiskomst bij zitten. Vooral als je wat langer wegblijft herken je sommige duiven niet meer.

Met nog steeds 2 jongen in de schotel kom ik op dit moment uit op 23 op het hok, hierbij zitten nog enkele fout getekenden, en gezien het aantal van 48 geringde jongen dit jaar betekend dat toch dat alweer meer als de helft is afgevallen. En inderdaad, die 2 jongen zijn natuurlijk te laat voor de tentoonstelling, maar daarom is het niet minder leuk ze te zien opgroeien. Een 19 tal is in ieder geval oud genoeg om op tijd, in november, door de rui te zijn en deel te nemen aan de shows. Niet dat ze er allemaal geschikt voor zijn, nog even afwachten hoe ze door de rui komen.

vlek op kopWe zitten in de eerste week van juli en ik denk dat alle jongen die met enig kans op succes aan redelijk wat shows deel kunnen nemen nu toch wel uit het ei gekropen zijn. Afgaande op mijn eigen bevindingen, van nog slechts een seizoen, zijn jongen die eind juni begin juli geboren worden in november gereed om aan de shows deel te nemen. Moeten het ook weer geen trage ruiers zijn, want dan wordt het vooruitzicht toch wat minder.

Met nog negen jongen in de schotel, in leeftijd variërend van 2 dagen tot 3 weken, heb ik de 20 die ik apart heb zitten dan maar eens in een “trainingskooi” gezet en wat nauwkeuriger bekeken. Uiteraard waren enkele fouten me zo al opgevallen, maar in een kooitje zie je toch wat meer en krijg je ze allemaal eens in handen. En ik moet eerlijk zeggen: ” Het viel niet mee”.

geelzilver blauwschildHet is alweer een maandje geleden dat ik wat geschreven heb, dus moest het er nu toch maar weer eens van komen. Het aantal jongen wat apart is gezet staat op dit moment op 14 en er liggen er nog een zevental in de schotel welke over niet al te lange tijd op eigen benen zullen gaan staan. Ook liggen er nog eieren waarvan ik denk dat de jongen hieruit nog op tijd zijn om aan de shows deel te kunnen nemen.

Nu heb ik het dan alleen nog maar over de leeftijd van die jongen natuurlijk, blijft altijd afwachten of ze goed getekend zijn,een jabot en een kuif hebben en vlot door de rui komen. Ik heb er ook nu weer gezien die weinig of geen jabot hebben en dat is vooral als ze verder goed in elkaar zitten en goed getekend zijn toch jammer. Ook duiven met geen gekleurde duimveren aan een of beide zijden vallen af.

blauw koppel klWe zijn al weer ruim een maand verder en de zomer zit er aan te komen, De zon schijnt en de temperatuur gaat weer omhoog. Met de duiven gaat alles eindelijk een beetje naar wens. Terwijl de jongen in het nest lagen kregen toch weer verschillende duiven last van ornithose verschijnselen en werd er nogmaals dr. v.d. Sluis bezocht. Een zestal duiven kreeg een antibiotica spuit, en ook werd er geleerd zelf te spuiten voor het geval dat er nog meer exemplaren het zouden krijgen. Thuis nog een enkeling in moeten spuiten maar inmiddels lijkt alles toch weer kerngezond. Een doffer moest het veld ruimen, toch te weinig weerstand blijkbaar, terwijl er anderen totaal niets hebben gehad. Hieraan kan men zien dat er, net als bij mensen, toch grote verschillen zitten in de natuurlijke weerstand bij onze duiven. Overigens wordt er wel gedacht om dit seizoen te enten tegen Paramixo, zekerheid voor alles, je weet nooit of ze er ergens nog mee in aanraking komen.

twee geelzilversDe zon schijnt, de temperatuur gaat omhoog en dat levert meteen toch weer wat vrolijkere gezichten op. Afgelopen zaterdag vond de Jaarvergadering en ras bespreking van de Oud Hollandse Meeuwclub weer in Voorthuizen plaats. Ditmaal minder druk bezocht als een jaar eerder maar het was ook nu wel weer leerzaam. De OHM is nog steeds op zoek naar een nieuwe voorzitter en Ad Schelling loopt komend jaar mee met de bedoeling volgend jaar in te stromen. Roel Staats toonde zich een waardig vervangende voorzitter en er werden al stemmen gehoord waarom nog een nieuwe te zoeken. Tijdens de vergadering werd unaniem besloten om Klaas de With tot Erevoorzitter te benoemen, onder applaus van de aanwezigen werd Klaas dan ook in het zonnetje gezet.

Wat de fok betreft was er vandaag toch een onverwachte tegenslag, in de ochtend bleek er een jong van 12 dagen oud dood in de schotel te liggen. Onverklaarbaar, het betrof een jong dat alleen in het nest lag en dat volkomen normaal opgroeide. Hiermee komt het totaal aantal jongen dat op dit moment in de schotels ligt op 11. Het aantal koppels is inmiddels ook teruggebracht naar 11, een bijgehaalde oude doffer kreeg ook weer ornithose verschijnselen en aangezien hij deze eerder ook al had vertoond werd nu maar meteen het hele koppel van het hok verwijderd.

441We zitten inmiddels al weer in de laatste dagen van februari en de koppels zitten al weer een tiental dagen bij elkaar. De bedoeling was om net voor het tweede weekend van februari te koppelen, maar een weekendje Texel zorgde ervoor dat het iets later werd, 14 februari werd voor de duiven dus een mooie Valentijn.

Jammer genoeg begonnen enkele duivinnen na het koppelen ornithose achtige verschijnselen te vertonen, bij de meeste verdwenen deze ook weer maar bij een tweetal bleef het hardnekkig aanwezig waarna een bezoekje aan dr. H v.d. Sluis werd gebracht.

Naast de ornithose verschijnselen werd er bij een duif ook nog het Geel geconstateerd, waarschijnlijk komt het door de aanwezigheid hiervan dat de ornithose zich heeft kunnen manifesteren. Voor de eerste maal zal er dit keer dan ook een geelkuur aan de duiven verstrekt worden.

We zitten alweer in januari 2017, de Championshow staat voor de deur en dus is het kweekseizoen ook niet ver meer verwijdert. Op dit moment vriest het nog, de eerste marathon op natuurijs is vandaag verreden en denken we er nog even niet aan om de duiven samen te zetten.

Show agenda

Maart 2021
M D W D V Z Z
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31