rui 1330 20We zitten begin augustus en ook de laatste koppels zijn van elkaar. Het laatste jong is geringd en daarmee is het totaal aantal geringde jongen op 61 gekomen. Dat hadden er nog iets meer kunnen zijn, maar ik ben toch maar iets eerder gaan selecteren op tekening.

Het aantal fout getekende dieren is wel weer vrij hoog, er zitten er momenteel een ruime 20 welke min of meer goed getekend zijn. En met min of meer bedoel ik dat er dus nog dieren tussen lopen die wat bont aan de benen hebben, of net voor de vleugelaanzet, dat wordt dan toch iets conditioneren. Het is natuurlijk wel jammer dat ik zo veel fout getekende dieren fok, ruim 60% is toch echt te veel van het goede, en dat zal bij anderen toch niet veel anders zijn verwacht ik. Er is, naar mijn bescheiden idee, toch te veel en te lang doorgefokt met niet goed getekende dieren. Wat je er in stopt komt er nu eenmaal ook weer uit en om van fout getekende dieren af te geraken zou men hierop gewoon strenger moeten selecteren.

In het komende clubnieuws, ik heb enige voorkennis, zag ik de vraag: “Fokken wij nog veel dieren zonder gekleurde duimveren?” Ik denk dat ik er daarvan een stuk of 9 à 10 heb, bij enkele geelzilver gebanden is het slecht te zien, wel of geen kleur. En dat is vergeleken met voorgaande jaren vrij veel, maar dat ligt aan de geelzilvers en bij 1 koppel blauwschild had slechts één jong van de vier aan beide zijden gekleurde duimveren. Bij de blauwschild en Blauwzilverschild gebande valt het, op 1 koppel na dus, wel mee.

Afgelopen week alle jonge dieren die er nog zitten geënt tegen Paramixo en daar blijft het dan weer bij. Er zal nog wel gedruppeld worden tegen luis met U200, tenslotte zijn nog niet alle jonge vogels gedaan. Maar ik heb tot op heden bij de oude dieren nog geen luis gezien dit jaar. Het helpt dus echt wel lang die U200 van Tollisan.

Maar alles zit nu goed in de rui en het is nu uitkijken naar het showseizoen dat over een goede maand begint.

Onvergeeflijke fout.
Terwijl ik dit zit te tikken vraagt mijn vrouw, die net uit de schuur/garage komt lopen, aan mij of die duif die boven zit het niet naar zijn zin heeft. (Boven de garage zat in vroeger tijden een duivenhok en daar staan nu wat showkooitjes opgesteld, en gelukkig wat spulletje van mijn vrouw.) Ik kijk haar ongelovig aan en vertel haar dat er geen duif zit, dus dat kan niet, of er moet er eentje uit zichzelf in een showkooitje gekropen zijn. Mijn vrouw twijfelt, vertelt toch niet gek te zijn en weet zeker dat er een duif zit. Dus toch maar even de trap op naar boven en jawel, ze had gelijk, er zat gewoon nog een duif. De 1889, 2 maanden oud, goedgetekend en wel wat magerder geworden. Nu had ik na het enten op de maandagmiddag alle jongen nog even in de trainingskooitjes gezet en bekeken op eventuele fouten en/of gebreken. Er was bezoek en blijkbaar die ene duif die in een onderste kooitje zat vergeten. Die heeft daar dus zonder eten en drinken zes dagen gezeten met de hitte van afgelopen week, en warm wordt het boven. Zes dagen zonder eten en drinken overleeft een gezonde duif dus. Na terugzetten in het hok was ze even niet meer bij de drinkpot weg te slaan. Dat was bijna een onvergeeflijke fout geweest.

Ik heb ook eerst even de administratie erbij gepakt, gekeken hoeveel duiven ik moest hebben en vervolgens alle hokken geteld. 20, 21 en 22 in totaal 63 en dat getal gaf ook de administratie aan dus ik hoef in ieder geval niet naar verdwenen duiven te zoeken.

Voor nu laat ik het hier weer bij. Uiteraard wens ik iedereen weer veel gezondheid toe, voor degenen die nog gaan een fijne vakantie, en ik hoop ik iedereen over twee maanden op de JDD in Voorst weer te zien.

de laatst geringde

De laatst geringde van dit seizoen.