blauw koppel klJe zou het niet zeggen als je buiten bent, maar het is lente. Nog geen week geleden was het ook al prachtig weer, maar een dag later lag er toch weer sneeuw en op dit moment is het nat, koud en guur weer.

Het is al weer even geleden dat ik schreef over de gang van zaken op het hok, dus nu even een update. De eerste ronde is vrij soepel verlopen, tenminste alle koppels wisten vrij snel hun bak te vinden. Een tweetal doffers lag nog even dwars met de nodige schermutselingen tot gevolg, maar voor de eerste eieren er lagen was ook dit over.

Bij het leggen waren de berichten echter wat minder zonnig, drie duivinnen hadden na 14 dagen nog niet gelegd. Twee oude duivinnen van 2016 en 2017 vonden het blijkbaar nog te vroeg en voor een duivinnetje van augustus “21 was het blijkbaar ook nog te vroeg.

Geen nood, twee werden er gescheiden en een kreeg een ei van een ander koppel ondergeschoven. Bij twee koppels gingen de eieren kapot en een oude doffer (2019) bevruchte, en dat niet voor de eerste maal, weer niet. Maar goed, uiteindelijk lagen er 14 jongen in de schotel waarvan er eentje na een paar dagen dood in het nest lag en tenslotte heb ik 13 jonge Oud Hollandse Meeuwtjes apart kunnen zetten. En het mooie van al is dat er daar zeker drie goed getekende dieren bij zitten. Van het dertiental zijn er drie geelzilverschild geband, twee blauwzilverschild en acht blauwschilden dus er loopt weer wat meer kleur op het hok. Bij de niet goed getekende dieren eentje met aan een zijde geen gekleurde duimveren, een tweetal met kleur in de staart en de resterende hebben te weinig witte pennen en/of te veel kleur op de borst. Een tweetal heeft dan één schakelpen, de 2e pen, en die kunnen eventueel gewoon op de show gezet worden. Al zijn er stemmen die beweren dat de keurmeesters een duif met een geknipte pen er tussenuit halen, ik heb het eerlijk gezegd nog niet meegemaakt. Maar voorlopig al drie goed getekende dieren meer als een jaar eerder.

Inmiddels is de tweede ronde aan het uitkomen. De twee oude duivinnen hebben ditmaal beiden 1 ei gelegd en de duivin van augustus zit nog gescheiden. Nu vraagt u zich natuurlijk af wat er met de doffer van de augustus duivin is gebeurd, die heeft een andere duivin gekregen waarvan de doffer is weggedaan. Eén koppel is er verhuisd naar Hans Fles en de doffer van 2019 die dan toch niet bevrucht zit tijdelijk met zijn duivin in het jonge duivenhok, ook daar bevruchte hij tot nu toe helaas niet.

Afgelopen zaterdag was er eindelijk weer een clubdag van de Oud Hollandse Meeuwclub, toch altijd wel weer een gezellig samenzijn ook al was het niet echt druk. Bij afwezigheid van de voorzitter was Wierd de Boer bereid gevonden om het dagvoorzitterschap op zich te nemen en Wierd klaarde dit karwei goed. Ditmaal werden naast de nodige bekers en tegeltjes, ook de certificaten van seizoen 2019 – 2020 en 2021 – 2022 uitgereikt zodat deze seizoenen nu ook echt afgesloten zijn.
Wat het komende show seizoen betreft, de SZN wordt ook een districtshow zodat er in ieder geval 1 districtshow in Zuid-Nederland blijft. Moeten er wel minimaal 3 liefhebbers gezamenlijk tenminste 25 duiven inzenden om voor het fokkerskampioenschap mee te tellen. Staat ook tegenover dat de berichten en/of verwachtingen wat de Delta-show en de Maasdalshow betreft niet echt gunstig zijn. Maar het is wat dat betreft nog even afwachten hoe de agenda er straks uit gaat zien. Maar wij moeten er als Oud Hollandse Meeuwenfokkers wel voor zorgen dat ons mooie ras natuurlijk ook in het zuiden van het land op een show te bewonderen is waardoor er eventuele nieuwe liefhebbers mee kennis kunnen maken en worden aangetrokken om Oud Hollandse Meeuwen te gaan fokken.

Na de vergadering werd de stand van het ras nog doorgenomen aan de hand van wat duiven die waren meegenomen, en ben ik weer wat wijzer naar huis gegaan. Ikzelf zette een mooie doffer in de kooi die meekreeg dat hij te lang in de achterpartij is, iets wat ik zelf ook al vond, maar hij was wel de fraaiste oude doffer op de Keistadshow.

Voor nu laat ik het hier weer bij. Ik wens iedereen weer veel plezier, gezondheid en geluk toe en dat we elkaar medio oktober met een paar fraaie jonge vogels in de kooi maar weer mogen zien.

de 1532