een bonteHet is begin maart, we hebben een winterweek achter de rug en we mogen na 9 uur in de avond de deur niet meer uit, tenzij je een hond hebt die uitgelaten moet worden. Maar goed, ik ga het hier niet over maatregelen hebben, daar hebben we 17 miljoen andere experts voor.

Vandaag weer een paar ringetjes bij de jonge dieren omgedaan en daarmee komt het aantal jongen dat ik geringd heb op 10, en daar blijft het wat de eerste ronde betreft ook bij. Een klein aantal dus, maar mocht de helft hiervan goed getekend zijn ben ik toch tevreden. Het jaar duurt nog lang en voor ik het weet zit het jonge duivenhok toch weer vol.

Maar goed, wat aantal betreft toch ietwat tegenvallend. Ik heb toch enkele koppels die onbevruchte eieren hadden en er zijn ook wat eieren niet uitgekomen. Dat waren overigens wel eitjes die wat aan de kleine kant waren, ik weet niet of dat er wat mee te maken hebt maar het zou kunnen. Ik zal het in de toekomst eens in de gaten gaan houden. Bij een koppel lagen de jongen na 2 dagen met een lege krop dood in de schotel, op zich toch een vreemde zaak, het is een koppel tweejarige duiven. Gelukkig bleef het wat dat betreft hier wel bij. Ook dit jaar geen kapot gevochte eieren in ieder geval, de broedhokken in huidige vorm bevallen goed. Ik zou er misschien alleen wat minder van in het hok moeten hebben, 8 in plaats van 12. Misschien iets om voor volgend seizoen over na te denken. Iets minder koppels bij elkaar.

Ook heb ik een oude duivin die slechts één ei gelegd heeft, dit ook nog onbevrucht. Nadat ik dat ei weggegooid hebt heeft ze niet meer opnieuw gelegen binnen 12 dagen. Ik heb maar een ei van een ander koppel ondergelegen, misschien komt ze later nog op gang met leggen. Normaal is het altijd een van de snellere duivinnen wat leggen betreft, het is er eentje van 2016 en dat zou wel heel snel zijn als het nu al afgelopen is.

Op showgebied is er natuurlijk het nieuws dat de Noordshow noodgedwongen moet verkassen, een andere locatie opzoeken. De TT hallen staan te koop en de organisatie van de Dierenparade Noordshow is op zoek moeten gaan naar een evenementenhal van vergelijkbare grootte en die zijn er niet zo heel veel. De organisatie heeft in de Evenementenhal Hardenberg wel een mooie locatie gevonden, maar die is alleen beschikbaar half december en daarvoor heeft men geen toestemming gekregen van de KLN / NBS. In die tijd zitten al diverse andere grote shows en dan loopt men elkaar alleen maar in de weg wat deelnemers en toeschouwers betreft. Hopelijk vinden de dames en heren van de Noordshow nog een ander alternatief, het is tenslotte een heel mooie show met duizenden bezoekers en waardoor de jeugd in het Noorden ook in aanraking komt met de kleindierensport.

Ook komend seizoen moet ik als liefhebber / deelnemer van shows weer kiezen tussen Vlissingen en Drachten. De Delta-show of de SZN (Sierduivenshow Noord-Nederland) want beide shows vallen weer in hetzelfde weekend. De Delta-show is een uurtje korter bij, maar de SZN duurt maar tot en met de zaterdag en is een dag korter.

De Goudse Sierduivenclub verzet in ieder geval zijn clubshow een week naar voren zodat ik daar dan ook wat duiven in de kooien kan zetten. De laatste keer (2019) was het na de Goudse tobben met de duiven en zaten ze eigenlijk nog niet goed voor de SZN.

de 157 weer 2 jongen

In drie jaar 24 jongen en nu ook weer 2 in de schotel.

Ja, ik loop nu wel even op de zaken vooruit. De komende clubdag van de Oud-Hollandse Meeuwclub gaat op de geplande 9 april niet door maar 9 oktober is ook een mooie datum, kunnen we gelijk de in 2021 gefokte Oud-Hollandse Meeuwen bewonderen. Gemakshalve ga ik ervan uit dat we na de zomer toch weer naar het “oude” normaal teruggaan. Want het “huidige” normaal is natuurlijk niet normaal. Maar je weet het niet zeker, het kwartje van kok was ook tijdelijk en dat “tijdelijke” duurt al 30 jaar.
Nu ik dan toch weer richting regeltjes ga: De NBS heeft samen met de aangesloten organisaties in KleindierNed (voorheen NWPP) handvatten opgesteld over het verantwoord doden van dieren. U kunt deze richtlijnen hier vinden. Ik moet eerlijk zeggen dat het geen slecht idee is om ook daarvoor richtlijnen op te stellen. Ik kan mij nog vaag iets herinneren van het doden van een jonge postduif als jeugdlid, heel lang geleden dus, en dat verliep niet geheel moeiteloos. Rn ook vandaag de dag schijn ik het nog verkeerd te doen! Lezen dus dat document, ook al zullen de meeste lezers van u het al gewoon goed doen.

Voor nu laat ik het hier weer bij. Als het goed is valt een dezer dagen het Clubnieuws van de Oud-Hollandse Meeuwclub weer bij u in de bus en valt er weer wat te lezen, bij gebrek aan shownieuws leuke artikeltjes ditmaal.

Houdt nog even afstand en blijf vooral gezond.

ijs lag er echt