de 1500Er is weer een maand voorbij en na wat vrij warme dagen zitten we in het Nederlandse zomerweer, zon en af en toe een flinke bui. En die regen hebben we natuurlijk nodig om alles om ons heen toch een beetje groen te houden. Voor menigeen zit de vakantie er al weer op, maar voor mij zit hij er aan te komen. Mooi weer in september dus.

Over september gesproken, vandaag viel het eerste vraagprogramma in de bus. Op de laatste zaterdag van september houdt de A.K.P.V. haar 7e Open Jong Dierendag, maximaal 700 inschrijvingen. De A.K.P.V. is een bloeiende 75 jarige kleindiervereniging, ze mogen zich verheugen ook nog wat jeugdleden te hebben en vorig jaar werd het aantal van 700 ingekooide dieren ook gehaald. Bij de sierduiven mogen ook oude dieren worden ingeschreven.

Op het hok gaat alles nog zijn gangetje, de duiven zitten nog bij elkaar en de laatste jongen liggen in de schotel. Daarmee ben ik met het scheiden van de duiven wel flink wat later als een jaar geleden, toen zaten ze eind juli al gescheiden.

Voordeel van vroeg scheiden is natuurlijk dat de ouden toch net iets sneller door de rui zijn, nadeel vond ik dat de duivinnen wat snel onderling koppeltjes vormden. En aangezien er volgend jaar wat later wat later gekoppeld gaat worden denk ik niet dat een wat langer samenzijn nadelig zal zijn. Dit jaar moet er ook nog tegen paramixo geënt worden, de planning is dat dit deze week gebeurd. Ook worden de duiven onderzocht op het geel en wordt een begin gemaakt met het uitbannen van luis. De U 200 zal ingezet worden en ik ben benieuwd of het inderdaad zo is dat de duiven daarna een jaar lang geen luis hebben. Met een half jaar zal ik al tevreden zijn, heb ik er tijdens het showseizoen geen omkijken meer naar.

Die laatste (7) jongen die in de schotel liggen zijn natuurlijk te laat om aan de shows deel te nemen, maar misschien zit er nog wat leuks bij om als reserve te houden of kan ik er iemand anders blij mee maken. Je weet op voorhand tenslotte niet wanneer je duiven met de beste raskenmerken geboren worden. En het is ook leuk voor mijn hokverzorgster, zitten er toch nog wat duiven thuis als ik een paar dagen in Drachten of Assen zit.

zwarte snavelWaar ik dit jaar last van heb is dat er verschillende jonge duivinnen al gelegen hebben, overigens was er slechts één bij die daar moeite mee had. Voor de rest was het toch verrassend als er weer een ei lag en schijnen ze vrij gemakkelijk hun ei te leggen. Maar blij ben ik er niet mee, in voorgaande jaren had ik hier eigenlijk geen last van maar ze schijnen nu dan toch vroegrijp te zijn.

Wat aantal jonge dieren betreft, ik heb er nu 28 apart lopen en daar moeten dan de showduiven voor komend seizoen tussenuit komen. Ik heb er wel al enkele gezien die ik wel mooi vind, maar die willen nog wel eens een tekenfout(je) hebben, en het wil natuurlijk ook niet zeggen dat ze straks ook mooi uit de rui komen. En de keurmeesters bepalen straks op de shows wel wat er mooi is, en dan kan ik pas zien of ik er al wat meer kijk op begin te krijgen. Blijft toch altijd weer leuk, maar we moeten nog even geduld hebben voor het showseizoen met de eerste Jong Dieren Dagen geopend wordt. Eerst heb ik nog drie weken vakantie te gaan.