laatste rondeDe langste dag is weer voorbij en alle jongen die met enig kans op succes aan de shows kunnen deelnemen, zullen nu wel geboren zijn. Op eigen hok zitten er nu 24 Oud Hollandse Meeuwen in het jonge duivenhok, en liggen er nog een tiental in de schotels, met een beetje geluk kan ik nog aan een twaalftal showduiven komen. Ja, ik denk niet dat er veel meer geschikte showduiven tussen zullen zitten, het aantal fout getekenden overstijgt dit jaar toch wel de 50%.

Als voorbeeld, ik heb op dit moment vijf blauwzilver donker gebande lopen en daarvan is er slechts een goed getekend. Het valt voor mij ook niet mee om een goed getekende blauwzilver te fokken. In mijn eerste jaar, 2016, fokte ik er ook vijf en ook daarvan was er slechts een goed getekend.

In mijn 2e jaar was het zelfs vijf uit vijf die niet goed getekend waren. Vorig seizoen fokte ik er dan slechts een en die was dan wel goed getekend, maar daar was dan alles wel weer mee gezegd, hij heeft niet mogen deelnemen aan de shows. Dit jaar dan wel een paar op het oog leuke duiven gefokt, maar met bont op de borst kom je niet ver.

zwart bij de bekIn vergelijking met voorgaande jaren wordt de variƫteit aan kleuren nu wel minder, bij de 24 loopt slechts een geelzilver en twee roodzilver gebande de rest is blauwschild en blauwzilver. Nu heb ik nog wel een goed getekende roodzilver in het nest liggen dus dat zullen er drie worden. En natuurlijk hoop ik toch dat er nog een goed getekende blauwzilver ligt.

Mijn administratie leert mij dat ik een jaar geleden om deze tijd de duiven inentte tegen Paramixo en dat de duiven eind juli al gescheiden werden. Dat zal dit jaar toch een maandje later worden. Vroeg scheiden heeft zijn voordelen wat de rui betreft, maar het kost ook weer meer moeite om de duivinnen in de winter een beetje rustig te houden. Zeker als we een winter hebben met wat hogere temperaturen, voor je het weet klonteren ze samen en zijn ze aan de leg. Ook zal er volgend jaar een maandje later gekoppeld gaan worden als voorgaande jaren, hangt ook een beetje van de winter af hoeveel later.

de 84 in de ruiHoewel het natuurlijk nog wel even duurt voor het zover is wordt er al aan het showseizoen gedacht. Je moet tenslotte op tijd gaan conditioneren en zorgen dat de luisjes verdwenen zijn. Waarschijnlijk begint het seizoen voor mij op vrijdag 27 september met de jongdierendag van de Goudse Sierduivenclub gevolgd door de Jongdierendag van de Oud Hollandse Meeuwclub op zaterdag 19 oktober. Twee korte shows voor de jonge dieren om een beetje te wennen aan de kooien en omstandigheden. De Van Pallandtshow zal dit jaar overgeslagen worden er zit gewoonweg te weinig tijd tussen de jongdierendag en het inkooien in Varsseveld. In plaats daarvan zal er dan wel weer worden deelgenomen aan de Clubshow van de Goudse Sierduivenclub, vrijdagavond inkooien en zaterdagmiddag weer naar huis, kunnen de oude vogels er ook weer een beetje inkomen.

Maar dat duurt nog even en eerst is het nog afwachten hoe ze door de rui komen, worden ze mooi, nog mooier of valt het tegen. Ook dit is weer een mooie tijd met dan wel een straatje vol veren.

de 426 zo valt het mee