broedhokken 2Ja, vooruit maar, op weg naar 2020 zult u denken. De langste dag moet nog komen, we hebben alle shows nog te gaan, de jongen die nu geboren worden kunnen hier nog aan deelnemen, en Jaap is al met 2020 bezig. En natuurlijk klopt dat allemaal, maar aangezien ik het aantal gefokte jongen ook dit jaar wat aan de kleine kant vindt ben ik maar vast begonnen met nieuwe broedhokken maken voor volgend jaar. Iets groter zodat er ook met twee broedschotels nog ruimte genoeg is, en met een andere ingang waarvan ik hoop dat hij minder vechtpartijen, en dus minder kapotte eieren, op zal leveren.

Wat aantal jongen betreft heb ik er nu een 23 tal apart zitten en er liggen er nog een aantal in de schotels. Met een beetje geluk heb ik er straks toch nog een aantal waarmee ik aan de shows kan deelnemen. Nu heb ik wel een flink aantal fout getekende dieren, bont op de borst, zwarte staartpennen, schakelpennen, te weinig witte pennen, vlekjes in ooghoeken en zelfs een Roodzilver met een halve witte vleugel. Wat kleur betreft dit jaar minder variatie als in eerdere jaren, drie roodzilvers, drie blauwzilvers en voor de rest is het blauw wat er in het hok loopt.

Op clubgebied hebben we natuurlijk de uitgestelde clubdag gehad, een beetje rustig met een minimale opkomst zou ik zeggen. Zelfs ik heb wat dit betreft in mijn korte tijd als lid betere tijden meegemaakt. Alle kampioenen werden weer in het zonnetje gezet, Gerrie Kreeft is de fokkerskampioen terwijl Albert van Zijl het vijfjaren kampioenschap op zijn naam schreef. Hulde voor deze melkers. Van het bestuur trad Johan Verdeuzeldonk af, en hij werd opgevolgd door ondergetekende. Uiteraard zal ik proberen in positieve zin mijn steentje bij te dragen aan het wel en wee van onze club.

Nu ik het over Johan Verdeuzeldonk heb kom ik meteen bij het eerste struikelblok van dit jaar, de van Pallandtshow in Varsseveld. Johan is gevraagd om te keuren en daarmee zijn ze in Varsseveld ook dit jaar weer verzekerd van een goede keurmeester. Het struikelblok is dit jaar echter de datum, slechts één week na de jongdierendag van de Oud Hollandse Meeuwclub zou dat voor de jonge dieren nog wel eens problemen op kunnen leveren. Gezien de problemen met de gezondheid van de jonge dieren na de jongdierendag van de laatste jaren wordt dat lastig. Mocht de laatste ronde meevallen, kan ik de jonge dieren altijd nog opsplitsen. Maar met een paar oude dieren erbij moet een twaalftal, mandje vol, toch wel haalbaar zijn. En mocht het tegenzitten, kan ik i.p.v. naar de Van Pallandtshow ook inschrijven voor de Clubshow van de Goudse Sierduivenclub, zijn de duiven ook korter van huis.

In het eerste weekend van november is er nog de Sierduivenshow Zuid-Nederland. Dit jaar weer in een nieuwe locatie, ditmaal in Waalwijk niet al te ver dus. Helaas is de SZN geen district show meer van de Oud Hollandse Meeuwclub en laat ik die aan mij voorbij gaan.

Een tweetal weken na de Van Pallandtshow is er de Sierduivenshow Noord-Nederland, de eerste serieuze krachtmeeting voor onze duiven. Standaard zitten er een flink aantal Oud Hollandse Meeuwen in Drachten en dat is toch mooi, meer duiven betekend meer te vergelijken en meer melkers. Wel een eindje van Ridderkerk vandaan, maar aangezien we er ook dit jaar een weekendje weg van maken valt het reizen mee. De overnachting is al weer geregeld.

In het laatste weekend van november vindt de Keistadshow plaats, en dus ook de clubshow van de Oud Hollandse Meeuwclub. In dat weekend moeten de duiven er op hun mooist bijzitten, gewassen, gekamd en geconditioneerd. Snavelpuntjes bijgewerkt, kuif opgestoken en eventuele bonte veertjes netjes weggewerkt.

Maar ik loop hiermee nu wel al een maandje of 5 vooruit, eerst maar eens kijken hoe de jongen uitgroeien die nu in het nest liggen. Tussentijds ben ik wel van voer en leverancier verandert. Op dit moment voer ik Beyers Premium Koopman all in one, dat is een hele mond vol. Het is een veelzijdige mengeling met maar liefst 25 hoogwaardige bestanddelen, waaronder de unieke Goldcorn. Kan het hele jaar door gevoerd worden met beperkte toevoeging van andere mengelingen. Bevat getoaste soja, kleine cribbs maïs en Goldcorn met dierlijke eiwitten en vetten.
Ik voer nu dan ook mais en moet zeggen, nog geen verschil in kleur gezien in de oograndjes en de mais laten de duiven ook niet liggen.

Voor nu houd ik het hierbij.
Ik wens iedereen en prettige en fijne vakantie toe en hoop straks in oktober toch flink wat Oud Hollandse Meeuwenfokkers gezond en wel met hun dieren op de jongdierendag te zien.

broehokken overzicht
Ze zien er in ieder geval wel mooi uit, die broedhokken.