staat er mooi bijHet is alweer een twee maanden geleden dat ik hier iets geschreven heb en ik kreeg afgelopen week van een medefokker, Ad Schelling, dan ook de vraag of het goed ging met de kweek. Welnu, het gaat helaas weer niet helemaal naar wens, te veel eieren kapot gevochten of gewoon niet bevrucht en/of uitgekomen. Nu leert mijn administratie mij dat er een jaar geleden om deze tijd 29 jongen het ei hadden verlaten en dat zijn er dit jaar 25, veel verschil is er nu dus weer niet met een jaar eerder.

Ook had ik jaar eerder bij de eerste ronde slechts één goed getekende, en dat komt overeen met dit jaar, eentje weer. Nu werden mijn mooiste jonge vogels vorig jaar geboren in de maanden april, mei en juni en ga ik er maar vanuit dat dat ook nu weer zo zal zijn. En mocht het dit jaar wat minder zijn als een jaar eerder is dat nu ook weer geen ramp, het onverwachte overlijden van Bertus Kok laat zien dat er toch echt belangrijker zaken zijn als onze hobby.

Dat het even duurde voor dit schrijven kwam ook doordat mijn Wil thuis dacht onderaan de trap te zijn terwijl ze nog een trede moest gaan. Dat leverde een zaterdagavondje Maasstad ziekenhuis en een gebroken pols op. Had natuurlijk erger kunnen zijn, nu betekende het dan wel dat ik een paar weken moest koken, afwassen en afdrogen, wassen en zo nog wat dingen die onze vrouwen normaal doen. Even wat minder tijd om te schrijven hoe het in mijn hok ging, dat begrijpt u ook wel. Gelukkig gaat alles weer goed, geen blijvende schade en het wordt met wat oefeningen gewoon weer een soepele pols.

Tussendoor bij de jonge dieren er eentje weg moeten doen vanwege het Geel. Toch apart dat er eentje tussen loopt die het echt flink te pakken heeft, ik kende het zo erg alleen van de plaatjes, terwijl de resterende jonge er zo te zien geen last van hebben. Elke dag vind ik mooi wat veertjes in het hok en ze tonen in ieder geval gezond, geen reden om te kuren daarom. Het is altijd beter om de zwakke exemplaren te verwijderen wil je een sterke gezonde stam opbouwen.

Over ruim een week, 18 mei, is er dan onze clubdag. Een beetje vergaderen, kijken of alles goed gaat en of er nog wensen van de leden zijn. En natuurlijk nog een beetje melken. Vorig jaar stak ik er het nodige van op wat conditioneren betreft, kijken of ik er nu ook weer wat van kan leren.

de 374 16 jong ei