de 374 met jong 2019We hebben een Supermaan en het eerste kievitsei wordt dit jaar op 22 februari gevonden, en dat is aanstaande vrijdag, nooit eerder werd er werd er zo vroeg een kievitsei gevonden. De BFVW (Bond Friese VogelWachten) heeft dit laatste berekend en die mannen zitten er altijd heel kort bij met hun voorspelling. Het is maar dat u het weet.

Nu heeft dit laatste niet zo heel veel met onze duiven te maken, maar natuurlijk wel de omstandigheden waardoor de kieviten zo vroeg aan de slag gaan. We hebben een behoorlijk zachte winterperiode en de natuur bloeit dan ook helemaal op. Het lijkt zo af en toe in het zonnetje en uit de wind wel zomer, bijzonder zacht voor de tijd van het jaar. Ter vergelijk, in 1985 en 1986 werd in deze week de Elfstedentocht gereden en waren het heel andere temperaturen. Dit jaar dus eigenlijk optimaal weer voor degenen die wat vroeger gekoppeld hebben.

Op eigen hok had ik toch weer wat onverwachte strubbelingen, er lagen wat duivinnen dwars en dat terwijl de koppels elkaar vrij snel goed konden vinden. Helaas waren er echter enkele duivinnen die liever in een ander broedhok hadden gezeten en dat leverde toch onverwachte vechtpartijen op, eieren die lang bloot lagen of kapot werden gevochten. Maar we zijn nu een paar weken verder en ze schijnen nu tevreden te zijn met hun eigen broedhok. Dat de oude duivin van 2011 nog zou leggen bleek helaas ook valse hoop, en die heeft dan ook plaats moeten maken voor een jonger model. Dit alles heeft er dan wel toe geleidt dat ik de eerste ronde weer niet uit alle 12 koppels jongen zal hebben, een vijftal mag al in de herkansing voor de 2e ronde. Het ziet er dus naar uit dat ik de eerste ronde een of twee jongen minder zal ringen als een jaar eerder, maar met een beetje geluk levert het toch meer goed getekende dieren op. In 2018 heb ik de eerste ronde 12 jongen geringd waarvan er slechts twee goed getekend waren en de mooiste van die twee had een behoorlijk krom borstbeen.

blauwzilver in het nestDe eerste jongen liggen inmiddels in de schotels, het duifje links zal een blauwzilver worden, en alle strubbelingen zijn voorbij. Op wat drijvende doffers na is het dan ook weer rustig in het hok en gaat alles gewoon zijn gangetje.

Eén van mijn doffers begint overigens een zwarte streep over zijn bovensnavel te krijgen. Hopelijk geeft hij dit “mankement” niet door aan zijn nazaten anders kun je ze als oude duif niet meer showen. En misschien gaat het wel gewoon weer weg net zoals het gekomen is.

Over een goede maand, 30 maart, is er de Jaarvergadering van de Oud Hollandse Meeuwclub. Een dagje bijpraten en waarschijnlijk weer wat opsteken. De les over conditioneren vorig jaar heeft zijn vruchten toch wel afgeworpen, de resultaten waren dit jaar toch weer beter als de twee voorgaande jaren.

zwarte snavel

herkansing