de eerste eierenEigenlijk kunt u op het plaatje rechts zien dat het al begonnen is, het kweekseizoen. In sierduiventermen, Het Fokseizoen. Waar postduivenliefhebbers het over de kweek hebben, praten de sierduiven mannen over de fok. Voor diegenen die zeggen dat het eigenlijk nog te vroeg is, morgen kan de slee tenslotte weer tevoorschijn gehaald worden, het plaatje rechts is van een vrij uitvliegend koppeltje dat zelf beslist heeft in deze tijd een nestje te maken. Ik kreeg het plaatje van Nathalie die vorig jaar een drietal Oud Hollandse Meeuwtjes bij mij haalde, het gaat goed met het drietal.

En ikzelf heb inmiddels ook gekoppeld, natuurlijk begon het toen ook meteen te vriezen. Maar ik wilde koppelen zo ronde volle maan, schijnt een goede invloed te hebben als straks de eieren uitkomen. Bovendien liepen mijn duivinnen tegen de muur op, ze klonterden gewoon al in groepjes bij elkaar, en ik moest iets te veel eieren rapen naar mijn zin. En als ik eieren wil rapen ga ik wel kippen houden.

koppelingen kladjeMaar voor er gekoppeld wordt moeten er natuurlijk wel eerst de koppels samengesteld worden op papier. Diverse koppelbriefjes zijn er dan ook weer gemaakt. Pluspunten en minpunten moeten worden bekeken en zo mogelijk gecompenseerd. In mijn geval is dat dus nog even alle positieve opmerkingen en wensen van de keurmeesters bekijken. De voorpret bij het samenstellen van de koppels is bijna net zo leuk als het koppelen zelf, en mocht straks in het showseizoen blijken dat we de goede koppels hebben samengesteld is dat helemaal mooi natuurlijk. Maar vooreerst is het hopen dat er niet al te veel verkeerd getekende dieren gefokt gaan worden, een beetje geluk is wel nodig natuurlijk.

Ik was dit jaar een beetje laat met het terugplaatsen van de broedhokken, maar een week van tevoren moet lang genoeg zijn voor de jonge doffers om een broedhok uit ze zoeken. En hier ging er dus toch wat mis, een oude doffer werd uit zijn broedhok gegooid en dat was toch even een tegenslag. Toch de jonge doffer die zijn zinnen op dit broedhok had gezet maar een paar dagen van het hok gehaald. Met koppelen teruggezet in een broedhok aan de andere kant en dat is gelukkig goed gegaan. Op een dwarsliggende duivin na wist alles na een weekendje het goede broedhok te vinden. Maar na ruim een week schijnt dan toch ook die duivin geaccepteerd te hebben dat haar broedhok dit jaar aan de rechterkant zit.

Het eerste ei was er ditmaal na zes dagen en na 10 dagen hebben er toch 8 van de 12 gelegd. Eigenlijk moet ik 9 van de 13 schrijven want ik heb nog een koppeltje in het jonge duivenhok. Ik heb een oude duivin van 2011 lopen die eind vorig seizoen een paar slechte eieren gaf, wel weer gekoppeld met een leuke doffer in de hoop dat ze toch nog leggen zal. Mocht dat niet zo zijn kan ik die doffer toch nog een andere duivin geven.

Terwijl het, nu de duiven op eieren komen, wat rustiger begint te worden op het hok is het voor de melkers ook weer rustig. Alles is schoongemaakt en geboend, manden, voerpotjes, drinkbakjes en showkooitjes. Het wachten is nu op de eerste jongen, altijd weer nieuwsgierig wat voor kleuren er in de schotels zullen komen te liggen.