kweek manWe zitten alweer in de laatste week van februari, de Olympische spelen zitten er bijna op, de duiven zijn gekoppeld en de winter heeft alsnog zijn intrede gedaan.

We hebben het nog niet over de tocht der tochten gehad, maar Friesland heeft besloten het varen op vaarten en sloten te verbieden, vanuit Siberië komt 'de Russische beer' er aan, en komende week wordt het dus nog wat kouder. Met het zonnetje erbij overdag wordt het dan wel prachtig winterweer.

Voor onze duiven geen probleem, die koude. Ze zitten vast op nest en als de eieren uitkomen, blijft dat ook wel zo. Minder wordt het als de jongen net iets groter worden, en nog niet goed in de veren zitten als de doffers al weer aan het volgende nest gaan denken, maar zo ver is het nog niet.

Eind januari werd er ditmaal gekoppeld, de temperaturen waren hoog en diverse duivinnen waren onderling al gepaard wat toch wat ongewenste eieren opleverde in de wintertijd. Met koppelen gaf dit toch ook wat problemen, een duivin wilde in eerste instantie niet echt, maar na een paar dagen met een andere doffer in het jonge duivenhok kwam de liefde er dan toch. Ook waren er wat duivinnen die wel heel snel lagen na het koppelen, die eieren werden meteen weer weggedaan.

Op de bondsshow werd er nog een leuke oude Geelzilver doffer aangeschaft, ik rekende erop 13 duivinnen op het hok te hebben, maar nadat een laat jong zich alsnog doffer toonde bleken dat er dus nog 12 te zijn en had ik 2 doffers over.

Geen probleem natuurlijk, 12 koppels is genoeg, maar na de koppeling bleek er toch ook nog een zekere duivin een doffer te zijn. Na al 6x als duivin te zijn gekeurd wilde zij hij, dus echt niet paren en toonde het dofferzijn ook pas nadat hij weer teruggezet was in het jonge duivenhok. Dus restte mij nog 11 koppels en vier losse doffers. Ook leverde het een tweetal koppels op die ikzelf anders in gedachten had, maar ik verwacht dat dit op de fokresultaten niet echt veel van invloed zal zijn. Misschien heb ik er zelfs wel voordeel aan, maar dat zal later in het jaar moeten blijken.

Wat het twaalfde broedhok betreft, dat heb ik dus leeggelaten. Ik had geen animo om op het laatste moment nog een duivin aan te schaffen. Twee Roodzilvers werden van de hand gedaan en op dit moment heb ik dus nog 2 losse doffers lopen, een late Roodzilver en een Blauwschild die er vrij laat achter kwam een doffer te zijn.

Een jaar geleden kregen de duiven na het koppelen last van Ornithose verschijnselen, maar ditmaal gelukkig nergens problemen van. Hoewel bij één koppel beide eieren onbevrucht bleken en bij één koppel beide eieren verloren zijn gegaan, waarschijnlijk door een vechtpartij. Op dit moment wordt er al nieuwsgierig uitgekeken naar het uitkomen van de eieren en naar de kleuren van de jongen die in het nest komen te liggen.