een koppelHet is begin februari en het nieuwe fokseizoen is begonnen. De planning was eigenlijk over een tweetal weken de duiven bij elkaar te zetten, maar gezien de temperaturen en hoe de duivinnen erbij zitten toch maar iets eerder de duiven bij elkaar gezet.

Het heeft ook een praktische kant. Aangezien ik de ren bij een “nieuw” hok heb gezet zaten de duivinnen al een tweetal weken zonder ren en kwamen zij dus helemaal niet meer buiten. Nu zal het ook wel een weekje duren voor alles goed gewend is en weet in welk broedhok ze nu moeten zijn, maar dan kunnen ze toch altijd weer wat sneller naar buiten en in de regen.

Een paar weken geleden is er nog een reisje naar Friesland en Drenthe gemaakt om daar wat versterking voor op het hok te halen. Ik had nog slechts één geelzilverschild geband zitten en tot nu toe kwam daar nog geen goede geelzilverschild geband uit. En aangezien een beetje kleur op het hok toch ook wel leuk is werden er via De Blesse en Smilde dus een paar leuke Geelzilver geband uit het noorden van het land gehaald.

Het totaal aantal duiven is in vergelijking met voorgaande jaren ook opgelopen, liefst 16 koppels bevolken momenteel het kweekhok. Dat is niet weinig Jaap, zullen de lezers nu denken en daar hebben ze natuurlijk gelijk in. Aan de ene kant komt dat doordat er weinig shows zijn geweest, dus lastig selecteren voor iemand die nog in zijn beginperiode/leerfase zit. En aan de andere kant heb ik er de ruimte en de tijd voor, dus waarom niet? Nu is het natuurlijk wel hopen dat het komende show seizoen weer een normaal seizoen wordt zodat ik mijn duiven door meerdere keurmeesters kan laten keuren.

uitzicht ren in aanleg

Het enige nadeel van veel duiven is dan misschien dat je ook weer wat meer jongen fokt, en meer jongen betekent niet automatisch ook meer kwaliteit. Maar ik zal dit jaar toch zeker wel meer goed getekende dieren kweken? De eerste ronde kan in ieder geval niet slechter zijn wat dat betreft. Als ik deze tik zitten de duiven een dag bij elkaar en valt het niet tegen. Geen koppels die niet willen en er zijn al redelijk wat die hun broedbak weten te vinden, ik durf er al een drie tot viertal bakken gelijktijdig open te zetten. Wel nog even opletten dat ik geen oude duivin gelijk los laat met de doffer waarmee ze vorig jaar een koppel vormde, dan wil dat nog wel eens mis gaan. Gisteravond heeft er wel al een duivin gelegd, nu maar hopen dat er niet meer zijn die binnen de vijf dagen leggen want die eieren zijn dan toch onbevrucht.

Voor nu is het afwachten of alles voorspoedig blijft gaan en of alles over twee weken gelegd heeft, daarover later meer.

nieuwe ren