de 1297 clubshow 95Afgelopen dagen vond dan de Keistadshow met daarop de clubshow van de Oud-Hollandse meeuwclub plaats in Amersfoort. Nog net op tijd voor de corona maatregelen weer strenger werden, al was het met een QR-code om binnen te mogen. Geen problemen dus voor wat toch wel de laatste show van dit jaar genoemd mag worden. Later in het seizoen zijn er nog de SZN (Sierduivenshow Zuid Nederland) en de Noordshow, maar dan zitten we al weer in januari 2022, en met een lastig virus met schijnbaar een nieuwe lastige variant blijft hierover alles nog onzeker.

Op donderdagmiddag met 29 duiven naar Amersfoort en ingekooid. Hoewel ik best nog vroeg was zaten de meeste van de 172 Oud-Hollandse Meeuwen zo te zien al in de kooitjes. Met 29 stuks zette ik een flink aantal dieren waarvan 17 jonge vogels. Na de eerste ronde heb ik dus gelukkig nog wel een flink aantal goed getekende dieren gefokt.

Fraaiste duivin oud Bennie wessel

Met de wetenschap op zak dat het na de uitslag van jongdierendag eigenlijk alleen maar slechter kon ging ik op de vrijdag maar vast kijken om in alle rust na de keuring rond te kijken. Ik kreeg bij het bekijken van de Blauwschilden toch het idee dat er ditmaal vrij streng gekeurd was, of wat minder met hoge punten gewaardeerd was. Of de kwaliteit was gewoon minder, dat kan ook. Nadat ik mijn eerste 13 ingezonden duiven had bekeken had ik nog niet één 96 duif op mijn lijstje staan. Mijn 14e duif, de laatste blauwschild jonge doffer was mijn eerste 96. Dit werd bij de Oud Hollandse Meeuwen ook de fraaiste doffer jong op 1 na. Van alle blauwschild jonge doffers was het ook de enige die meer als 94 kreeg. De fraaiste jonge doffer van de jongdierendag kwam ditmaal ook niet hoger als 94. Bij de oude duivinnen werd een duif van Bennie Wessel bekroond met een 97. Ik vond het bekend ringnummer en na controle was het zeker, ik had de duif een jaar eerder aan Bennie gegeven. Naast de 97 van Bennie had Gerrie Kreeft nog een 96 oude duivin zitten wat bij de blauwschilden oud en jonge doffers het totaal aantal op 2x 96 en 1x 97 bracht. Werk aan de winkel voor de blauwschild fokkers dus.

Fraaiste duivin oud van de clubshow- Bennie Wessel

Na de blauwschild jonge duivinnen bekeken te hebben werd mijn humeur toch weer een stuk beter. Ik had er 6 in deze klasse staan en deze behaalden 1x 94, 1x 95 en 4x 96 en daar kon ik dan mee thuiskomen. De fraaiste blauwschild jonge duivin van de jongdierendag kreeg nu ook weer 96 van de keurmeester, met als opmerking: “Vogel voortaan Trainen!”. Met een beter gemoed verder langs de kooien naar de Blauwzilverschilden. Ditmaal stonden er 17 blauwzilverschild donkergebanden waarvan 9 stuks van mijzelf. In mijn twee jonge doffers zag ik niet veel en zo ook de keurmeester, 2x 93. Bij mijn 2 jonge duivinnen 1 twijfelaar en de fraaiste van de jongdierendag, dit leverde een 93 en 95 op. Van het vijftal oude blauwzilvers verwachte ik wel wat, maar kooi ervaring hadden ze niet dus afwachten. Nu dat viel niet tegen, 93, 94, 95 en 2x 96. De fraaiste doffer oud bij de Oud-Hollandse Meeuwen, en een 2e erecertificaat en de fraaiste blauwzilverschild met een duivin.

Fraaiste blauwzilverschild clubshow de 20 1308

Fraaiste Blauwzilverschild van de clubshow

In totaal 5x92, 6x93, 7x 94, 4x 95 en 7x 96 wat betekent dat mijn gemiddelde uitkomt op 94. Niet slecht gezien het toch pas mijn 5e showseizoen is, maar dat moet dus beter. Het moet toch mogelijk zijn, om ook bij de Oud-Hollandse Meeuwen, een collectie bij elkaar te krijgen die niet onder de 94 komt? Al zal dat natuurlijk niet meevallen als een keurmeester op de ene show zich bijna lyrisch uitlaat over een duif, 96 punten gevend, om een show later dezelfde duif te belonen met 93. En dat gebeurt eigenlijk best vaak bij de Oud Hollandse Meeuwen. Maar misschien verwacht ik toch nog te veel en is het fokken van een goede Oud Hollandse Meeuw die heel constant in de showkooi zit wel een utopie.

Overigens werden er ditmaal slechts 2 Oud-Hollandse Meeuwen met 97 bekroond, in 2019 waren dat er nog 5. Er werden ditmaal wel meer (29) duiven met 96 bekroond en er stonden toch ruim 50 duiven minder. Het waren overigens dezelfde mannen als op de jongdierendag die de toon aangaven en fraaie exemplaren in de kooi zetten. Albert van Zijl bracht naast een 97 duif nog 6x een 95 en 9x een 96 in. Ad Schelling zette 4x een 95 en 6x een 96 in de kooien. Voor het fokkerskampioenschap heeft Albert nu wel een puntje voorsprong genomen op Ad, maar dat kan zo maar verdwijnen op de SZN. Gerrie Kreeft, Klaas de With en Walter de Graaf brachten ieder twee 96 duiven naar Amersfoort terwijl Jan Kastelein er 1 in bracht.

Voor dit seizoen resten er, als het meezit, nog twee shows. De SZN (bondshow) en de Noordshow, beiden in januari en hopelijk gaan beiden door. Hopelijk zit het weer in die tijd een beetje mee en gaat het met de Covid-19 besmettingen ook wat beter zodat er weer meer mogelijk is. Maar voor het zo ver is duurt het nog even.

Fraaiste doffer oud clubshow de 19 1532

Fraaiste doffer oud van de clubshow

fraaiste doffer jong op 1 na de 1912

Fraaiste doffer jong op 1 na van de clubshow